Кримський міст

Служба безпеки України виношувала ідею підриву Кримського мосту ще з весни 2022 року. Для першої атаки по обʼєкту було застосовано вибухівку, обмотану плівкою, а для другої — модернізовані морські дрони.

Про це в інтерв'ю виданню «Новое время» розповів Василь Малюк, керівник Служби безпеки України.

Він зазначив, що обидві атаки готували виключно українські сили, і жодні іноземні спецслужби до них не причетні. Сам Кримський міст є законною метою для України.

Вибух на Кримському мосту 8 жовтня 2022

Розробкою та реалізацією спецоперації з мостом займався особисто очільник СБУ Василь Малюк та двоє довірених співробітників. 

Для першої атаки розглядали різні варіанти. Зокрема, була ідея переправити вибухівку в товарних вагонах. Однак росіяни заборонили провезення залізничною частиною мосту будь-яких вантажів, крім військових. Тому в СБУ вирішили використати фуру, навантажену бочками з олією, в яких і сховали б вибухівку. Однак цей варіант не гарантував «непомітності», за якої вантаж перетнув би міст.

Врешті Малюк вигадав варіант із вибухівкою, обережно обмотаною целофановою плівкою. Такий вантаж у вигляді великих рулонів виглядав цивільним і не повинен був викликати підозр.

СБУ розрахувала товщину шару плівки, яка приховала від митних сканерів металеві циліндри-сердечники, накачані сумішшю гексогену. Сумарна вага вантажу в тротиловому еквіваленті відповідала 21-й тонні, або 42-м російським гіперзвуковим ракетам «Кин­джал».

При цьому українська сторона врахувала, що на постах біля Кримського мосту стоять спеціальні засоби радіоелектронної боротьби, які мають збивати GPS-координати на вибухових пристроях, налаштованих на певну точку. Аби пошкодити міст, було створено технічно складну систему.

«Ми сім кіл пекла пройшли, використали в темну стільки людей! Росіяни «закрили» 22 людини — ув’язнили. Інкримінують їм усім спів­участь у терористичному акті. Хоча насправді вони займалися звичною для себе буденною справою. Це були звичайні російські контрабандисти», — сказав Малюк.

Удар по Кримському мосту морськими дронами 17 липня

У розробці нового удару по Кримському мосту, який здійснили 17 липня 2023 року, велику роль відіграв керівник одного з управлінь військової контр­розвідки — офіцер на псевдо «Хантер», який причетний до створення морських дронів.

Апарати були начинені вибухівкою і керувалися дистанційно. Їх зробили з унікального матеріалу, непомітного для ворожих радіолокаційних станцій. Конструкція дронів передбачала три види управління і самознищення у разі необхідності.

«Бавовна» на Кримському мосту: очільник СБУ розповів деталі

Після випробувння плавучих безпілотників в обставинах реального бою (вперше це було зроблено на кораблях російського Чорноморського флоту восени 2022-го) українці зрозуміли, що дрони не здатні потопити великі судна, тому кількість вибухівки на апаратах довели до 850 кг гексогену. Крім того, було модернізовано систему управління морськими безпілотниками, щоб отримати якісно новий зразок апарата.

Очільник СБУ залучив до співпраці командувача Військово-морських сил Олексія Неїжпапу. Спецслужба і флот почали разом готувати морську операцію з підриву Кримського мосту.

У рамках удосконалення дронів на корпусі встановили два реактивні вогнемети підвищеної дальності «Шмель-М». Також були й інші ноу-хау, деталі яких в СБУ поки що не розкривають.

Нарешті, коли безпілотники випустили в море для атаки, апарати вдарили по опорі Кримського мосту.

«Коли стався вибух, ми дуже голосно кричали, тому що напруга всередині була величезною. Скажу чесно: я молився, щоб усе вийшло. І коли дрон вибухнув, від радості «вибухнули» й ми», — розповів Малюк.

Очільник СБУ уточнив, що Кримський міст — це законна мета для України. Наприклад, Женевські конвенції, що регламентують певні правила ведення воєн, не містять заборони атакувати такі об'єкти. А Кодекс Лібера — Інструкція з управління діючою армією США — визначив законною метою «перешкоджання шляхам і каналам руху, пересування або зв’язку».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Кримський міст втомився: соцмережі рясніють мемами про нові вибухи на переправі (фото, відео)