Вакцинація
Getty Images

В Україні знов зростає захворюваність на COVID-19. Про це свідчить динаміка кількості позитивних ПЛР-тестів. Крім того, за останні 3-5 днів хворі віком до 35 років почали частіше потрапляти до лікарень.

З хороших новин — з 6 січня в Україні всім дозволи робити бустерну, третю, дозу вакцини, яка здатна надійно захистити від хвороби. Принаймні від важкого її перебігу.

Отже, розповідаємо, що треба знати про третє щеплення проти коронавірусу.

Бустерна доза — навіщо вона потрібна?

Проти деяких вірусів, наприклад, віспи чи жовтої лихоманки, організм людини виробляє імунітет на все життя. Проти деяких, наприклад, сказу, — на декілька років. Але є й такі віруси, імунітет проти яких зберігається лише кілька місяців. До них належить більшість респіраторних вірусів — COVID-19 у тому числі.

Так, опубліковане у США наприкінці минулого року дослідження свідчить, що за 6 місяців ефективність Pfizer проти інфікування знижується з 87% до 43%, а Moderna — з 89% до 58%. Подібне падіння ефективності показують й інші типи вакцин.

Введення третьої дози вакцини значно посилює імунну відповідь. Так, дані проведених у Ізраїлі клінічних досліджень свідчать, що у випадку людей віком понад 60 років третя доза зменшує ризик розвитку симптоматичної хвороби в 11 разів, а важкого її протікання — більш ніж у 19 разів.

Офіційні дані міністерства охорони здоров’я Ізраїлю. Переклад та адаптація Михайла Фаворова

До того ж зараз Європою стрімко поширюється штам «Омікрон». За прогнозами ВООЗ, у найближчі місяці на нього може перехворіти половина населення континенту.

Антитіла проти попередніх штамів коронавірусу (без різниці — набуті в результаті хвороби чи після вакцинації) набагато менш ефективні проти «Омікрону», ніж проти попередніх варіантів.

Втім, уведення третьої дози вакцини призводить до збільшення рівня антитіл у десятки разів. Це набагато зменшує вірогідність заразитися та надійно захищає від важкого перебігу хвороби.

Саме тому зараз у світі активно вводять бустерні дози. Станом на 11 січня третю дозу вакцини проти COVID-19 вже отримали близько 550 млн людей, або 7% населення земної кулі.

В Європі втретє вакцинувалася від коронавірусу ще більша кількість. Наприклад, у сусідній Польщі бустерну дозу отримали 7,7 млн громадян, або 20% населення.

На жаль, в Україні введення бустерної дози для всіх охочих дозволили запізно. Фактично зараз повторюється ситуація, яка була рік тому, — неповороткість влади призвела до того, що Україна за темпами вакцинації стала європейським аутсайдером. Станом на 11 січня бустерну дозу в Україні отримали лише 28 тис. осіб. Це менше 0,1% населення.

Бустерна доза — це безпечно? Які побічні ефекти можуть бути?

Для третього щеплення проти СOVID-19 використовують ті ж самі вакцини, як і для основного. Тому і побічні ефекти аналогічні. Здебільшого це біль у місці ін’єкції, короткочасний головний біль чи підвищення температури, які не потребують лікування.

Втім, згідно опитування, яке провела Асоціація пенсіонерів США (AARP), після введення третьої дози побічні ефекти у людей похилого віку були менш вираженими, ніж під час основної вакцинації. Лікарі пояснюють це тим, що організм вже добре знайомий з вірусом, тому легше «утилізує» частинки чужорідного білка.

Бустерна доза — коли її робити?

Рівні антитіл, які виробляє організм під час основної вакцинації, відрізняються в залежності від типу вакцини. Найбільш імуногенні мРНК-вакцини (Pfizer та Modernа). У людей, вакцинованих векторними (AstraZeneca, Jonson&Jonson) чи інактивованими вакцинами (Coronovac), виробляється менше антитіл.

Тому Міністерство охорони здоров’я схвалило різні мінімальні рекомендовані інтервали між основною та бустерною дозою для різних типів вакцин. Це:

— 180 днів для Pfizer, Modernа та AstraZeneca

— 60 днів для Coronovac та Jonson&Jonson.

Втім, різні накази МОЗ містять розбіжності щодо мінімальних термінів між введенням другої та третьої доз. Лікарі в пунктах щеплення користуються іншим наказом МОЗ, яким дозволено робити третє щеплення від коронавірусу лише через 6 місяців після другої дози основного для вакцин будь-яких виробників.

Нічого не зрозуміло. Якщо я вакцинований Coronovac, але з дати останнього щеплення ще не минуло 6 місяців, мені зроблять бустерну дозу чи ні?

Офіційно — ні. Хоча на практиці лікарі часто йдуть назустріч і погоджуються ввести бустерну дозу раніше цього терміну.

Але важливо розуміти, що у цьому випадку ви вакцинуєтесь виключно «для здоров’я». Система просто не дасть внести нове щеплення в електронну карту пацієнта, тому дія вакцинального сертифікату продовжена не буде.

А що, до речі, з сертифікатом?

У МОЗі стверджують, що вакциновані бустерною дозою зможуть згенерувати у «Дії» новий сертифікат, який діятиме 9 місяців з дня останнього щеплення. До того ж у ньому буде відображатися остання вакцина. Тобто якщо людина отримала дві дози Coronovac і бустерну дозу Pfizer чи Modernа, в сертифікаті відобразиться остання вакцина. Подорожувати до Європи стане легше.

Втім, нові сертифікати мають запрацювати лише наприкінці січня.

Добре, так де мені зробити бустерне щеплення?

У будь-якому пункті вакцинації. Записатися можна, зателефонувавши до сімейного лікаря, або через Helsi. Наразі жодних проблем з отриманням бустерної дози немає.

Яку вакцину для бустерної вакцинації вибрати?

У США та ЄС для бустерної вакцинації рекомендують обирати мРНК-вакцини як ті, що створюють найкращий імунітет. Зараз в Україні проблеми з ними немає. За даними РНБО, станом на 12 січня в Україні наявні майже 23 млн доз Pfizer та 5 млн доз Modernа.

Однак якщо людина хоче зробити щеплення тією ж вакциною, якою робила основну вакцинацію, це також можливо. Тим більше, що останні дослідження виробника Сoronovac доводять збільшення рівня антитіл у 30 разів після введення бустерної дози. А дослідники з Оксфордського університету, де створили AstraZeneca, стверджують, що третє щеплення цією вакциною ефективно захищає від «Омікрону».

Які з народних засобів від похмілля працюють насправді?
П’ять проривних технологій 2021-го, які дали людству шанс на подолання невиліковних хвороб