NFT мистецтво
Getty Images

Collins English Dictionary назвав NFT (non-fungible token, «невзаємозамінний токен») словом року. У топ-3 cлів 2021-го, окрім цієї абревіатури, увійшли слова crypto («крипта») та metaverse («метавсесвіт»). Водночас видання Fortune повідомляє про обвал цін на багато NFT-токенів, наводячи як приклад NFT «Земля», випущений співачкою Граймс.

У березні, відразу після анонсу, токени, які підтверджують права на цю роботу, продавали по $7,5 тис. Але зараз їх перепродають по $1,2 тис, дешевше на 80%. Більше як удвічі здешевшав і токен репера ASAP Rocky — з $2 тис. до $900. 

Це все нагадує ситуацію з шаленими коливаннями цін на криптовалюти у 2017 році. 

Що таке NFT?

NFT — поняття, пов’язане з технологією блокчейну. Блокчейном називають розподілену серед багатьох комп’ютерів базу даних (ланцюжок блоків), побудовану за певними правилами. Головним з них є незмінність вмісту блоків цієї бази даних (якщо бути зовсім точним, то змінити вміст блоків реально, але для цього потрібно прикласти дуже багато зусиль і змінити інформацію на всіх комп’ютерах, де зберігається інформація, що практично неможливо реалізувати). 

Така особливість технології дозволяє вважати блокчейн однією з найнадійніших структур для збереження даних. Тому блокчейн використовують для зберігання так званих токенів — цифрових сертифікатів, які гарантують виконання певних зобов'язань. Інакше кажучи, це блокчейн-аналог акцій чи бондів.

Граймс, композиція Earth

У свою чергу, токени можуть бути взаємозамінними або невзаємозамінними. До прикладу, біткоїн з умовним номером 100 нічим не відрізняється від біткоїна з умовним номером 999. 

А ось NFT – це невзаємозамінні токени. Кожен з них є винятковим: повторити чи замінити його на інші токени неможливо. Тобто технологія NFT надає можливість фіксувати права власності за допомогою блокчейну, роблячи відповідний запис у захищеній від змін та публічній базі даних. 

В теорії, NFT можна використовувати для підтвердження будь-яких угод купівлі-продажу. До прикладу, один із засновників Techcrunch Майкл Аррінгтон за допомогою NFT продавав свою квартиру в Києві. Але поки що це рідкість, бо закріплення прав володіння фізичними об’єктами вимагає створення відповідної законодавчої бази, якої немає.

Тому NFT переважно використовують для продажу цифрового арту чи пам’ятних артефактів. І саме в цьому полягає головний парадокс використання технології. З одного боку цифрові об'єкти, на відміну від матеріальних, за дефолтом можуть існувати у безлічі екземплярів і одночасно знаходитися у користуванні мільйонів людей, тому треба якось встановлювати їх законного власника, З іншого — за допомогою NFT можна оформити право власності на будь-який артефакт, який знаходиться в публічному доступі. Навіть якщо він юридично не є власністю продавця, а купівля цього об’єкту не надає власнику жодних ексклюзивних прав.

Наприклад, ізраїльська компанія CryptoVerses за $8,4 тис. пропонує купити NFT-токени на вірші з Біблії. Звичайно ж, незважаючи на ці угоди купівлі-продажу, будь-яка людина, як і раніше, зможе вільно читати Біблію, або навіть і видавати її. Втім, у блокчейн-всесвіті саме покупця токенів будуть вважати власником біблійних віршів. 

Це чимось нагадує продаж нуворишам підприємливими шотландськими лордами фунту землі під родовим маєтком та титулу на додачу (згідно законодавства Шотландії, при продажу родового маєтку покупець отримує і титул його попереднього власника). Покупцеві вручають красиву грамоту про те, що відтепер він є бароном, але це не дає йому жодних прав — ані можливості розпоряджатися придбаною землею, ані британського громадянства. Бодай навіть більш лояльного ставлення при подачі документів на візу.

Гроші з повітря

Тим не менш, NFT-токени купують. При тому за чималі гроші. Наприклад, у лютому 2021-го на аукціоні Christie’s за NFT продали колаж із серії зображень «Повсякденність. Перші 5000 днів» американського графіка та аніматора Майка Вінкельмана (Beeple) за $69 млн. А у березні цього року вищезгадана співачка Граймс продала на NFT-аукціоні декілька об’єктів цифрового арту за суму, що перевищувала $5 млн. Таке саме робили Бенксі та цифровий митець Beeple (Майк Вінкельманн). 

Майк Вінкельман, зображення з серії «Повсякденність. Перші 5000 днів»

За $2,9 млн свій першій твіт продав Джек Дорсі, засновник Twitter. А Тім Бернерс-Лі, британський вчений і творець World Wide Web , продавши як NFT вихідний код технології на аукціоні, заробив $5,4 млн.

Втім, NFT використовують і при продажу традиційного мистецтва. Наприклад, російський Ермітаж заробив майже $500 тис., продавши як NFT цифрові копії картин Леонардо да Вінчі та Ван Гога зі своєї колекції. 

Одним словом, за допомогою NFT-токенів можна продати що завгодно. І вирішальну роль відіграє не те, що продають, а ким є продавець.

Ціла індустрія

Інтерес до NFT-токенів спричинив появу на початку цього року низки стартапів, які працюють з цією технологією. Наприклад, розробники гри Genopets пропонують геймерам рухатися та заробляти за свою фізичну активність невзаємозамінні токени. Гра насправді складна, тут є віртуальні світи, можна вирощувати свого цифрового улюбленця, але найбільше балів можна отримати саме за фізичну активність — гра може зчитувати  інформацію з смартфона чи фітнес-трекера геймера. 

Світ Decentraland

Ще один приклад приходу NFT в маси — повноцінний запуск блог-платформи Mirror.xyz, ідея якої полягає в тому, щоб створювати контент та пропонувати підписникам купувати його у вигляді NFT. Іншими словами, цей сервіс — поєднання традиційного краудфандингу та NFT.

А створений у 2015 році проєкт віртуальної нерухомості Decentraland, який можна порівняти з метавсесвітом, наприкінці листопада став одним з рекордсменів серед NFT-угод. Канадська компанія Tokens.com купила тут віртуальну нерухомість на суму $2,4 млн. 

Покупці планують на придбаних «метрах» створити простори, на яких продаватимуть віртуальний одяг та аватарів для користувачів метавсесвіту.

NFT-анархісти

Велика кількість NFT-угод, які відверто суперечать здоровому глузду, у відповідь викликала появу руху «NFT-анархістів», які відверто насміхаються з ідеї купівлі набору з нулів і одиниць.

Йдеться про так званий рух «райт-клікерів». Ця назва базується на ідеї правого кліку мишки по будь-якому веб-об’єкту, за допомогою якого можна зберегти його на своєму комп’ютері. 

Щоб довести ідею NFT до абсурду, австралійській програміст Джефф Хантлі навіть завантажив всі NFT-файли з декількох блокчейн-сховищ та розмістив їх на своєму сайті NFT Bay (назва ресурсу відсилає до найбільш популярного у світі торент-трекеру з неліцензійним контентом The Pirate Bay).

Таки бульбашка?

Втім, «NFT-піратство» — це найменша з проблем технології. В останні місяці цікавість до NFT значно впала. Так, на початку літа цього року продажі невзаємозамінних токенів по світу зменшилися на 90% у порівнянні з початком 2021-го. Більш за те, на NFT-ринку з’явилися фейки, а угоди стали супроводжувати випадки шахрайства.

Виникають через NFT і правові конфлікти. До прикладу, компанія Miramax подає до суду на Квентіна Тарантіно, бо той вирішив продати як NFT фрагменти сценарію свого фільму «Кримінальне чтиво», а цей крок режисера порушує плани самої кінокомпанії щодо виходу на ринок NFT.

Втім, це все — скоріше проблема молодого ринку, який стрімко розвивається, а не власне NFT технології.

«Крива хайпу» технологій у 2021-му від Gartner

Дослідницька компанія Gartner колись створила так звану «криву хайпу», — етапи, через які проходить сприйняття будь-якої проривної технології. Спочатку технологія переживає сплеск популярності, але з часом настає перелом — «пік перевищених очікувань», за яким слідує втрата інтересу. Втім, після цього відбувається переосмислення технології і усунення притаманній їй на ранніх стадіях недоліків. Після цього до технології знову починає зростати інтерес і вона виходить на так зване плато продуктивності — етап, на якому починає широко застосовуватися.

На думку експертів Gartner, NFT вже пройшли пік завищених очікувань та рухаються в бік падіння інтересу. Тож за умови, якщо вдасться вирішити проблеми технології, NFT з часом зможуть перетворитися на зрілий інструмент побудови системи захисту авторських прав для цифрових об’єктів. 

До прикладу, Twitter нещодавно анонсував підтримку відображення NFT-володіння, а також повідомив про створення дослідницької лабораторії, яка вивчатиме використання NFT та блокчейну. 

Водночас у Південній Кореї влада заявила про плани запровадження податків на NFT, що також можна вважати певною ознакою зрілості ринку.

iPhone замість паперових бланків та цифровий підрахунок
Цифрові кладовища. Що відбувається з онлайн-акаунтами після смерті їхніх власників
Врятувати рядового юзера. Хто опікується жертвами кіберзлочинів у світі та в Україні?