Хімічна лабораторія

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила: російського опозиціонера Олексія Навального отруїли речовиною з родини «Новачка». Отрутою, подібною до тієї, за допомогою якої росіяни у 2018 році намагались звести зі світу у британському Солсбері колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля і його родину. Поки що у справі отруєння Навального більше питань, ніж відповідей. Chas news розбирався, що таке «Новачок» і чому мова йде не про нього, а про якусь «родину».

 

Що таке «Новачок»?

 

Чесно кажучи, ми не знаємо. І взагалі, практично ніхто достеменно не знає, а якщо знає, то ніколи не розкаже. Бо працює у засекречених лабораторіях ФСБ і підписав купу паперів про нерозголошення. Отрутна речовина під назвою «Новачок» ніде не зареєстрована. Довгі роки про існування препарату взагалі дізнавались лише зі спогадів декількох російських хіміків, що емігрували в США. Втім, і вони того «Новачка» в очі не бачили, а лише чули про нього від колег.

За однією версію, токсин винайшли в 1989 році в одному з хімічних інститутів СРСР і КДБ одразу засекретило як саму речовину, так і прізвища всіх дотичних до розробки. За іншою, «Новачок» придумали у США, а російські шпигуни вкрали розробку і потім у РФ її значно удосконалили.

За однією версію, токсин винайшли в 1989 році в одному з хімічних інститутів СРСР і КДБ одразу засекретило як саму речовину, так і прізвища всіх дотичних до розробки

Після справи про замах у 2018 році на Скрипаля і його родину Росія вже не могла замовчувати існування «Новачка». Представник РФ у Організації із заборони хімічної зброї заявив про існування більше 60 отруйних речовин, які відносять до «сімейства «Новачка» і навів формули трьох з них. Їх внесли у список отрут, заборонених для використання під час бойових дій. Щодо решти достеменно нічого не відомо.

Найбільш коректно сказати, що «Новачок» — умовна назва великої групи різних за формулою надзвичайно токсичних речовин, що діють на організм як інгібітори холінестерази і можуть використовуватися під час бойових дій та проведення спецоперацій.

 

Інгібітори холінестерази — що це взагалі таке?

(Обережно, складний розділ. Якщо не зрозуміли написане, перечитайте знову. Серйозно)

 

Нервова система людини складається з мільйонів нервових клітин — нейронів. Головне завдання нейронів — передавати сигнали від органів чуття, шкіри, м’язів та внутрішніх органів у спинний та головний мозок, де імпульси обробляються, і розносити по тілу зворотні сигнали від мозку.

Всередині нейрона нервовий імпульс, сигнал, передається за допомогою електричного струму — це найшвидший шлях. А ось від зовнішнього середовища нейрони надійно ізольовані діелектричною оболонкою. Інакше сигнал усередині нейрону втрачався б. Щоб нейрони могли обмінюватися сигналами між собою, на їхніх кінцях розташовані особливі утворення — так звані синапси. У синапсі рецептори сприймають електричний струм і під його дією викидають назовні спеціальну речовину — нейромедіатор. Її сприймає синапс розташованого поряд нейрона і знову генерує електричний сигнал. Після цього спеціальний фермент руйнує вивільнені назовні нейрона нейромедіатори — вони вже виконали свою функцію і лише заважають передавати чергові імпульси.

Один з головних нейромедіаторів — речовина ацетилхолін. Саме за його допомогою мозок передає гальмівні імпульси до внутрішніх органів (парасимпатична нервова система). Руйнує непотрібний ацетилхолін фермент холінестераза (з грецької — «та, що розщеплює холін»). «Новачок» діє саме на цей фермент. Молекули отрути подібні за формою до ацетилхоліну і завдяки цьому зв’язуються з холінестеразою. Але ось зруйнувати «Новачок» і вивільнити його рештки фермент не може, тому не в змозі захоплювати наступні молекули ацетилхоліну. Концентрація нейромедіатора стрімко зростає, внутрішні органи перестають «розуміти» сигнали від мозку і переходять у автономний режим. У організмі починається безлад. Результат — кома та подальша смерть.

 

Багато речовин діють так само, як «Новачок»? І що спільного між отрутою та середньовічним замком?

 

Звісно, що багато. Часто «Новачок» відносять до так званих хлорорганічних речовин, до яких належать пестицид хлорофос і зарин, який використовували ще під час Першої світової війни. Їх всіх поєднує саме здатність пригнічувати активність холінестерази. Хоча, як вже ми згадували, хімічний склад може суттєво відрізнятися.

Простіше за все це пояснити на прикладі елегантного шато, яке собі стоїть десь у Бордо поміж виноградників. Все починалося з добротного замку, який на місці шато тисячу років тому вибудували нормани. Кожен наступний господар його потроху переплановував, —  щось розвалював, прибудовував нове, щоби будинок ставав зручнішим. Як результат, у сучасній споруді від замку зосталися лише назва та трохи каміння у підвалі. Але план розташування опорних конструкцій залишився подібним тому, яким був тисячу років тому.

З отрутами так само — хіміки міняють в них частини, заміняють більш ефективними. Можна сказати, що родина «Новачка» —  вершина майстерності архітекторів фосфорорганічних речовин.

Ніхто достеменно не знає, хто виробляє улюблену отруту російських спецслужб

Отрута не має смаку та запаху і така сильна, що можуть постраждати навіть люди, які доторкувались тієї ж дверної ручки, що й цілеспрямовано отруєний. Такий випадок відомий зі справи Скрипалів.

Також ходять чутки, що деякі речовини з родини «Новачка» — так звані бінарні отрути. Тобто щоб отрута подіяла, потрібно по черзі вжити дві різних речовини, кожна з яких сама по собі безпечна. А вже в організмі вони поєднуються у смертельну комбінацію. Тобто ви можете протягом дня, маючи дві ділові зустрічі, пити зі співрозмовниками чай. Зі спільного заварника, в кожну порцію в якому підмішана одна з частин отрути. І з вашими візаві нічого не буде. А з вами буде. Але все це — чутки.

 

Навального у Омську лікували атропіном. Він здатен нейтралізувати «Новачок»?

 

Не те щоб нейтралізувати. Атропін тимчасово виводить з дії ацетилхолінові рецептори нейронів, тому організм менше шаленіє від надлишків ацетилхоліну. Але на саму отруту атропін ніяк не діє. І взагалі, специфічних ліків, що здатні її зв’язати і вивести з організму, не існує.

Єдиний шанс зберегти життя отруєної «Новачком» людини — штучно підтримувати життєдіяльність організму доти, поки не розкладеться заблокована отрутою холінестераза і не утвориться нова. Цей процес триває до двох місяців

Єдиний шанс зберегти життя отруєної «Новачком» людини — штучно підтримувати життєдіяльність організму доти, поки не розкладеться заблокована отрутою холінестераза і не утвориться нова. Цей процес триває до двох місяців. В умовах бойових дій на війні надати допомогу так ретельно неможливо. У випадку отруєння кількох людей спецслужбами — як пощастить.

 

Німецькі лікарі зможуть довести, що Навальний постраждав саме від отрути з родини «Новачка»?

 

Скоріш за все, німці встановлять формулу речовини, якою отруїли Навального. Як сказано вище, інгібітори холінестерази залишаються у організмі до двох місяців. Значить, їх можна виділити і дослідити  склад. Оскільки фахівці не знають, що саме вони шукають, це робота надзвичайно марудна. По суті, треба порівнювати зразки отрути у крові Навального зі зразками подібних отрут і за частковими збігами реконструювати склад молекули. Це дуже довго, але цілком можливо.

GettyImages

Інше питання — швидше за все, саме цей представник родини «Новачка» ще ніде не «засвітився» і Росія не визнає, що отруту використовували її спецслужби. Але чим більше людство знатиме про «Новачка», тим складніше ФСБ буде використовувати цю речовину у подальших операціях.

 

У когось, крім росіян, ще є така гидота? Може, її має СБУ?

 

Цього не виключиш, хоча і підтвердити теж неможливо. Після того, як стали відомі хімічні формули деяких речовин з «Новачків», їхній синтез став лише справою техніки.  Більше того, він дуже схожий на технологію синтезу декількох пестицидів, що використовують у сільському господарстві. Хіміків, здатних впоратися з таким завданням, у світі багато.

Скоріше, мова про те, що використовувати бойові отруйні речовини для проведення спецоперацій може лише керівництво дуже потужної, але геть «відірваної» країни, яке нічого не боїться і якому вже нема чого втрачати у цивілізованому світі. Міжнародна спільнота аж ніяк не зрадіє, якщо у якійсь країні виявлять цю гидоту.

Наприклад, Чехія у 2017 році синтезувала мізерну кількість однієї з речовин родини «Новачка» — з відома Організації із заборони хімічної зброї і виключно для дослідницьких цілей. Але після отруєння Скрипалів чеська влада отримала стільки неприємних питань як від міжнародних структур, так і від опозиції, що всю отруту знищили і більше не гралися з подібними дослідами. Тому вкрай маловірогідно, що українські спецслужби колись наважаться застосовувати «Новачок» для проведення спецоперацій.