отруєння

Chas News продовжує щотижневі огляди російської пропаганди і її спростування. Редакція проаналізувала медіа-простір за останні дні та обрала найцікавіше.

Чому Chas News робить огляд пропаганди

Китайський мислитель і стратег Сунь-Дзи у своєму трактаті  «Мистецтво війни» писав:

«Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

Хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

Той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію».

Редакція Chas News переконана — ворога треба знати в обличчя. І саме огляд ворожої пропаганди може з цим допомогти, адже війна в інформаційному просторі, на жаль, не стихне навіть після того, як стихне свист куль, снарядів та ракет.

Досліджуючи джерела російської пропаганди, ми маємо на меті популяризувати медіаграмотність та інформаційну гігієну в Україні.

Систематизація та аналітика пропаганди допоможе виявити небезпечні і неправдиві наративи та маніпулятивні прийоми, що можуть потрапити в інформаційне поле, запобігти їх некритичному розповсюдженню та за рахунок викриття зменшити їх вплив на інформаційне поле України.

Фейки. Дружина очільника ГУР отруїлась через градусник або подружню зраду

28 листопада стало відомо, що дружину глави Головного управління розвідки Маріанну Буданову отруїли важкими металами. Кремлівські рупори одразу  кинулися вигадувати нісенітниці про цей замах.

В ефірі однієї з російських програм пропагандисти цинічно натякнули на те, що Маріанна Буданова нібито могла зраджувати чоловіку, адже разом з нею отруїлися кілька високопоставлених чиновників ГУР. А оскільки однією з отруйних речовин була ртуть, пропагандистка Ольга Скабеєва сміючись заявила, що дружина Будавнова могла розбити ртутний градусник і отруїтися цією речовиною.

Видання «Комсомольськая правда» запропонувало одразу кілька «версій» замаху на дружину очільника ГУР:

  • Буданов сам намагався зжити дружину зі світу, щоб насолоджуватися романтичними стосунками із заступником начальника MI6 — таємною англійською розвідувальною організацією, що працює на британський уряд.
  • Отруєння дружини Буданова — це спроби Зеленського будь-якою ціною посилити владу. Тобто усунути свої конкурентів — Кирила Буданова та Валерія Залужного. 
  • Дружину Буданова отруїли конкуренти із СБУ. Пропагандисти говорять, що ці дві головні спецслужби України борються за гроші та увагу заходу, який фінансує теракти на території росії.
  • Отруєння дружини інсценував Буданов, щоб показати Заходу, який він цінний кадр, що навіть вороги хочуть його позбутися.
  • Замах на вбивство організували британські спецслужби за сценарієм замаху на Сергія Скрипаля, колишнього співробітника російської військової розвідки та його доньки Юлії у Солсбері та отруєнням у Лондоні Олександра Литвиненка, колишнього працівника радянських і російських спецслужб.

Отруєння Маріанни Буданової

У англомовному виданні Weekly Blitz оглядач з геополітики та політичної економії з Каїра Ахмед Адель стверджує, що отруєння дружини Буданова нібито пов'язане зі спробою українського президента Володимира Зеленського втриматись у президентському кріслі. Автор статті пише, що росію, мовляв, навіть не звинувачують у замаху, що нібито доводить непричетність Кремля до отруєння.

Отруєння Маріанни Буданової

Спростування. 28 листопада ГУР підтвердило інформація про отруєння Маріанни Буданової та кількох співробітників розвідки. Їх отруїли важкими металами. За інформацією джерел «УП» у силовому блоці, Маріанну Буданову могли отруїти через їжу.

Колишній голова Служби зовнішньої розвідки України Валерій Кондратюк у коментарі «Радіо Свобода» розповів, що факт отруєння «не підлягає сумніву». За його інформацією, серед важких металів, що виявили в організмі отруєних, були, зокрема, миш’як та ртуть.

Кондратюк припустив, що дружину Буданова і співробітників ГУР могли отруїти російські спецслужби. Проте ця версія офіційно поки не підтверджена. Наразі триває розслідування, яким займається Головне управління розвідки.

Поки що ж варто зазначити, що видання Weekly Blitz, вже неодноразово публікувало фейки. Зокрема у листопаді на цьому ресурсі з'явилася брехня про те, що до лав ЗСУ нібито мобілізують вагітних українок.

Фейк. Міноборони України створило анонімний бот для скарг та пропозицій

Днями в українському сегменті соцмереж поширили інформацію, нібито Міністерство оборони України запустило у Telegram чат-бот для скарг та пропозицій. Про це нібито повідомив особисто міністр Рустем Умєров у своєму Telegram. «Новину» навіть підхопили кілька українських новинних сайтів, але згодом видалили її.

Спростування. У Міноборони України назвали ці повідомлення неправдивими і зазначили, що у Умєрова взагалі немає акаунта в Telegram. У відомстві кажуть, що зловмисники використовують імʼя міністра оборони для збору інформації від українців і закликають у жодному випадку нічого не писати у цей акаунт.

«Просимо не надавати жодної інформації на прохання індивідів, які ведуть цей акаунт, а також подати скаргу на нього», — йдеться у повідомленні Міноборони.

Пізніше у Міноборони повідомили, що у мережі з'явився ще один фейковий акаунт і також попросили користувачів скаржитись на нього для подальшого блокування з боку Telegram.

Нагадуємо, що вся офіційна інформація публікується в офіційному Telegram-каналі Міністерства оборони.

Дезінформація. В Україні загинув перший 17-річний підліток, який воював в ЗСУ

Цього тижня низка пропагандистських медіа пошила інформацію про те, що на фронті нібито загинув перший мобілізований у ЗСУ підліток — 17-річний сирота Володимир Сачала.

Російське видання «Военное дело» стверджує, що менше тижня тому Володимира та кількох його ровесників взяли добровольцями до 103-ї бригади тероборони ЗСУ. Нібито після кількох місяців базової підготовки його відправили на фронт, в «ЛНР». Там, у районі селища Новоселівське на кордоні Харківщини та Луганщини, Володимир через кілька днів і загинув.

Російські пропагандисти заявляють, що українські ЗМІ нібито приховують вік загиблого. Хоча самі навіть його прізвище пишуть з помилкою.

Спростування. Боєць ЗСУ Володимир Сачала дійсно загинув на війні проти російських окупантів. Але на момент смерті йому було 26 років, а не 17. І сиротою він не був.

Захисник був родом із села Оселя Яворівської громади, тому про його загибель і справжній вік написала у Facebook Яворівська міська рада.

Проте для cумного поста у соцмережі міська рада використала фотографію зовсім юного Сачали. Ймовірно, саме це фото і стало приводом дезінформації від роспропагандистів. 

На сторінці у Facebook Оселівської школи, в якій навчався Володимир, також опублікували інформацію про його загибель. Але тут вже використали свіжі фотографії бійця. 

Також у Яровівській міськраді спростували інформацію, що Володимир Сачала лише за тиждень до загибелі вступив добровольцем до 103-ї бригади тероборони ЗСУ. Насправді він долучився до лав Збройних сил України ще у 2017 році, коли йому було 20 років. Після звільнення з армії повернувся до цивільного життя. Працював столяром у Івано-Франковому, їздив на заробітки, щоб допомагати своїй родині. Згадка про близьких також спростовує ствердження пропагандистів про те, що хлопець був сиротою.

У січні 2023 року Володимир пішов воювати у складі 24-ї бригади. У повідомленні міської ради зазначили, що наприкінці листопада Володимир отримав поранення несумісні із життям внаслідок мінометного обстрілу в районі населеного пункту Дружба.

Фейк. У Києві літніх людей агітують мобілізуватись до лав ЗСУ

Низка російських ЗМІ поширюють фото «агітаційних листівок» із закликами до українців літнього віку вступати до ЗСУ. Як пишуть пропагандисти, такі «агітки» начебто почали зʼявлятися у Києві. Стверджують навіть, що в українській столиці вже є випадок примусової мобілізації людини похилого віку.

Спростування. Вкид про агітаційні листівки черговий фейк російської пропаганди в рамках ІПСО про масову насильницьку мобілізацію в Україні. Жодні подібні листівки в Києві не роздавали.

У Центрі протидії дезінформації зазначають, що такі агітки не могли роздавати представники ТЦК та СП або інші органи військового управління. Під час загальної мобілізації призвати на військову службу можуть усіх військовозобов’язаних громадян України віком від 18 до 60 років, якщо вони не мають законних підстав для отримання відтермінування або зняття з військового обліку.

Як розпізнати фейк: пам’ятка Сhas News 

Ознакою неправдивої новини можуть бути:

  • відсутність джерела інформації,
  • вживання занадто емоційних фраз чи радикальних висловів,
  • посилання на невідому особу («мій кум/ сват/ брат знає», «інформація 100% перевірена»),
  • заклики на кшталт: «Максимально треба знати всім» чи «Максимальний репост!»,
  • політично заангажовані експерти.

Спецпроєкт реалізований за підтримки German Marshall Fund.

Правда та фейки про статус «дитини війни»: як оформити та що він дає