ДніпроГЕС

В ніч на 22 березня російські війська атакували ракетами гідроелектростанцію ДніпроГЕС у Запоріжжі. В «Укргідроенерго» повідомили, що загрози прориву немає. 

За словами Ігоря Сироти, директора «Укргідроенерго» під час атаки на Дніпровську ГЕС у Запоріжжі було два прямі влучання у ГЕС-1 та ГЕС-2. Є влучання в одну опору, розбиті підкранові балки.

Але попри це ситуація на греблі станції контрольована. Зараз там ліквідовують наслідки ворожої атаки.

Розповідаємо, як будували ДніпроГЕС та чи можуть ракети повністю зруйнувати греблю станції. 

Історія найбільшої гідроелектростанції країни — ДніпроГЕС

Дніпровська ГЕС — п'ятий ступінь нижчої частини каскаду гідроелектростанцій на річці Дніпро. Вона розташована у Дніпровському районі міста Запоріжжя. Утворює найстаріше на Дніпрі Дніпровське водосховище. 

Дніпровська гідроелектростанція — найстаріша ГЕС, побудована на річці Дніпро. У 1930-ті роки відома під назвою Дніпрельстан (скорочення від «Дніпровська електростанція»). 

Вперше ідея побудувати греблю з гідроелектростанціями на тому самому місці, де тепер стоїть ДніпроГЕС, виникла у 1905 році.Однак, здійснити цей грандіозний на той час задум завадила Перша світова війна. На довгі роки країна поринула у війну, революції та руїну.

Проєкти майбутньої електростанції на Дніпрі пропонувалися один за одним. Однак, оптимально вирішити проблему Дніпра вдалося Івану Гавриловичу Александрову, який, вивчивши всю інформацію, зібрану його попередниками, запевнив: «Пороги — не нещастя Дніпра, а його цінність». Александров розробив інженерно-технічний проєкт найбільшої у Європі гідроелектростанції. На виклик «таку кількість енергії нікому буде споживати»  професор відповів обґрунтованими розрахунками і довів, що ДніпроГЕС стане серцем промисловості міста та кузнею професійних кадрів.

До проєктування станції долучилися не тільки вітчизняні фахівці, а й іноземці. Саме голові відомої на той час у всьому світі американської організації з проєктування та будівництва гідроелектростанцій, Х’ю Куперу (H.L.Cooper & Co), ми завдячуємо тим, що гребля має форму підкови. Також американський інженер наполіг, щоб греблю будували не з буту, а з бетону, з трикамерним шлюзом замість чотирикамерного.

Як будували ДніпроГЕС

Через брак технічних засобів, спочатку більшість робіт на будівництві доводилося виконувати вручну. Але згодом Дніпробуд став одним з найбільш технічно забезпечених будівництв у СРСР.

Проєкт зведення ДніпроГЕСу передбачав будівництво греблі через два острови в руслі річки Дніпро. Це дозволяло вести будівництво у кілька етапів, не перекриваючи саму річку, не створюючи обвідного каналу для пропуску води на період будівництва. Будівництво велося одночасно як з лівого, так і з правого берега до островів.

Вода, яка після будівництва станції піднялася на 40 м, давала можливість наскрізного судноплавства через шлюзи Дніпровської ГЕС. І головне — станція задовольняла  промисловий комплекс в електроенергії за найнижчою у світі ціною.

Підрив ДніпроГЕС в період Другої світової війни

18 серпня 1941 року до станції наблизилася лінія фронту. Мостом через старий Дніпро гітлерівські танки увірвалися на  Хортицю й почали обстрілювати місто. Увечері замінована переправа з Хортиці на лівий берег вибухнула від прямого потрапляння снаряду. Для ворога залишався єдиний шлях на Запоріжжя — гребля ДніпроГЕС.

Надвечір бійці 247-ї стрілецької дивізії відбивали атаки на ДніпроГЕС з правобережжя, проте, коли ворожа танкова колона наблизилась до станції, за наказом представників Генштабу генератори було переведено в режим короткого замикання при виведених захистах, а кілька биків греблі підірвано.

30-м хвиля змила ворожі підрозділи. Разом з тим, постраждало місцеве населення та радянські військові формування.

Під час окупації до Запоріжжя з Німеччини прибули інженери, які мали майже всю технічну документацію ДніпроГЕС. Розбирати завали зігнали полонених. Суворо карали тих, хто уникав праці. Під час окупації на ДніпроГЕС було страчено близько трьох тисяч людей.

Фашистському режиму за два роки його панування так і не вдалося повністю пустити станцію в дію – у німців вийшло запустити тільки два генератори, які не могли працювати на повну потужність через низькій напір, який був наслідком пошкодження греблі.

Відступаючи наприкінці 1943 року, німці висадили у повітря машинний зал, пульт управління, все електрогосподарство та аванкамерний міст, але повністю знищити греблю їм не вдалося.

Відновлення ДніпроГЕС

З 1944 року почалася відбудова ДніпроГЕСу. Світова практика не мала досвіду реконструкції зруйнованих гідротехнічних об’єктів такого масштабу. Однак, тисячам будівельників, переважна більшість яких були жінками, у важких умовах повоєнного часу вдалося за короткий термін відродити ДніпроГЕС.

Відновлення станції почалося з прокладення між зруйнованими биками навісних мостів. Швидко було зведено тимчасову захисну дамбу. Тріщини в греблі закачували спеціальним цементним розчином.

Впродовж 1944-45 років було відновлено міст через шлюз. А влітку 1945 року свого довоєнного вигляду набув аванкамерний міст. У повоєнний час на відновленні ДніпроГЕСу було задіяно близько 50 тис. осіб.

Сучасний стан ДніпроГЕС

Влітку 2020 року на автошляху ДніпроГЕСУ була знайдена тріщина завдовжки близько 600 м. На ДніпроГЕС ввели обмеження для транспорту вагою не більше, ніж у 3 т і швидкість не більше 40 км/год.

18 листопада 2021 року, під час наради в «Укргідроенерго», затверджена концепція реконструкції греблі Дніпровської ГЕС, в результаті якої заплановано роз'єднати зустрічні потоки транспорту, а також побудувати другий ярус шляхопроводу.

Щогодини у середньому в обидва боки греблею проїжджає 3,6 тис. автомобілів. У 1970-х роках, коли проїжджу частину було розширено до чотирьох смуг, пропускну здатність розраховували виходячи з потоку 750 автомобілів на годину. Зважаючи на величезний транспортний потік, греблю заплановано реконструювати з побудовою другого ярусу.

До травня 2022 року було заплановано завершити проєкт реконструкції греблі Дніпровської ГЕС, після цього проведуть процедуру закупівлі та розпочнуться виконання робіт з реконструкції.

У 2022 році у Запоріжжі планували розпочати масштабну реконструкцію Греблі Дніпрогес. В рамках проєкту, гребля буде двоярусною з кількома смугами на кожному.

У 2023 році греблю Дніпровської ГЕС планувалося закрити для руху автотранспорту на капітальну реконструкцію, але цим планам завадило широкомасштабне російське вторгнення в Україну.

Чи можуть ракети зруйнувати греблю ДніпроГЕС 

Зруйнувати греблю дуже важко. Експерт Максим Морока розповідає, що в основному греблі проєктувалися в період «Холодної війни» та інженери готувалися до різних сценаріїв, у тому числі і до ракетних ударів, і до падіння літака на споруди.

За даними істориків, минулого століття, щоб підірвати частину греблі, радянській армії знадобилося 20 т. вибухівки. Тож ракетними ударами таку споруду зруйнувати складно.

Експерт зазначає, що Гребля ДніпроГЕС може бути під загрозою, якщо прорве греблю Кременчуцького водосховища.

У такому разі за 6 годин 18 хвилин хвиля дійде до греблі Дніпровської ГЕС. За 20 годин вода дійде до рівня прориву — тобто 53 м. У такому разі Дніпровська ГЕС зруйнується і розпочнеться затоплення нижнього б'єфу району по Каховському водосховищу. 

Найбільші техногенні катастрофи під час війн: від підриву ДніпроГЕСу до пожеж у Кувейті