Вакцина проти COVID-19
Getty Images

На початку січня Віктор Ляшко, міністр охорони здоров'я, підписав указ про запровадження в Україні бустерної дози щеплення від коронавірусу. До цього, на відміну від США та Європи, де бустери давно почали надавати всім охочим, в Україні третю дозу вакцини вводили лише медпрацівникам та працівникам будинків-інтернатів. Станом на 4 січня її зробили лише 5,5 тис. осіб

Доцільність введення додаткової дози вакцини великою мірою ґрунтується на досвіді США та європейських країн, які почали вводити додаткові дози ще восени (а Ізраїль своїм громадянам вже рекомендує зробити четверту дозу вакцини), а також на проведених за участю Pfizer клінічних дослідженнях та даних, отриманих з Ізраїлю. Ця країна першою у світі почала масову вакцинацію проти COVID-19. Наразі там повністю щеплено 62% населення. До того ж 53% населення отримало дві дози вакцини раніше 1 квітня — тобто з моменту введення другої дози пройшло більше 6 міс. Термін у 6 міс. обрано не випадково — відомо, що у перехворілих людей в середньому саме стільки зберігається рівень антитіл, достатній, щоби захистити від повторного зараження COVID-19.

Дані проведених у Ізраїлі клінічних досліджень свідчать, що у випадку людей віком понад 60 років уведення третьої дози зменшує ризик розвитку симптоматичної хвороби в 11 разів, а важкого її протікання — більш ніж у 19 разів.

Ефективність бустерної дози

Те саме підтверджує і статистика госпіталізацій. Чітко видно, що найчастіше важкий перебіг хвороби фіксують серед невакцинованих, набагато рідше — серед вакцинованих двома дозами. І дуже рідко — серед людей, які отримали три дози щеплень.

При цьому введення третьої дози не викликає занепокоєнь щодо безпеки — чергове щеплення переноситься добре. Тому ще наприкінці серпня влада Ізраїлю запропонувала третю дозу вакцини всім, хто вакцинований раніше ніж 5 міс. тому.

Спираючись на ізраїльські дані, медичні регулятори США, ЄС та Великобританії провели власні дослідження і також рекомендували додаткову вакцинацію щепленим раніше ніж 6 міс. тому людям похилого віку, людям з хронічними захворюваннями та особам, професія яких передбачає контакт з великою кількістю людей, тобто підвищений ризик заразитися COVID-19.

Третя доза потрібна лише людям похилого віку?

Як вже писав Chas News, в Україні термін придатності вакцин спливає швидше, ніж знаходяться охочі ними вакцинуватися. Тому препарат просто утилізують. Отже, небажання української влади дозволити введення третьої дози всім без винятку громадянам, як у США чи країнах ЄС, логічно обгрунтувати важко.

Наприклад, у США бустерну дозу можуть зробити всі дорослі та діти віком від 6 років, якщо з моменту отримання другої дози спливло більше 6 міс. Але передусім бустерну дозу радять отримати найбільш вразливим людям:

  • Віком старше 65 років.

Також повторно вакцинуватися радять всім, хто має хронічні захворювання, а саме:

  • лікується від раку;
  • переніс трансплантацію органів;
  • знаходиться на діалізі;
  • страждає на цироз печінки;
  • має астму чи інші хронічні хвороби легень;
  • неврологічні хвороби;
  • діабет;
  • хвороби серця (гіпертонію у тому числі);
  • хворіє на СНІД чи має інші стани, які знижують опір організму, — наприклад, приймає великі дози кортикостероїдів;
  • страждає від ожиріння;
  • переніс інсульт.

Також влада США рекомендує невідкладно зробити третю дозу:

  • вагітним жінкам;
  • людям із зайвою вагою;
  • курцям (навіть тим, хто палив раніше, але кинув).

Крім медичних показань, у США третя доза вакцини проти COVID-19 рекомендована людям доволі широкого кола професій, незалежно від стану здоров’я та віку:

  • медикам;
  • пожежникам, поліціянтам та іншим працівникам невідкладних служб;
  • вчителям та вихователям дитячих садочків;
  • людям, що працюють на виробництві або в аграрному секторі;
  • поштарям;
  • працівникам громадського транспорту;
  • співробітникам супермаркетів.

Які вакцини будуть використовувати для третьої дози?

Наразі в Ізраїлі, США та країнах ЄС для третьої дози використовують мРНК-вакцини: Pfizer та Moderna, незалежно від вакцини, якою робили перші два щеплення. Крім того, для бустерної вакцинації використовують Johnson&Johnson (цієї вакцини в Україні немає).

Вакцина Pfizer

А у Великій Британії наразі дозволили застосовувати для бустерної вакцинації Pfizer, Moderna та AstraZeneca. Втім, векторну AstraZeneca розглядають лише «як опцію для людей, які отримали дві дози цієї вакцини». Раніше представники органів охорони здоров’я Великої Британії вже заявляли, що для бустерної вакцинації використовуватимуть переважно мРНК-вакцини, які мають дещо більшу ефективність і меншу кількість побічних ефектів, ніж векторні. Простіше кажучи, «за дефолтом» всім пропонують Pfizer чи Moderna. Але якщо людина, вакцинована AstraZeneca, захоче зробити додаткове щеплення тією ж вакциною, — їй не відмовлять.

Чи допоможе третя доза захиститися від «Омікрону»?

Новий штам коронавірусу, розповсюдження якого по Україні очікують вже на початку цього року, містить велику кількість мутацій порівняно з вірусом з Уханя — їх 32. До того ж декілька цих мутацій пов’язані з шиповидним S-білком, завдяки якому вірус прикріплюється до клітин організму. Гіпотетично вони можуть змінити просторову структуру білка, а значить, знизити ефективність вакцин.

Наприкінці минулого року у компанії Moderna заявили, що розглядають три варіанти стратегії боротьби з новим штамом: збільшення удвічі дози бустерної вакцини (зараз для третього щеплення використовують половину стандартної дози); створення мультивалентної вакцини, яка буде захищати одразу від декількох варіантів коронавірусу, та створення специфічної вакцини проти штаму «‎Омікрон».

У Pfizer також стверджують, що вже почали роботу над адаптацією вакцин під новий штам, але кажуть, що на це потрібно багато часу. Хоча Урсула фон дер Ляєн, президентка Єврокомісії, стверджує, що відповідно до контракту з ЄС компанії Pfizer та BionTech мають адаптувати свою вакцину до нового штаму коронавірусу протягом 100 днів, якщо він виявиться стійким до існуючих вакцин.

Втім, останні дані виробників вакцин досить обнадійливі. Наприклад, Moderna оприлюднила результати дослідження ефективності своєї вакцини проти коронавірусного штаму «Омікрон». Так, доза в 50 мкг (половина звичайної дози, яку зараз використовують для бустера) призвела до 37-кратного зростання кількості антитіл. А доза в 100 мкг (повна доза вакцини) — до 83-кратного. Хоча при введенні останньої дещо частіше виникала побічна дія.

Подібні дані попередніх досліджень наводять і у Pfizer. У компанії стверджують, що третя доза формує рівень антитіл проти «Омікрону», який можна порівняти з тим, що утворився після двох доз вакцини проти інших штамів.

Більш за те, Pfizer 8 грудня опублікував результати першого дослідження властивості наявних вакцин нейтралізувати новий варіант вірусу. Хоча воно показало, що сироватка людей, які отримали дві дози вакцини, вже не здатна нейтралізувати вірус (тобто запобігти зараженню та виникненню симптомів), але T-клітини (вони ж «клітини-вбивці») розпізнають 80% ділянок нового штаму вірусу. Коли йдеться про важкі випадки хвороби, то головну роль відіграють не антитіла, а саме клітинний імунітет. Тому вакциновані, а особливо ті, хто вакцинувався вже перехворівши, — захищені від важкого перебігу, викликаного новим штамом.

Тобто введення бустерної дози вакцини гарантовано не захистить від зараження та симптоматичної хвороби, але значно знизить ризики госпіталізації та смерті. А це вкрай суттєво для людей похилого віку, які найважче переносять коронавірусну хворобу.

Чи варто боятися «‎Омікрону»?
МОЗ дозволив щепити підлітків проти COVID-19. Навіщо? Вони ж важко не хворіють?
Коронний забіг. Світові фармконцерни почали нову гонитву: цього разу — за ліки проти COVID-19