Пауза у відносинах, але не розрив. МЗС України нарешті висловилось щодо Білорусі

Україна «синхронізована» з позицією ЄС та США по виборам в Білорусі і готова допомогти у врегулюванні ситуації в сусідній країні. В той же час про втручання у внутрішні справи Білорусі не йдеться. Про це на брифінгу заявив голова МЗС України Дмитро Кулеба.

«Позиція наша дуже чітка. Ми вважаємо, що комплексно процес виборів мав суттєві недоліки і не відповідав загальним стандартам», – сказав Кулеба. І додав, що нові чесні вибори могли б дати відповідь на багато ключових питань, головне з яких – доступ кандидатів до ЗМІ і їхня змога приймати участь у народному волевиявленні.

Також Кулеба прокоментував готовність України накласти санкції проти Білорусі за прикладом ЄС. За його словами, в Україні ще не знайомі з остаточно затвердженими обмежувальними заходами Євросоюзу, але коли така змога з’явиться, Україна і сама буде ухвалювати рішення з цього приводу.

Крім того, міністр додав, що Україна до стабілізації ситуації в Білорусі ставить на паузу всі контакти зі своїм північним сусідом, але це не означає розрив відносин з Республікою Білорусь. «Ми ставимо на паузу підготовку і проведення офіційних зустрічей між нашими країнами, але для розриву дипвідносин наразі немає підстав. Білоруський посол продовжує виконувати обов’язки в Україні», – додав Кулеба.

На початку серпня в Білорусі пройшли чергові вибори президента. За даними місцевого Центрвиборчкому, за діючого президента Олександра Лукашенка нібито проголосувало 80,1%, а за його головного суперника – опозиційного кандидата Світлану Тихановську – 10,1%.

Одночасно з підведенням підсумків виборів на вулиці білоруських міст вийшли протестуючі, які були незгодні з результатами народного волевиявлення. Країною прокотилася хвиля протестів, які жорстоко розганяли правоохоронці. Деякі країни (Росія, Китай, Казахстан, Азербайджан) все ж привітали Лукашенка з перемогою на виборах, але більшість утрималась від реакції. Серед останніх була і Україна. Євросоюз згодом закликав білоруську владу «негайно і беззастережно звільнити всіх затриманих» і зазначив, що виборчий процес не відповідав міжнародним стандартам.

15 серпня Україна констатувала, що оприлюднені результати народного волевиявлення «не викликають довіри в білоруському суспільстві». Також українські дипломати казали, що Україна «загалом поділяє позицію, висловлену Європейським Союзом щодо виборів в Білорусі» та закликали керівництво Білорусі не допустити подальших політичних переслідувань своїх опонентів і тих громадян країни, котрі вийшли на вулиці.