Patriot

Білий дім підтвердив, що США передадуть Україні системи ППО Patriot.

Про це мовиться в заяві на сайті установи.

Згідно з нею, президент Джо Байден 21 грудня оголосить новий пакет військової допомоги Україні на майже $2 млрд. Він міститиме ЗРК Patriot, який у Білому домі вважають критично важливим для захисту українського народу від атак рф на інфраструктуру. 

Зараз президент Володимир Зеленський вирушив до Вашингтона, щоб зустрітись із американським колегою та отримати пакет допомоги. Це перша поїздка українського лідера за межі країни з початку повномасштабного вторгнення рф.

Характеристики ЗРК Patriot 

PAC-3 (Patriot Advanced Capability-3) є останньою версією американських зенітних ракетних комплексів класу Patriot. ЗРК призначений для збиття балістичних та крилатих ракет. 

ППО Patriot: основні характеристики, дальність ураження

У Patriot використовується високоманеврова протиракета прямого влучення ERINT (Extended Range Interceptor), а кожна пускова установка може вміщувати до 16 ракет-перехоплювачів.

Система охоплює територію у радіусі до 68 кілометрів, її радар може одночасно відстежувати до 50 цілей та вражати п'ять із них.

Залежно від типу ракети, комплекси здатні збивати цілі на відстані від 40 км до 160 км.

Одна ракета Patriot коштує приблизно $3 млн, що втричі перевищує вартість боєприпасів для систем NASAMS , які також використовує Україна.

Хто керуватиме ППО Patriot в Україні

Для експлуатації однієї установки ППО Patriot потрібно близько 90 військовослужбовців.

Пункт управління ППО Patriot всередині

Американські війська не керуватимуть батареєю Patriot, яку передадуть Україні, заявили у Білому домі.

«Ми навчатимемо українців у третій країні керувати цією батареєю. Після навчання вони вирушать з батареєю в Україну. Це робитиме не американський персонал», — заявили у Байдена.

Може збивати балістичні ракети: що відомо про систему ППО SAMP/T (Mamba)