Навальний був отруєний, впевнені німецькі лікарі
Навального транспортують до кліники Сharite в

У російського опозиціонера Олексія Навального в берлінській клініці Charite все-таки виявили ознаки отруєння. Про це 24 серпня повідомили німецькі лікарі. В їх заяві йдеться про те, що клінічні дані вказують на інтоксикацію речовиною з групи активних речовин, які називаються інгібіторами холінестерази. Конкретну речовину ще не визначено, але наявність токсину в організмі Навального було доведено в декількох незалежних лабораторіях.

Нагадаємо, 20 серпня Навальний в непритомному стані був доставлений в лікарню Омська після того, як йому стало погано на борту рейсу Томськ—Москва. У російській лікарні заявили, що ознак отруєння в організмі не виявлено і що його стан, швидше за все, пояснюється «порушенням обміну речовин».

Брат опозиціонера Олег Навальний звинуватив головного лікаря омської клініці у брехні, тиску на лікарів і перешкоджання транспортування хворого до Німеччини. На своїй сторінці в Facebook Олег Навальний не стримується у висловлюваннях: «Мені рідко доводилося бачити більш кінчених людей у своєму житті, ніж він. Ця злодійкувата рожа мені особисто говорила (за годину до того, як йому надійшла команда відпустити), що Олексій нетранспортабельний і він його не відпустить. Саме він з бандою мінздравівців тиснули на лікарів, щоб вони підтверджували тезу про неможливість транспортування (в приватному порядку персонал, який займався лікуванням, з першого моменту говорив, що його треба вивозити). Саме він перешкоджав нашому спілкуванню з лікарями з Німеччини, коли вони приїхали в Омську лікарню. Саме він нахабно брехав всьому світу, що діагноз — порушення обміну речовин, а отруєння повністю виключено».

Міністерство охорони здоров'я Омської області відреагувало на прес-реліз Charite заявою про те, що місцеві лікарі стверджували і раніше: під час госпіталізації Олексія Навального дослідження на широкий спектр синтетичних речовин, в тому числі інгібіторів, мовляв показали негативний результат.

Ймовірне отруєння російського опозиційного політика викликало реакцію в усьому світі. Канцлер Німеччини Ангела Меркель, яка однією з перших запропонувала допомогу Олексію Навальному, в спільній заяві з міністром закордонних справ Німеччини Хайко Маасом закликала владу Росії провести відкрите розслідування отруєння Навального. «Влада РФ повинні розслідувати цей злочин до останньої деталі і на основі повної прозорості. Необхідно встановити і покарати відповідальних», — йдеться в заяві.

А в заяві верховного представника ЄС з питань закордонних справ і безпеки Жозепа Борреля ситуація з Навальним названа «імовірним замахом на життя»: «Європейський Союз рішуче засуджує можливе замах на життя пана Навального. Вкрай важливо, щоб російська влада негайно почала незалежне і транспарентне розслідування».

Втім в Кремлі поки що не бачать причин для кримінального розслідування обставин отруєння Олексія Навального. «Потрібен привід для розслідування. Поки ми констатуємо знаходження пацієнта в комі», — заявив прес-секретар президента Дмитрій Пєсков.

Через п'ять днів після отруєння Олексій Навальний і надалі перебуває в штучній комі. Його стан оцінюється як важкий, але стабільний. Німецькі лікарі дають йому антидот і кажуть, що лікування може зайняти кілька місяців. При цьому постраждати може насамперед нервова система пацієнта.