30 червня про намір звільнитися з НБУ повідомили топи департаменту ліцензування  на чолі з Олександром Бевзом, директором департаменту. Наступного дня рішення колег публічно підтримало ще троє менеджерів НБУ.

Віталій Ваврищук, директор департаменту фінансової стабільності, написав у своєму Facebook: «Мої власні спостереження про стан справ в НБУ збігаються з думкою Олександра Бевза. Сьогодні повідомив колегам, що планую завершити роботу в НБУ. Терміни обговорю з новим заступником глави НБУ — куратором Департаменту фінансової стабільності».

 

Мої власні спостереження про стан справ в НБУ співпадають з міркуваннями Олександра Бевза. Повністю поділяю висловлену...

Posted by Vitaliy Vavryshchuk on Wednesday, June 30, 2021

 

За кілька годин подібні дописи з'явилися і на Facebook сторінках Олег Новаковського, директора департаменту супроводу кредитів НБУ та Артема Клюки, начальника управління аналізу ризиків реального сектору Департаменту фінансової стабільності НБУ.

Хто всі ці люди?

Віталій Ваврищук працює в Національному банку з жовтня 2014 року, й одним із перших його серйозних випробувань стала процедура націоналізації «Приватбанку» — найбільшої за активами української фінустанови, якою до грудня 2016 року володіла «Група Приват» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

У Нацбанку Ваврищук керує аналітичною роботою з фінансової стабільності банків і системних ризиків та розробляв методологію стрес-тестування банківського сектору. Також він відповідав за пруденційну політику та мінімізацію наслідків макроекономічної кризи і опікувався комунікаціями з міжнародними фінансовими установами та центробанками інших країн щодо гарантій фінансової стабільності України.

Відомо, що Олександр Бевз і Віталій Ваврищук категорично проти проєкту з делегування «Укрпошті» банківських функцій, який лобіюють Ігор Смілянський, глава «Укрпошти», та Кабмін. Вони також займають принципову позицію щодо погодження продажу української «дочки» російського «Сбербанку» в обхід затверджених Законом про Нацбанк процедур, що фактично відбувається впродовж останніх кількох тижнів.

Сукупність цих двох факторів, на думку джерел Chas News, могла стати тригером демаршу керівників департаментів. Втім, сам Ваврищук вирішив не уточнювати мотиви свого рішення на даному етапі: «Я доєднався до тих занепокоєнь, які висловив Олександр Бевз, і на сьогодні не готовий робити додаткових заяв», — сказав він Chas News.

Хто наступний?

Ходять чутки, що йде з НБУ і Денис Новіков, директор департаменту виїзних перевірок банків. Втім, він це питання не коментує. Денис Новіков брав участь в проєктах із впровадження системи раннього реагування та комплексної оцінки ризиків банків. Загалом Новіков має 24-річний досвід роботи на банківському ринку, з яких 10 років — в НБУ на керівних посадах в системі нагляду та інспектування. Він активно співпрацював з місіями Міжнародного валютного фонду та Світового банку. За інформацією Сhas News, департамент, яким керував Новіков, рішенням голови НБУ реорганізували. І це буцімто полегшило процедуру звільнення нелояльних до чинного керівництва НБУ керівників.

Одразу декілька інсайдерів ринку, зокрема в системі регулятора, підтвердили, що одним із ключових факторів «внутрішнього Майдану» в Нацбанку стала концепція вертикальних рішень, запроваджена в Нацбанку Кирилом Шевченком. «Можна обговорювати рішення, висловлювати судження, проте якщо надійшла директива, її можна лише виконувати», — говорить співрозмовник Chas News на правах нерозголошення.

Одним із ключових факторів «внутрішнього Майдану» в Нацбанку стала концепція вертикальних рішень, запроваджена в Нацбанку Кирилом Шевченком

Буцімто від такої практики відійшли після сумнозвісної епохи головування в НБУ Сергія Арбузова та Ігоря Соркіна (2010 - 2014 рр). За часів же Валерії Гонтарєвої та Якова Смолія у Нацбанк прийшли менеджери нової генерації з досвідом в реальному секторі економіки, які звикли працювати за більш «конвенціональних» умов, — пояснює один з інсайдерів.

Чи матиме «банкіропад» наслідки для держави?

Євген Дубогриз, асоційований експерт CASE Ukraine, переконаний, що навіть попри швидке вирішення кадрового питання ситуація з масовим демаршем ключових співробітників матиме далекосяжні наслідки — як щодо ефективності роботи регулятора, так і його репутації в системі, де формуються висококваліфіковані кадри фінансового ринку.

«Україна перебуває в ситуації постійної макроекономічної невизначеності, коли немає готових рішень — є повсякчасна потреба ефективного реагування на зовнішні виклики: коронакризу, військову агресію, позицію донорів. Тут дуже важливі комунікації, дискусії, різнопланова експертиза, не конче з банківського чи фінансового секторів. Важливе постійне залучення спеціалістів із бізнесу — знову ж таки, не лише фінансового», — вважає Дубогриз.

Чи будуть мотивовані вихідці з комерційних установ працювати в структурі з правилом «не обговорювати, а виконувати»? — Сумнівно. Приватний бізнес пропонує більше свободи. І це, либонь, чи не найбільший виклик, із яким може стикнутися держрегулятор найближчим часом.

Ще один директор департаменту Нацбанку заявив, що йде з посади (оновлено)
«Приватбанк» скоро виставлять на продаж інвесторам зі США і ЄС, обіцяє голова НБУ
НБУ підвищив облікову ставку та погіршив прогноз зростання ВВП