В усіх куточках світу люди намагаються висловити свою підтримку України та мирних жителів, що страждають від російської агресії. Благодійні концерти, багатотисячні мітинги на головних площах міст кожен небайдужий намагається долучитися до протесту проти дій рф. Одним з сильних інструментів висловлення своєї позиції став акціонізм. Перформанси створюють як звичайні люди, так і відомі художники.

Chas News віднайшов декілька прикладів зворушливих масових зібрань на підтримку України.  

Акція в Стокгольмі

Після ракетного обстрілу залізничного вокзалу Краматорська, звідки намагалися евакуюватися місцеві мешканці, по всьому світу пройшли акції проти агресії рф. Одна з найбільш пронизливих відбулася в Стокгольмі.

Акція на підтримку України в Стокгольмі у квітні 2022 року

Після оприлюднення світлин трагедії небайдужі активісти влаштували акцію, щоб вшанувати пам'ять загиблих. Невелика група спробувала відтворити пози загиблих мирних українців, символізуючи невинних жертв війни.

Акції в Лондоні

8 квітня в Лондоні біля посольства рф пройшла масова акція. Звичайні люди зв'язували собі руки і лягали на землю, огорнувшись українським прапором. Усі виступали з закликами зупинити війну, а дехто приносив власні речі прямо під посольство. Предмети побуту, іграшки та одяг, що символізували «трофеї» російського окупанта. Лондонці рішуче засудили дії диких російських варварів, що розграбовували помешкання мирних жителів, катували та вбивали невинних.   

Ще один протест влаштував український музикант Богдан Конаков. На вокзалі у Лондоні митець ліг долілиць, неначе розстріляний мирний житель. Поряд був плакат з написом «Wake Up!» «Прокинься!». Очевидно, заклик до світу прокинутися і побачити звірства, що коїть російський солдат в Україні.

Акція на підтримку України в Лондоні у 2022 році

Цей перформанс Богдан виклав у своєму акаунті в Instagram, зробивши допис, в якому закликає світ допомагати Україні. Робити пожертвування, розповсюджувати інформацію про війну та закликати власні уряди протистояти агресії рф.

Акції в Талліні та Вільнюсі

У Таллінні провели акцію задля привернення уваги до масових зґвалтувань, катувань та знущань з жінок і дітей. До всіх цих злочинів вдається російський загарбник.

Акція на підтримку України в Талліні у 2022 році

Біля посольства рф у Таллінні зібралися десятки жінок — у закривавлений білизні, з чорними мішками на голові, зв'язаними руками. Символізуючи жертв насильства, учасниці акції бажають привернути увагу спільноти до жахів війни, що переживають українці останні декілька місяців з початку повномасштабного російського вторгнення.

Подібна акція відбулася і в столиці Литви Вільнюсі. Жінки зібралися, щоби підтримати всіх постраждалих від загарбницьких дій рф, закликаючи зупинити кровопролиття та зібрати пожертвування.

Акція на підтримку України в Вільнюсі у 2022 році

Всі кошти направили на придбання медикаментів, засобів контрацепції швидкої дії та препаратів для лікування інфекцій, що передаються статевим шляхом. Звісно, всі кошти та ліки спрямовані на допомогу в Україну.

Ще одна акція протесту у Вільнюсі. 6 квітня литовські активісти пофарбували воду в ставку біля посольства рф у червоний колір.

По цьому «скривавленому» ставку пропливла литовська олімпійська чемпіонка Рута Мейлутіте. Її заплив символ боротьби українського народу, а сам перформанс жест підтримки мирних жителів. Це заклик до відповідальності російської влади за всі злочини, що коїть російське збіговисько мародерів на теренах України.

Акція в Празі

Дуже зворушливий жест підтримки відтворили і в Празі. Після того, як росія завдала авіаудару по драматичному театрі в Маріуполі, в бомбосховищі якого ховалися мирні жителі міста, світ жахнувся цинізму, з яким російські загарбники намагаються знищити українців. Окупантів не зупинив навіть напис «Дети» біля театру.

Акція на підтримку України в Празі у 2022 році

Так, активісти поряд з Чеським національним театром відтворили напис, щоб вшанувати пам'ять загиблих від авіаудару. Також учасники акції закликали світову спільноту допомогти тим, хто страждає в Маріуполі, та сприяти в деблокаді міста.

Акція в Каліфорнії

У місті Сан-Хосе люди об'єдналися, щоб вшанувати пам'ять постраждалих дітей під час російсько-української війни. 24 березня місцеві жителі виставили 128 пар дитячого взуття (саме така кількість загиблих дітей була оприлюднена на той час).

Акція на підтримку України в Каліфонії у 2022 році

Люди виставили пари ношеного взуття, нагадуючи, що війна досі триває, і цивільні досі гинуть. Сама акція відсилає до відомого пам’ятника жертвам Голокосту «Взуття на березі Дунаю» в Будапешті.

Стріт-арт-батальйон. Добірка муралів на підтримку України, що з’являються по всьому світу