Спільну інспекцію Шумів скасували. Російські найманці одразу відповіли обстрілом 

Інспекцію позицій Збройних сил в районі селища Шуми на Донбасі за участю представників ОБСЄ тимчасово скасовують. Таку офіційну заяву зробили в четвер, 10 вересня, в Офісі президента та Міноборони України. 

Одразу після такого рішення російські найманці обстріляли позиції неподалік Шумів. Про це повідомив штаб Операції об'єднанних сил у соцмережі Facebook. 

 

Сьогодні, о 14.15, російсько-окупаційні війська відкрили вогонь зі стрілецької зброї по українських позиціях поблизу...

Posted by Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation on Thursday, September 10, 2020

Схоже, в ОП зрозуміли, що втрапили в халепу з рішенням про спільну з представниками терористичних угруповань ОРДЛО інспекцію військових позицій. Спочатку низка ЗМІ, з посиланням на свої джерела, повідомила про те, що заплановану інспекцію скасовано. Пізніше з'явилась копія нібито листа голови української делегації в ТКГ Леоніда Кравчука до представників ОБСЄ, де він повідомляє про неможливість провести інспектування через додаткові вимоги представників ОРДЛО. Йдеться про відвідування нових точок, здійснення фото- та відеофіксації, подальше підписання спільного протоколу. Виникає питання, у якому вигляді було зафіксовано домовленості про проведення цієї інспекції? Якщо це засідання робочої групи, то апріорі всі рішення мали бути зафіксовані в документальному вигляді. Як мінімум, мала бути стенограма засідання. В іншому випадку, це просто балачки старих знайомих через відеозв'язок.

Нібито лист Кравчука

Нібито лист Кравчука, що з'явився в ЗМІ

Офіс президента пішов ще далі. На офіційному сайті глави держави опубліковано заяву про деструктивні спроби зірвати мирний процес.

«Як ми й передбачали, представники незаконних збройних формувань в ОРДЛО не очікували конструктивної позиції України. Віра у власну пропаганду та відірваність від реальності заважає їм адекватно оцінювати події, що відбуваються. Станом на ранок сьогоднішнього дня отримали від них низку вимог, що суперечать одна одній, спотворюють характер домовленостей про режим припинення вогню та ще більше принижують ОБСЄ як авторитетного та об’єктивного посередника. Саме тому погодженого в межах безпекової підгрупи ТКГ виключно «одноразового інспектування» виключно однієї точки не відбудеться. У зв’язку з постійною зміною запитів російської сторони», — йдеться в заяві.

Далі ОП вказує, що ОБСЄ неодноразово підтверджувала, що українська сторона жодним чином не порушувала умов режиму припинення вогню на Донбасі. Але разом з тим додає, що «з доброї волі та для остаточного підтвердження своєї чесності погодилася на те, щоб представник ОБСЄ в присутності представників сторін на лінії розмежування зафіксував факт відсутності будь-яких порушень домовленостей щодо режиму припинення вогню з боку України».

Тобто ОБСЄ вже неодноразово підтверджувала, але нехай ще раз підтвердить це при представниках російських збройних формувань, які окупували частину української території. А насамкінець в канцелярії президента згадали, що в країні епідемія коронавірусної хвороби, тому карантин. І на зустріч варто збиратися у цивільному.

«Запропонований формат передбачав технічний характер таких дій, а саме: у цивільному одязі, без одіозних представників. Суто технічна процедура. Однак на сьогодні це неможливо з об’єктивних причин. Ключова з яких — відсутність порушень з нашого боку. Карантинні обмеження також впливають на деталі того, як могло б відбутися інспектування в районі Шумів», — повідомляють в ОП.

Згодом заяву ОП було опубліковано на сайті Міністерства оборони України. Але, що цікаво, джерело інформації не вказали. 

Хочеться вірити, що в оточенні президента Володимира Зеленського свою помилку зрозуміли самі. Та почали, хоч і недолугим чином, але виправляти. Наслідки будуть гіршими, якщо це виявиться підказкою наших західних партнерів, котрі надають Україні військово-політичну підтримку.