F-35
168th Wing

Chas News продовжує щотижневі огляди російської пропаганди і її спростування. Редакція проаналізувала медіа-простір за останні дні та обрала найцікавіше.

Чому Chas News робить огляд пропаганди

Китайський мислитель і стратег Сунь-Дзи у своєму трактаті  «Мистецтво війни» писав:

«Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

Хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

Той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію».

Редакція Chas News переконана — ворога треба знати в обличчя. І саме огляд ворожої пропаганди може з цим допомогти, адже війна в інформаційному просторі, на жаль, не стихне навіть після того, як стихне свист куль, снарядів та ракет.

Досліджуючи джерела російської пропаганди, ми маємо на меті популяризувати медіаграмотність та інформаційну гігієну в Україні.

Систематизація та аналітика пропаганди допоможе виявити небезпечні і неправдиві наративи та маніпулятивні прийоми, що можуть потрапити в інформаційне поле, запобігти їх некритичному розповсюдженню та за рахунок викриття зменшити їх вплив на інформаційне поле України.

Фейк. На Чернігівщині набирають окремий батальйон з дівчат віком від 16 до 30 років

Російська пропаганда останнім часом намагається переконати, що в Україні вже немає кому воювати і тому на фронт масово відправляють дітей та жінок. Ось свіжий приклад на цю тему.

Кремлівські ЗМІ та блогери заявили, що у складі 119-ї бригади ТРО на Чернігівщині набирають окремий жіночий батальйон. Формувати його нібито планують на добровільній основі з дівчат віком від 16 до 30 років.

Спростування. Ворожі пропагандисти взяли за основу реальну подію, але повністю змінили її сенс.

Військовослужбовці регіонального управління сил ТРО «Північ» дійсно проводять навчання для жителів Чернігівщини щодо основ поводження зі стрілецькою зброєю. І, як зазначають у пресслужбі, приходять на такі заняття переважно жінки і дівчата. Однак про формування військового підрозділу не йдеться.

Завдання таких зустрічей полягає у підготовці населення до національного опору, що включає основи тактичної медицини, правила поводження зі зброєю, інженерну підготовку, заходи безпеки при поводженні зі вибуховими речовинами тощо.

Такі заходи, зокрема, проводять бійці 119-ї бригади ТРО. Фото з одного з них і використали росіяни для свого фейка.

До речі, у бригаді на нього вже відреагували в іронічній формі.

Фейк. У Харкові «неонацисти» нападають на перехожих за російську мову чи симпатії до рф

У російських джерелах поширили відео, на яких молодики нападають на літніх людей з газовим балончиком та б’ють їх ногами. Причиною побиття нібито стало використання російської мови чи проросійські погляди перехожих.

При цьому у деталях ворожі пабліки різняться. Одні пишуть, що події відбувалися у Харкові, інші — не вказують локацію. Так само, за однією версією, нападники — «скінхеди-неонацисти» з Харкова, а за іншою серед них є молодики з Івано-Франківська.

Спростування. У цьому випадку російська пропаганда знову перекрутила реальні факти. Побиття дійсно мали місце, але не у Харкові, а в Івано-Франківську. І молодики не обирали своїх жертв не через російську мову чи прихильність до росії, а нападали на випадкових перехожих. Свої дії вони знімали на відео і потім публікували його у закритих групах.

Після того, як кілька роликів з'явилися у відритому доступі, нападників швидко розшукала поліція. Правоохоронці зазначили, що до цього потерпілі до них не зверталися.

Одному із затриманих — 18 років, іншому — 16. Один з нападників завив, що не належить до жодних партій чи рухів, а просто разом із знайомими «вирішив хайпанути в інтернет-мережі». Молодикам повідомили про підозру у хуліганстів із застосуваннм зброї (ч. 4 ст. 296). Їм загрожує до 7 років позбавлення волі.

Фейк. Зеленський замовив про себе фільм у Голлівуді за $115 млн

Президент України Володимир Зеленський замовив про себе голлівудський блокбастер — цю «сенсаційну» новину поширили ворожі пабліки, а її першоджерелом назвали популярну нью-йоркську газету Daily News.

Фільм нібито зніме студія Paramount Pictures на замовлення «Кварталу 95». Назва стрічки — The Price of Victory» («Ціна перемоги»), її вартість — $115 млн. Головну роль (тобто Зеленського) «за наполяганням замовника» мав би зіграти Шон Пенн чи Джеремі Раннер.


Спростування. Цього разу російські пропагандисти навіть полінувались згенерувати фейковий скріншот чи постер на підтвердження своїх слів, як це вони часто роблять.

Насправді Daily News жодного блокбастера про Зеленського не анонсувала — у цьому легко переконатися за допомогою пошуку по сайту. Аналогічно немає жодної інформації і на сторінках інших видань.

Водночас Paramount Pictures дійсно зняла фільм про війну під назвою The Price of Victory. Щоправда аж у 1942 році. Це короткометражка, у якій віце-президент США Генрі Воллес розповідає про ідеали, за які американці воюють у Другій світовій, та про ціну, яку доведеться заплатити за перемогу.

Фейк. Прикордонники погрожують застосовувати зброю проти втікачів за кордон

Російські Telegram-канали стверджують, що українським прикордонникам дозволили застосовувати зброю, зокрема FPV-дрони, проти ухилянтів. Нібито оголошення з таким попередженням з'явилося на одному з пунктів пропуску.

Спроствування. Оголошення — фейкове. Аналіз зображення за допомогою сервісу FotoForensics свідчить, що текст з попередженням додали до реального фото у графічному редакторі. 

Прикордонники, звісно, озброєнні і відомі випадки, коли їм доводилося робити попереджувальні постріли для зупинки порушників кордону. Однак жодного разу вони не стріляли на ураження.

Також останнім часом для пошуку ухилянтів дійсно використовують дрони, але йдеться про розвідувальні БПЛА, зокрема з тепловізійними камерами. А бойові FPV-дрони прикордонники застосовують виключно проти окупантів.

Маніпуляція. Американські F-35 виконують місії над Україною

Появу новин про нібито використання американських винищувачів F-35 в Україні спричинив міністр оборони Сінгапуру. 28 лютого Нг Енг Хен виступив перед членами парламентського комітету по закупкам і закликав погодити купівлю ще восьми таких літаків. А перераховуючи їхні сильні сторони, побічно згадав Україну.

Відповідно до стенограми, він сказав: «Зовсім нещодавно США використовували свої F-35 для виявлення та ідентифікації російських зенітно-ракетних комплексів в Україні, і ця інформація була передана НАТО».

Одразу на цю репліку мало хто звернув увагу, за виключенням небагатьох користувачів соцмережі Х. Ймовірно, серед них були і російські пропагандисти.

Адже вже 1 березня у мережі з'явився відвертий фейк про використання американських літаків в Україні. Нібито два F-16 та один F-35 зімітували нанесення ракетних ударів з території Миколаївської області по військовим об'єктам окупантів в Криму. При цьому F-35 ще й начебто намагався відслідкувати російські радіолокаційні станції і засоби радіоелектронної розвідки.

Спочатку цю новину без посилання на джерела поширили кілька російських Telegram-каналів. Далі їх підхопили деякі англо- і франкомовні акаунти в Х. Однак масового поширення вона не набула. Ймовірно, російські пропагандисти зрозуміли, що поява аж трьох літаків НАТО у небі над Україною виглядає занадто нереалістичною.

Натомість незабаром в інформпростір увірвалася інша новина про F-35. Цього разу — із посиланням на міністра оборони Сінгапура, хоча й не напряму на його стенограму, що і стало причиною наступних маніпуляцій.

3 березня болгарський онлайн-портал Bulgarian Military випустив новину із назвою «F-35 сканує Україну, щоби виявити російську ППО». У ній трохи змінили цитату Нг Енг Хена і, головне, у першому реченні написали, що американські літаки «активно беруть участь у місіях над Україною». Тут треба зауважити, що видання має сумнівну репутацію і раніше вже поширювало російськи фейки — наприклад, що Україна нібито продала рф дві французькі САУ Caesar. 

Наступного дня на публікацію звернули увагу російські, українські і деякі європейські ЗМІ, наслідком чого стала низка новин і постів про нібито появу F-35 у небі на Україною. Хоча деякі видання все ж таки подивилися стенограму виступу і написали лише про участь літаків у зборі розвідувальної інформації.

Спростування. Наголосимо ще раз, міністр оборони Сінгапуру не говорив про польоти F-35 над Україною. А інформацію щодо використання літаків для виявлення російських комплексів ППО він цілком ймовірно міг узяти із відкритих джерел.

Ще минулого березня профільне видання Air Force Times писало, що перекинуті до Європи американські F-35 ідентифікували російські ЗРК у Калінградській області та на окупованій частині України.

Як зазначає іспанський військовий портал Counting Stars, для виконання цього завданням літакам не потрібно з'являтися над територією нашої країни. Встановлений на F-35 радар Northrop Grumman Electronic Systems AN/APG-81 AESA F-35 може виявляти повітряні цілі на відстані до 370 км. Також винищувачі оснащені системої радіоелектронної розвідки AN/ASQ-239 Barracuda ELINT з дальністю дії 926 км. Тобто, перебуваючи у небі над Польщею, F-35 може виявити російські об'єкти на Харківщині, а пролітаючи над Румунією — у Криму та біля Маріуполя.

Також нагадаємо: Пентагон не приховує, що ділиться з українськими військовими розвідувальною інформацією, хоча і не розкриває джерела її отримання. Натомість у Вашингтоні неодноразово заявили, що не відправляли і не збираються направляти свої війська в Україну.

Як розпізнати фейк: пам’ятка Сhas News 

Ознакою неправдивої новини можуть бути:

  • відсутність джерела інформації,
  • вживання занадто емоційних фраз чи радикальних висловів,
  • посилання на невідому особу («мій кум/ сват/ брат знає», «інформація 100% перевірена»),
  • заклики на кшталт: «Максимально треба знати всім» чи «Максимальний репост!»,
  • політично заангажовані експерти.

Спецпроєкт реалізований за підтримки German Marshall Fund.

Яка різниця між нацизмом та фашизмом: пояснюємо на фактах з історії