Chas News продовжує щотижневі огляди російської пропаганди і її спростування. Редакція проаналізувала медіапростір за останні дні та обрала найцікавіше.

Чому Chas News робить огляд пропаганди

Китайський мислитель і стратег Сунь-Дзи у своєму трактаті  «Мистецтво війни» писав:

«Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

Хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

Той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію».

Редакція Chas News переконана — ворога треба знати в обличчя. І саме огляд ворожої пропаганди може з цим допомогти, адже війна в інформаційному просторі, на жаль, не стихне навіть після того, як стихне свист куль, снарядів та ракет.

Досліджуючи джерела російської пропаганди, ми маємо на меті популяризувати медіаграмотність та інформаційну гігієну в Україні.

Систематизація та аналітика пропаганди допоможе виявити небезпечні і неправдиві наративи та маніпулятивні прийоми, що можуть потрапити в інформаційне поле, запобігти їх некритичному розповсюдженню та за рахунок викриття зменшити їх вплив на інформаційне поле України.

Маніпуляція. Більшість українців відмовляються воювати та готові протестувати проти мобілізації

Росіяни надалі намагаються розхитати ситуацію в Україні та маніпулюють питанням мобілізації. Пропагандистські Telegram-канали та ЗМІ поширюють дезінформацію, що, мовляв, більшість українців не готові захищати державу та хочуть швидкого закінчення війни з росією.

Пропагандисти поширюють непідтверджену інформацію про кількість людей, які ухиляються від військової служби, та маніпулюють питанням військових, які нібито відмовляються виконувати свої задачі. Фейкороби вигадують статистику про «2 млн ухилянтів» та «40% відмовників у ЗСУ». При цьому посилаються на слова справжніх українських посадовців, але використовують їх для маніпуляцій.

До того ж пропагандисти натякають, що в Україні нібито можливе «громадянське протистояння» на тлі мобілізації.

Спростування. Росіяни давно й наполегливо поширюють дезінформацію про мобілізацію в Україні. Цього разу вони використали інформацію з інтервʼю Романа Боднара, заступника начальника Івано-Франківського обласного ТЦК.

Посадовець справді згадував про 36 тис. мешканців області, які не зʼявились у ТЦК за повісткою. Однак «2 млн ухилянтів» пропагандисти просто вигадали, оскільки офіційно такої статистики немає. Відомо тільки, що у 2023 році у справах про ухилення від військової служби ухвалили 1274 вироків.

Також маніпулятивним є твердження про «40% відмовників у ЗСУ», оскільки отримати таку інформацію з відкритих джерел просто неможливо. Пропагандисти також дезінформують читачів щодо ставлення українського суспільства до припинення війни.

Наприклад, опитування КМІС за лютий 2024 року показують, що більшість громадян вважають — у війні переможе Україна. Також більша частина населення готова терпіти війну стільки, скільки потрібно.

Також невипадково пропагандисти згадують про 21 травня, як дату початку «громадянського протистояння». Адже 20 травня, якби не було воєнного стану, завершився б президентський термін Володимира Зеленського. Росіяни наполегливо просувають тезу, що 21 травня він стане  «нелегітимним» президентом.

Фейк. США більше не можуть постачати українцям системи ППО

Таку дезінформацію поширюють пропагандистські Telegram-канали, посилаючись на слова Девіда Сакса, американського бізнесмена та інвестора.

«У США немає засобів протиповітряної оборони, аби передати Україні. Ще $61 млрд не змінять цього факту. Просіть миру, перш ніж решта країни буде зруйнована», — написав Девід Сакс.

Спростування. Пропагандисти часто використовують як джерела громадян США та інших країн НАТО, не зважаючи на їхню компетенцію. От і зараз вони цитують бізнесмена у питанні, яке стосується політики та військової справи.

Девід Сакс не має доступу до інформації про запаси американської зброї та можливості військово-промислового комплексу США. Тому його оцінка ситуації не є експертною. До того ж бізнесмен відомий тим, що поширює російську пропаганду у своїх соцмережах. Зокрема він писав, що  адміністрація Байдена не повинна заявляти про непричетність України до теракту в «Крокус Сіті Холі», а росія нібито має причини звинувачувати Київ.

Фейк. Українці створюють марки з палаючим «Крокус Сіті Холом»

Продовжуючи свою кампанію зі спроб звинуватити Україну в теракті, пропагандисти звернулись до фотошопу. Вони поширили фейкове зображення марок, які нібито випускає «Укрпошта».

Марки із палаючим «Крокус Сіті Холом»

Спростування. Зазвичай «Укрпошта» гучно анонсує свої нові продукти. Але ані на сайт, ані в соцмережах компанії немає марок із зображенням «Крокус Сіті Хола». Зараз компанія випускає серію «Міста Героїв», яка присвячена українським населеним пунктам.

А російська пропагандистська машина продовжує працювати на звинувачення України у теракті. Про це Сhas News докладно розповідав тиждень тому.

Фейк. Єрмак заявив, що Україна збереже воєнний стан після завершення війни

Пропагандистські Telegram-канали та навіть деякі українські блогери у соцмережах поширили фейк, що після закінчення війни в Україні нібито не відкриють кордони і продовжать воєнний стан. Таку заяву приписують голові Офісу президента Андрію Єрмаку в інтерв’ю виданню Politico.

Фейк одразу підхопили росіяни та почали розповідати, що Україна перетвориться у «концтабір».

Спростування. На сайті Politico немає таких заяв від голови Офісу президента. Також на фейк відреагувала Дарія Зарівна, старша радниця керівника ОП.

«У соцмережах розповсюджують фейк з буцімто цитатою керівника Офісу Андрія Єрмака виданню Politico, яка є цілковито і повністю вигаданою. Жодних таких коментарів Андрій Єрмак не давав. Завжди перевіряйте інформацію!», — закликала радниця.

Як розпізнати фейк: пам’ятка Сhas News 

Ознакою неправдивої новини можуть бути:

  • відсутність джерела інформації,
  • вживання занадто емоційних фраз чи радикальних висловів,
  • посилання на невідому особу («мій кум/ сват/ брат знає», «інформація 100% перевірена»),
  • заклики на кшталт: «Максимально треба знати всім» чи «Максимальний репост!»,
  • політично заангажовані експерти.

Спецпроєкт реалізований за підтримки German Marshall Fund.

Пільги для УБД у 2024 році: які передбачені та як їх отримати