Пасажири зважені та щасливі. В Україні хочуть перевіряти вагу пасажирського транспорту

Міністр інфраструктури Владислав Криклій запропонував розширити дію габаритно-вагового контролю на дорогах (WiM) на пасажирський транспорт. 

За словами міністра, штрафи за перевантаження мають приходити порушникові в автоматичному режимі. «Інспектор має займатися іншими справами — в першу чергу безпекою пасажирських перевезень, а не контролювати негабарит або вантажівки», — каже Криклій. Тому в міністерстві думають над ваговим контролем пасажирського транспорту. «Коли в маршрутне таксі або автобус сідає більше людей, ніж це дозволено технічними параметрами, це ті ж ризики. Це — про безпеку пасажирів та учасників дорожнього руху», — заявив Криклій і додав, що для контролю пасажирського транспорту потрібні зміни на законодавчому рівні.

«Щодо законопроекту, то він вже розроблений і буде, я сподіваюсь, найближчим часом підтриманий у Верховній Раді для того, щоб все в автоматичному режимі могло працювати», — додав міністр.  

Окремо Криклій нагадав, що наразі в Україні сертифіковано 6 пілотних WiM комплексів, і ще близько 50 таких комплексів WiM з’явиться на дорогах державного значення до кінця поточного року. А до кінця наступного 2021 року на дорогах України буде вже близько 100 комплексів габаритно-вагового контролю.