Рей Крок

5 жовтня 1902 року неподалік Чикаго народився Рей Крок. У 52-річному віці, не маючи досвіду керування великим бізнесом, він приєднався до мережі McDonald's і за двадцять років перетворив її на глобальну франшизу та найуспішнішу у світі корпорацію у сфері швидкого харчування. В 1999 році американський журнал Time включив його у список «100 людей століття». Поряд з Володимиром Леніним, Альбертом Ейнштейном, Брюсом Лі та Біллом Гейтсом. Chas News розповідає, як підприємцю вдалося досягти такого успіху.

50-річні пошуки

Рей Крок не закінчив навіть школу. Коли йому виповнилося 15 років, США вступили в Першу світову війну. Хлопець підробив документи і записався в автомобільну роту Червоного Хреста. Щоправда, по прибутті Крока до Франції війна вже закінчилася. Після повернення додому здавалося, що він знайшов своє покликання — працювати торговим агентом. 17 років він трудився дистриб'ютором паперових стаканів, а потім ще 16 років продавав Multimixer — міксери для виготовлення одночасно п'яти молочних коктейлів.

Переломним у його житті став 1954 рік. «Мені виповнилось 52 роки. У мене був діабет та починався артрит. Я втратив жовчний міхур та більшу частину щитовидної залози, але я залишався впевненим, що найкраще — попереду», — розповідав потім бізнесмен.

Мені виповнилось 52 роки. У мене був діабет та починався артрит. Я втратив жовчний міхур та більшу частину щитовидної залози, але я залишався впевненим, що найкраще попереду

Цього року Крока зацікавило незвичне замовлення для закладу братів Макдональдів у каліфорнійському містечку Сан-Бернардіно. Зазвичай ресторани за раз купували лише один міксер, а в невеличкому придорожньому кафе знадобилося одразу вісім.

McDonald's

Тож Крок вирішив на власні очі подивитися заклад, в якому клієнти могли замовити 40 коктейлів одночасно. «Коли я приїхав, побачив настільки багато людей в черзі, скільки ніколи раніше не бачив у житті. Я сказав собі: «Сучий сину, ці хлопці щось знають. Як стосовно того, щоб самому відкрити подібні заклади?», — згадував потім Крок.

Фастфуд-імперія

Свій перший ресторан брати Макдональди відкрили в 1940 році, а у 1948 році кардинально змінили його концепцію і придумали систему Speedee Service System, за якою зараз працюють більшість фастфудів. Вони відмовились від офіціантіів; замінили звичайний посуд на одноразовий паперовий та скоротили асортимент до 9 позицій — гамбургерів, чизбургерів, картоплі фрі, безалкогольних напоїв та молочних коктейлів.

Робота персоналу нагадувала конвеєр — кожен співробітник виконував одну просту функцію: смажив котлети, сипав приправи, збирав сендвіч. Така система дозволяла обслуговувати за день сотні відвідувачів, а низькі ціни на асортимент забезпечували стабільно великий потік клієнтів.

Ще до зустрічі з Кроком брати продали, за різними даними, від 6 до 21 франшиз на створення подібних закладів. Проте розширенням мережі вони не дуже цікавилися і повністю зосередилися на розвитку власного ресторану. Крок зумів переконати братів передати йому ексклюзивні права на продаж франшизи. За умовами контракту нові франчайзі мали платити 1,9% від обсягів продажів — 1,4% Кроку на розвиток бізнесу та 0,5% братам Макдональдам.

McDonald's No. 1

У квітні 1955 року він відкрив свій перший McDonald's у містечку Дес-Плейнс, а усього за перший рік роботи — 18 закладів. У 1960 році їхня кількість зросла вже до 200. Усюди фастфуди користувалися величезною популярністю і приносили власникам великі прибутки.

На відміну від поширеної на той час практики, Крок продавав франшизу не на окремий регіон, а лише на один ресторан. Це дозволяло стежити за дотриманням однакових стандартів в усіх McDonald's — однакові розміри порцій, ціна, процес приготування гамбургерів та картоплі фрі. Також ставилися високі вимоги до персоналу та суворі стандарти дотримання чистоти. «Якщо є час для відпочинку, то є час і для прибирання», — говорив Крок. За умов дотримання усіх пунктів з часом франчайзі дозволяли відкрити додатковий ресторан.

В 1956 році фінансовий консультант Гаррі Сонненборн підкинув Кроку ще одну ідею, якої корпорація намагається дотримуватися і на сьогодні — самостійно купувати землю для нових ресторанів та стягувати з франчайзі орендну плату.

Мережа успішно розвивалася і з її розширенням Крок все частіше сперечався з братами Макдональдами. Врешті-решт в 1961 році він запропонував їм продати бізнес. Ті погодилися і назвали суму в $2,7 млн. «Тоді я випустив телефон, зуби і все інше. Вони запитали, що це за шум, і я відповів, що це я стрибаю з 20-го поверху LaSalle-Wacker Building», — згадував Крок. Сума виявилась завеликою, бізнесмен заліз у борги, але все-таки викупив права на франшизу. А разом з тим тримав до кінця життя образу на братів.

Рей Крок

Макдональди відмовилися передати Кроку свій перший ресторан у Сан-Бернардіно. Заклад продовжив працювати, хоч і змінив назву на Big M. Крок з цим не погодився, відкрив через дорогу McDonald's та за кілька років змусив конкурентів закритися. В автобіографії історію мережі він вестиме від відкриття власного першого закладу в 1955 році. Такого підходу дотримувалася і сама корпорація аж до 1991 року, коли погодилася назвати братів засновниками індустрії швидкого харчування.

Секрет успіху

1965 року в США нараховувалось вже більше 700 ресторанів, у тому ж році акції компанії почали продаватися на біржі. Ціна за штуку швидко зросла з $22 до $49 і Крок став мільйонером. Наприкінці десятиліття кількість ресторанів перевищила позначку в 1500 закладів. У 1971 році відкрилися перші McDonald's в Європі та Австралії.

Хто заснував бізнес після 40

Крок полишив пост президента корпорації в 1974 році і натомість купив собі бейсбольну команду San Diego Padres. У 1984-му, тобто у рік його смерті, мережа McDonald's нараховувала 7500 закладів у 32 країнах та відсвяткувала продаж 50-мільярдного гамбургера. Тоді газета The New York Times оцінила статки Крока в $500 млн.

Рей Крок фактично не розробив нічого нового. Рецепти страв, систему швидкого обслуговування клієнтів та навіть золоті арки, які стали одним із символів мережі, придумали брати Макдональди. Філе-о-фіш та «Біг Мак» — винайшли франчайзі в Цинциннаті та Пітсбургу. Образ клоуна Рональда Макдональда вперше використав у рекламі власник ресторану у Вашингтоні. Проте Крок умів систематизувати усі здобутки, вдосконалити їх та направити на розвиток мережі. «Дві головні вимоги, щоб досягти успіху: по-перше, опинитися в потрібному місці в потрібний час, по-друге, щось для цього зробити», — казав бізнесмен. І з цими завданнями він успішно справлявся.

Чиїми стопами пішов Рінат Ахметов. Найбагатші українці початку ХХ століття
Дзвінок на мільйон. Як народилася телефонна імперія Александера Белла