Щоб довести всьому світові, що нічого страшного на АЕС під Києвом не сталося, з 6 по 9 травня 1986 року влада СРСР вирішила провести у центрі Києва «Велогонку миру» — один з етапів світової велогонки. Як і очікувалося, окрім представників країн так званого соцтабору, майже ніхто на неї не прибув. За винятком французів.

Спортсмени, певно, подумали, що якщо в їхній країні більшу частину електроенергії виробляють на АЕС, то аваріями їх не залякаєш. Тим більше, що у Франції вже почалися протести проти атомної енергетики, тому Франції треба було продемонструвати, що нічого страшного не трапилося —згадує один з учасників цього велопробігу Віктор Філоновіч, призер чемпіонатів України серед ветеранів.

Велогонка 1986 року / Віктор Філоновіч

Втім, французька команда передбачливо прихопила з собою дозиметри. Так всі дізналися, що радіаційний фон у Києві місцями перевищував фоновий у 500 разів. Після цього приховувати реальні масштаби катастрофи стало вже неможливо.

Надвечір 6 травня в Києві почалася справжня паніка. Потяги на Москву були переповнені вщерть — вільні місця залишилися хіба що в тамбурах. Щоб потрапити на поїзд, навіть без місця, треба було віддати потрібним людям середню на той час місячну зарплату. Але в ту мить ціна вже не лякала…

Французька команда передбачливо прихопила з собою дозиметри. Так всі дізналися, що радіаційний фон у Києві місцями перевищував фоновий у 500 разів

Головним чином виїжджали матері з дітьми. У місті залишилися переважно чоловіки й незаміжні панянки, які вимітали з полиць гастрономів «Каберне» швидше, ніж «лікарську» ковбасу та «делікатесні» цитрусові. Ночами їздили військові дезактиватори і поливали фасади будинків пінними струменями.

На земляні роботи довкола реактора наказово відправили десятки тисяч людей. На той момент вже всі про все знали, але проти партійного керівництва ніхто не йшов.

Давнє місто Чорнобиль. Як проходять археологічні розкопки в зоні відчуження
У СБУ заявили, що аварії на Чорнобильській АЕС були й до 26 квітня 1986 року