Офшорні компанії братів Суркісів виграли у ПриватБанка суд на $350 млн

Печерський районний суд Києва задовольнив позов офшорних компаній братів Суркісів до ПриватБанку. Він стосувався зов’язання держбанку обслуговувати їхні депозити, розміщені в 2012–2014 роках на рахунках кіпрської філії ПриватБанку.

Як повідомив юридичний радник банку Андрій Пожидаєв, заява шести компаній Суркісів задоволена в повному обсязі. Також він додав, що ПриватБанк не збирається виплачувати $350 млн, але позивачі можуть стягнути цю суму, звернувшись до Державної виконавчої служби.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль в Facebook вже заявив, що Кабмін не погоджується з рішенням суду та збирається оскаржити його в апеляційному суді. «Рішення Печерського суду прийнято з порушенням норм процесуального законодавства, без розгляду справи по суті. У той же час, воно не стосується питання націоналізації ПриватБанку. ПриватБанк є державним банком і невід'ємною частиною стабільної та прозорої банківської системи», — додав він.

Разом з тим у Верховному суді розглядається інша справа — про визнання братів Суркісів не пов’язаними з ПриватБанком особами. Якщо суд ухвалить рішення на користь Суркісів, ПриватБанк буде зобов’язаний відмінити конвертацію їхніх депозитів в капітал ПриватБанку.