жінка військова

Chas News продовжує щотижневі огляди російської пропаганди і її спростування. Редакція проаналізувала медіа-простір за останні дні та обрала найцікавіше.

Чому Chas News робить огляд пропаганди

Китайський мислитель і стратег Сунь-Дзи у своєму трактаті  «Мистецтво війни» писав:

«Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

Хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

Той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію».

Редакція Chas News переконана — ворога треба знати в обличчя. І саме огляд ворожої пропаганди може з цим допомогти, адже війна в інформаційному просторі, на жаль, не стихне навіть після того, як стихне свист куль, снарядів та ракет.

Досліджуючи джерела російської пропаганди, ми маємо на меті популяризувати медіаграмотність та інформаційну гігієну в Україні.

Систематизація та аналітика пропаганди допоможе виявити небезпечні і неправдиві наративи та маніпулятивні прийоми, що можуть потрапити в інформаційне поле, запобігти їх некритичному розповсюдженню та за рахунок викриття зменшити їх вплив на інформаційне поле України.

Маніпуляція. Зеленський стане нелегітимним президентом після 20 травня 

Російські пропагандисти продовжують розхитувати внутрішню ситуацію в Україні та намагаються використати для цього тему виборів, точніше, їхню відсутність.

20 травня 2024 року мав би спливти термін президентських повноважень Володимира Зеленського. Через воєнний стан в країні ситуація інша, однак росіяни просувають тезу, що після цієї дати Зеленський стане «нелегітимним» президентом.

Так звані кремлівські «експерти» в ефірах пропагандистських каналів розповідають, що вибори в Україні «скасували», а президент «скоро стане абсолютно нелегітимною фігурою» Така стаття, зокрема, вийшла у державному ЗМІ «РИА Новости»:

 

Пропагандисти також намагаються переконати всіх, що авторитет Зеленського падає, а «західні куратори» будуть «прибирати його з політичної сцени».

Спростування. Перш за все, слід зауважити, що вибори в Україні ніхто не скасовував. Зараз у державі діє правовий режим воєнного стану. Згідно із законом, під час його дії проводити вибори президента заборонено.

Щодо легітимності Зеленського, то Конституція України каже, що президент виконує свої повноваження до вступу на пост його наступника. А оскільки провести вибори та обрати нового голову держави зараз неможливо, Зеленський залишається легітимним керівником країни.

На фоні обговорень Центр стратегічних комунікацій при Міністерстві культури та інформаційної політики опублікував дослідження щодо ризиків проведення виборів під час війни.

Основні аргументи проти проведення виборів під час воєнного стану:

  • це небезпечно;
  • немає законних підстав;
  • немає доступу до усіх виборців.

Фейк. У Бі-бі-сі дізнались, що Залужному заплатили $53 млн за відмову від претензій на пост президента

Після відставки Валерія Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ російські пропагандисти будують навколо цього конспірологічні теорії.

Цього тижня у російських ЗМІ та Telegram-каналах розповсюдили інформацію, що Залужному нібито заплатили $53 млн за відмову від політичних амбіцій в Україні.

При цьому пропагандисти посилаються на ВВС та розслідувачів із Bellingcat, стверджуючи, що цю інформацію оприлюднили вони. Росіяни навіть опублікували відео в стилі ВВС, що нібито підтверджує джерело даних.

Спростування. Росіяни, намагаючись створити видимість політичної нестабільності в Україні, знову вигадали фейк. Оприлюднене ними «відео ВВС» насправді створили самі пропагандисти.

У ролику вказано, що інформацію про гроші для Залужного отримали журналісти з міжнародної розслідувальної групи Bellingcat. При цьому ні про саме «розслідування», ні про «докази» у відео не йдеться.

При перевірці ресурсів ВВС та Bellingcat зʼясувалось, що жоден із них не публікував таке «розслідування». Тобто пропагандисти змонтували його самостійно, використавши шаблон ВВС.

Фейк. У Києві вулицю Чайковського перейменували на вулицю Вікторії Нуланд

Росіяни не можуть змиритись із тим, що українські вулиці перейменовують у межах відмови від радянських і російських назв, тому вигадують історії, які б дискредитували цей процес.

Пропагандисти поширили інформацію, що вулицю композитора Чайковського у Києві нібито перейменували на вулицю Вікторії Нуланд, заступниці держсекретаря США з політичних питань.

Цю діячку кремлівський агітпроп часто використовує у своїх маніпуляціях ще з часів Революції Гідності в Україні. Тоді Вікторія Нуланд зʼявилась у Києві та поспілкувалась із протестувальниками, пригостивши їх їжею. Після цього російська пропагандистська машина породила історію про «печеньки Держдепу», яка стала мемом.

Тепер пропагандисти поширюють фотографію «рішення» про перейменування, яке нібито ухвалила Київська міська рада. Світлину опублікували низка російських ЗМІ та навіть Микола Азаров, колишній премʼєр України, який втік до росії.

Спростування. Хоча «документ», який поширюють пропагандисти, схожий на рішення Київської міськради, це фейк.

Для початку слід звернути увагу на номер у фейковому рішенні — 156/7281. На сайті Київської міськради видно, що всі рішення пронумеровані таким чином, що обидві частини номера в останніх документах перевищують число 7800. Тобто рішення 156/7281 існувати не може.

Також знайти рішення з номером 156/7281 не вдалось у базі даних органу. Підтвердити перейменування можна було б у розділі «Перейменування вулиць» на офіційному порталі Києва. Однак там остання новина датується 8 лютого. Тоді як у фейковому документі вказана дата 5 березня.  У переліку перейменованих вулиць за 2022-2024 рік вулиці Чайковського також не знайдено.

Фейк. Командири в ЗСУ змушують військовослужбовиць роздягатись для донатів

Останні кілька тижнів російські пропагандисти дуже активно поширюють дезінформацію про жінок в ЗСУ і «жіночу мобілізацію». Цього разу один із Telegram-каналів, які поширюють фейки, опублікував допис про те, що у лавах української армії експлуатують військовослужбовиць.

Пропагандисти пишуть, що командир 44-ї ОМБр нібито отримав під своє керівництво взвод жінок у межах «жіночої мобілізації». Як зазначають у дописі, «частину дівчат змусили піти на OnlyFans, а також розмістити свої фото інтимного характеру в соціальних мережах». Тих, хто відмовився, нібито відправили евакуювати тіла військових на передовій.

За версією пропагандистів, отримані за «інтимні фотографії» кошти забирає керівництво бригади.

Спростування. Викрити фейк пропагандистів досить легко. Для підкріплення своєї брехні вони використали світлини з Facebook-сторінки під іменем «Света Андрюк» (на скриншоті — у нижньому правому кутку).

На дописі, який використали для дезінформації, справді вказані реквізити збору на потреби 44-ї ОМБр. Однак на сторінці можна знайти багато посилань на підтримку інших військових підрозділів.

Дівчина на фото з Facebook-сторінки не є військовослужбовицею, це — OnlyFans-модель. Вона має сторінку в Instagram, однак не відомо, хто веде Facebook-сторінку з її фотографіями.

Судячи з її офіційного акаунту, дівчина мешкає за кордоном. Тому служити в ЗСУ точно не може.

Як розпізнати фейк: пам’ятка Сhas News 

Ознакою неправдивої новини можуть бути:

  • відсутність джерела інформації,
  • вживання занадто емоційних фраз чи радикальних висловів,
  • посилання на невідому особу («мій кум/ сват/ брат знає», «інформація 100% перевірена»),
  • заклики на кшталт: «Максимально треба знати всім» чи «Максимальний репост!»,
  • політично заангажовані експерти.

Спецпроєкт реалізований за підтримки German Marshall Fund.

 

Яка різниця між нацизмом та фашизмом: пояснюємо на фактах з історії