Колонка
Директор Інституту світової політики
Директор Інституту світової політики

20 серпня 2021 року Ангела Меркель побуває у Москві, а 22-го — відвідає Київ. У Києві для неї вже приготували орден Свободи. Це вища нагорода, яку можуть вручити в Україні іноземному громадянину за заслуги перед нашою державою.

Але які заслуги перед Україною у Меркель? Обидва газопроводи Nord Stream, які будують, щоби обійти Україну континентальними газогонами, споруджені саме за її канцлерства. Українські інтереси на геополітичній мапі Європи бундесканцлер ніколи і не присягалася захищати. Тож, з одного боку, у Києві Меркель буде акцентувати на компенсації Україні через запуск NordStream-2, з іншого — робити це виключно у пакеті з імплементацією «формули Штайнмаєра».

Які заслуги перед Україною у Меркель? Обидва газопроводи Nord Stream, які будують, щоби обійти Україну континентальними газогонами, споруджені саме за її канцлерства

Україна погодилася на цю формулу ще у жовтні 2019 року. Проєкт дозволяє провести вибори у ОРДЛО без виведення російських військ, і це точно не підстава для вручення української державної нагороди. Ба більше — спроба імплементувати цю формулу в українське законодавство може спричинити потужну політичну кризу в Україні. Не виключено, що вона спалахне ще за перебування Меркель на посаді канцлера Німеччини — тобто до кінця вересня 2021 року.

В Україні дуже популярною є думка, що Меркель відстоює інтереси Кремля. Простий приклад — перед візитом Меркель російська пропагандистська машина вдалася поширювати тезу про завершення «ось-ось» будівництва Nord Stream-2, свідомо замовчуючи проблеми з процедурою сертифікації газопроводу та його суперечливість Третьому енергетичному пакету ЄС. А після завершення повноважень бундесканцлера її «сватають» на тепле місце до однієї з російських енергетичних монополій. Варто нагадати, що раніше головою ради директорів «Роснефти» став Герхард Шредер, ексканцлер ФРН, який з 2016 року очолював компанію Nord Stream-2 AG.

Прогнозовані за обсягом та позбавлені впливу посередників поставки газу цілком відповідають інтересам німецької економіки й очікуванням німецького великого бізнесу. Німеччина залишиться лідером економічного зростання у Європі

Утім, скоріш за все, Меркель для такого кроку надто досвідчена й аскетична. Слід віддати належне, вона очолює федеральний уряд Німеччини понад 15 років та завчасно оголосила про свою відставку, продовжуючи до останнього боротися за результат для ХДС/ХСС. Прогнозовані за обсягом та позбавлені впливу посередників поставки газу цілком відповідають інтересам німецької економіки й очікуванням німецького великого бізнесу. Німеччина залишиться лідером економічного зростання у Європі, поступово оклигуючи від наслідків пандемії коронавірусу.

Втім, від того, що Меркель відстоює інтереси саме Берліна, а не Москви, нам не легше. Тому варто очікувати, що під час візиту до Києва не буде жодних поступок Україні. Із цими ілюзіями краще попрощатися вже зараз і готуватися тримати удар.

Північний потік-2: «зрада» або шанс для України?
Обговорили «Північний потік-2» і згадали Україну. Підсумки зустрічі Байдена та Меркель у Вашингтоні
Перемовин між лідерами РФ та США недостатньо. Меркель заявила, що ЄС повинен шукати контактів із Путіним