Чорнобильська АЕС
Getty Images

30 березня Генштаб повідомив, що російські окупанти почали відводити частину військ від Києва і зосереджують їх у зоні Чорнобильської АЕС. Більш за те, начебто окупанти окопалися у Рудому лісі, найбільш небезпечному місці у зоні відчуження. Телеграм-канал «Беларускі Гаюн» також написав, що до радіологічного центру у Гомелі вже почали прибувати автобуси з солдатами, які постраждали від випромінювання.

Кореспондент Chas News розпитав Ярослава Ємельяненка, директора компанії «Чорнобиль Тур» та члена громадської ради чорнобильської зони відчуження, про те, чи допоможе Зона зробити з російськими окупантами те, що не встигли зробити ЗСУ, та чи несе загрозу військова активність під Чорнобилем для Києва.

— Росіяни, які перебували у Рудому лісі, могли отримати серйозні дози опромінення, що вже позначилися на стані їхнього здоров’я?

— Рудий ліс — одне з найбільш радіоактивних місць чорнобильської зони відчуження. Це ліс, на який подув вітер після вибуху реактора 1986 року. Уявіть собі, що пилосос вибухнув — і ось це місце, де розсипалося найбільше пилу.

Ярослав Ємельяненко

Кілька років тому я у Рудому лісі наміряв 25 тис. мікрорентген. Для порівняння: у Києві радіація складає близько 11 мікрорентген, біля ЧАЕС може бути 70 мікроренген, на самому блочному щиті 4-го реактора ЧАЕС — близько 5 тис. мікрорентген.

Якщо у таких місцях знаходитися недовго і використовувати респіратор, це не завдасть шкоди здоров’ю.

Але є певні правила — там не можна нічого їсти, лягати на землю, а тим більше порушувати земляний покрив.

Дощі роками вимивали з ґрунту радіонукліди. Основний радіаційний осад постійно іде під землю. Якщо заглибитися вниз на метр чи два, рівень радіації буде значно перевищувати показники на поверхні.

Якщо на глибині кількох метрів рівень опромінення складає близько 1 рентгену, то за 12 хвилин там людина отримує річну дозу опромінення.

Найгірше, якщо у пилові попадеться так звана «гаряча частинка», мікроскопічний шматок ядерного палива з надзвичайно високою радіоактивністю

Втім, найбільш небезпечним є навіть не зовнішнє опромінювання, а радіонукліди, які потрапляють в організм, коли люди ковтають чи вдихають радіоактивний пил. Радіонукліди починають «бомбардувати» тіло зсередини. Найгірше, якщо у пилові попадеться так звана «гаряча частинка», мікроскопічний шматок ядерного палива з надзвичайно високою радіоактивністю.

Перші ознаки реакції організму на потрапляння радіонуклідів — пронос. Далі будуть з’являтися гарячка, збільшення кількості лімфоцитів, розлади нервової системи. При тяжких формах — крововиливи на слизові оболонки. Через кілька років з високою вірогідністю виникнуть онкологічні пухлини.

Інформація про те, що росіяни окопалися у Рудому лісі, візуально поки що не підтверджена. Але суто з військової точки зору окопатися там було б абсолютно логічно. Якщо це справді так, наслідки для здоров’я окупантів будуть трагічні.

— Чи несе загрозу військова діяльність росіян біля ЧАЕС Києву?

— Мене часто питають, чи стануть радіоактивними боєкомплекти, які окупанти «настоюють» біля четвертого енергоблоку. Ні, не стануть. Гамма-випромінювання — воно як світло, єдине, що проходить крізь будь-які предмети. Звичайно, на боєкомплектах може осісти радіоактивний пил, але він залишиться у гарматах під час пострілу.

А ось техніка, яка стоїть просто на землі, залишатиме радіоактивний слід по усій території, де вона їздить.

Рудий ліс

Поки у нас працювала система радіаційного контролю у чорнобильській зоні, ми бачили, що в перші дні, як росіяни зайшли туди, рівні радіації зросли у 3-4 рази. Це сталося тому, що вони не використовували дороги і пересувалися ґрунтом на дуже важкій техніці.

Зараз контроль над радіаційними системами втрачено, і як я розумію, з рівнем радіації зараз там не все добре.

По периметру Зони — у Києві, Чернігові, Славутичі — системи радіаційного контролю все ще працюють. Вони повідомляють, що все нормально

Але іншим містам радіація поки що не загрожує. По периметру Зони — у Києві, Чернігові, Славутичі — системи радіаційного контролю все ще працюють. Вони повідомляють, що все нормально.

Цікавіше, що відбувається в білорусі. Той пил, який росіяни підняли, осідає на їхню військову техніку. А потім вони на танках із забитими радіоактивною грязюкою і глиною траками повертаються на білорусь. Повірте мені, по Гомельській області вони все це вже давно розмазали.

 27 березня у чорнобильській зоні почалася пожежа. На щастя, її вже вдалося погасити. Лісові пожежі в Зоні несуть небезпеку Києву?

— Пожежі у Зоні є дуже небезпечними, бо вивільняють стабілізовані радіонукліди з землі. У 2020 році теж були масивні пожежі у Зоні. Як показала практика, безпосередньо на згарищах і в радіусі на кілька кілометрів довкола осередку вогню у кілька разів підвищувались рівні радіації. Невелику кількість радіонуклідів фіксували у повітрі навіть у Франції та Німеччині. Хоча це була концентрація, яку організм навіть «не помітив».

Якщо буде порушена конструкція арки саркофагу чи сховища відходів відпрацьованого ядерного палива, постраждають не лише сторони конфлікту, а й увесь світ. Радіоактивною грязюкою буде всіяна вся Європа

Під час нещодавніх пожеж вітер дув на північ — білорусь та росію. Я впевнений, що там було підвищення радіації. Хоча суттєво на здоров’я людей ці пожежі не вплинуть.

Тим не менше, сам факт витоку радіонуклідів через дії росіян є критичною загрозою для глобальної світової безпеки.

У будь-якій війні у цивілізованому світі є заборонені речі. Серед них — вбивати мирне населення, а також — заходити зі зброєю на об’єкти ядерної промисловості. Тому що в результаті людської помилки чи детонації боєприпасів, як це сталося нещодавно у Бєлгороді, може статися вибух. Якщо буде порушена конструкція арки саркофагу чи сховища відходів відпрацьованого ядерного палива, постраждають не лише сторони конфлікту, а й увесь світ. Радіоактивною грязюкою буде всіяна вся Європа.

На це окупанти, звісно, забили свій російський болт.

Мобілізація, тюрми для українців та репресії татар — як змінився окупований Крим за місяць війни
Чому Україна має вдосталь західної зброї для оборони, але не отримує засоби для контратаки росіян?