Кремнієва Україна. В Мінцифри пропонують створити вільну економічну зону для IT-фахівців

В четвер, 3 вересня, президент Володимир Зеленський підписав указ №371, яким доручив Кабміну у тримісячний термін розробити ряд законопроєктів, у тому числі щодо тимчасових особливостей оподаткування заробітної плати IT-фахівців.

Ще два проєкти закону мають стосуватися «лібералізації трудових відносин» між IT-фахівцями та їхніми роботодавцями, а також удосконалення процесуальних дій під час кримінального провадження. Останній законопроєкт має на меті захист юросіб у сфері IT від «необґрунтованого втручання» з боку правоохоронних органів.

Цим же указом президент доручив уряду удосконалити процедуру отримання іноземними ІТ-фахівцями дозволу на імміграцію в Україну, а роботодавцям — дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства.

А 4 вересня у Creative State of Arsenal відбулася прес-конференція, присвячена реалізації проекту Diia City. У заході взяли участь Михайло Федоров — міністр цифрової трансформації — його заступник Олександр Борняков та радник Денис Алейніков.

За задумом, Diia City має стати віртуальною вільною економічною зоною зі спеціальним податковим, фінансовим і правовим режимом. Тобто фактично, Diia City — це територія, на якій застосовується вибіркове втручання держави в економічні процеси. Також на такій території діє визначена система пільг, яку не використовують на інших територіях держави.

Віртуальність Diia City передбачає відсутність територіальних обмежень — «місто» не буде прив’язане до конкретної території України, а її резиденти зможуть працювати в будь-якому місті чи області. 

На прес-конференції Федоров також представив свого радника — Дениса Алейнікова, який був ідейним натхненником білоруського Парку високих технологій, а тепер допомагатиме з розробкою законопроєкту для реалізації Diia City. Алейніков переконував, що IT-кластер приносив Білорусі більше валюти, ніж витрачалося на обслуговування зовнішнього держборгу. 

«В 2019-му ми витратили на обслуговування боргу $1,5 млрд, а айтішники принесли в країну валютної виручки більше $2 млрд. ПВТ (парк високих технологій) приніс такий же приріс, як і вся промисловість Білорусі. І навіть більший приріст, аніж с/х сфера та будівництво», — запевняє Алейніков і додає, що в Україні зараз планують побудувати діджитал хаб із загальною експортною виручкою в $30-40 млрд.

«Diia City — це історія про місто майбутнього, місто мрії. Наша мета — аби сюди могли приїхати найкращі люди зі всього світу і в колаборації один з одним робити найкращі продукти. Продукти, якими буде пишатися Україна», — додав Алейніков.