усик джошуа

В суботу, 20 серпня 2022 року, українець Олександр Усик захищатиме свої чемпіонські пояси у важкій вазі в поєдинку проти британця Ентоні Джошуа.

Сhas News зібрав головне, що треба знати про цей бій.

Це другий поєдинок Усика і Джошуа, або матч-реванш

Олександр Усик (35 років) і Ентоні Джошуа (32) вже боксували один з одним. Це було трохи меньше року тому — 25 вересня 2021-го.

Тоді Джошуа був чемпіоном світу з боксу серед професіоналів у важкій вазі (91+ кг) за версіями IBF, IBO, WBA, WBO.

Для Усика ж то був лише третій поєдинок у важкій вазі і перший титульний. До того він боксував в категорії до 91 кг, де став абсолютним чемпіоном світу.

Перший бій Джошуа — Усик відбувся в Англії, в Лондоні. Українець переміг за очками одностайним рішенням  трьох суддів — 117:112, 115:113, 116:112.

Таким чином Усик відібрав у Джошуа титули IBF, IBO, WBA, WBO. З найпрестижніших лише пояс WBC зараз належить британцю Тайсону Ф’юрі.

За умовами контракту на перший бій, у Джошуа як чемпіона була опція в разі поразки вимагати від Усика обов’язкового реваншу. Джошуа нею скористався. Дату нового бою кілька разів переносили, зрештою сторони дійшли згоди провести поєдинок 20 серпня.

Де відбудеться бій Усик — Джошуа 2

Бій 20 серпня 2022 року пройде в Саудівській Аравії, в місті Джидда (іноді пишуть «Джедда») на арені Jeddah Superdome, що вміщує 35 тис. глядачів.

Джидда — друге за населенням місто країни (після столиці Ер-Ріяду), в ньому мешкає 4,6 млн людей. Воно розташоване у 65 км від Мекки, тому саме через Джидду в святе для мусульман місто прибуває переважна більшість паломників.

Джидда, як і загалом Саудівська Аравія, не є світовим центром боксу, як, до прикладу, США, Велика Британія чи Німеччина. Проте саудівські шейхи мають гроші і амбіції час від часу запрошувати до себе престижні боксерські поєдинки.

Зокрема, Джошуа у 2019 році проводив у Саудівській Аравії, в місті Ед-Дірійя, матч-реванш проти американця Енді Руїза. Саме Руїз був першим, хто переміг Джошуа до Усика. І, варто сказати, у Саудівській Аравії Джошуа зміг взяти у Руїза реванш і повернув собі чемпіонські пояси.

Зараз за право прийняти у себе бій Усик — Джошуа аравійці заплатили $80 млн.

Чому Усику дозволили виїхати з України під час війни

Олександр Усик — уродженець Симферополя. Він декларував тези, що українці і росіяни — брати, багато говорив про спільну православну віру.

Після початку повномасштабного вторгнення росіян в Україну Усик вступив до лав тероборони. Але досить швидко уряд України дозволив спортсменам виїжджати з країни для участі у міжнародних змаганнях. Усик вирішив, що буде кориснішим Україні своїми виступами у боксерському ринзі. В березні він поїхав за кордон для підготовки до бою з Джошуа.

Трансляція: де дивитися бій Усик — Джошуа

Зазвичай права на трансляцію чемпіонських поєдинків дуже суворі і обмежені. Проте у випадку з боєм Усика і Джошуа українським вболівальникам обіцяють одразу кілька варіантів перегляду трансляції, причому безкоштовних.

Пряма трансляція бою буде доступна на:

  • платформі Megogo — на каналі «Megogo Гонг», на сайті або в додатку Megogo (навіть без реєстрації і передплати),
  • регіональних каналах «Суспільне» — основний канал «Суспільного» транслюють не лише в Україні, але й за кордоном, тому на ньому бій не покажуть через ТБ-права в інших країнах. А в Україні трансляцію можна подивитись на регіональних каналах «Суспільного».
  • Youtube-каналі Усика — боксер обіцяє трансляцію на своєму каналі USYK17.

Хто фаворит бою Усик — Джошуа

В першому поєдинку суперників у 2021 році фаворитом був Джошуа. Проте переміг Усик.

Зараз у букмекерів фаворитом вважається вже українець. Ставки на його перемогу приймають з середнім коефіцієнтом 1,6.

Коефіцієнт на перемогу Джошуа — 2,7.

Усик і Джошуа — олімпійські чемпіони Лондону-2012: українець в категорії до 91 кг, англієць — більше 91 кг.

Обидва почали професійну кар’єру після Олімпіади, у 2013 році.

З тих пір Усик провів 19 боїв: 19 перемог (13 нокаутом), жодної поразки. З них у важкій вазі — 3 перемоги (1 нокаутом).

Джошуа провів усі свої 26 профі-поєдинків у важкій вазі: 24 перемоги (22 нокаутом), 2 поразки (1 нокаутом).

Про поразки англійця від Руїза і Усика згадувалось вище.

Ще одним визначним боєм для Джошуа є перемога у об’єднавчому поєдинку над Володимиром Кличком у 2017 році.

Тоді Джошуа вже володів титулом IBF, а у Кличка-молодшого були пояси WBA і IBO. Двобій на стадіоні «Вемблі» в Лондоні виявився яскравим. У 5-му раунді англієць відправив Кличка на підлогу. В 6-му раунді вже удари Кличка спричинили нокдаун Джошуа. Проте українець не зміг добити більш молодого суперника, і той в 11-му раунді нокаутував Кличка. Після тієї поразки український боксер завершив кар’єру.

Який гонорар отримає Усик за бій з Джошуа

Значна сума від саудівських $80 млн за боксерське шоу  піде на гонорар боксерам головного поєдинку вечора. Його Усик і Джошуа розділять порівну. За оцінками журналістів, кожен з суперників може отримати близько $30 млн (це «брудними», тобто до виплати податків).

За перший бій Джошуа як чемпіон на той час отримав 15 млн фунтів ($20,4 млн), а Усик як претендент — «лише» 3 млн фунтів (4,08 млн доларів).

Для порівняння, найбільший гонорар Володимира Кличка, який десять років домінував у важкому дивізіоні, за більш ніж 20-річну професійну кар’єру склав $23 млн за бій проти Тайсона Ф’юрі у 2015 році.