ядерна зброя

Від початку війни в Україні росія постійно використовує ядерний шантаж і залякування.

Кремлівський лідер володимир путін прямим текстом каже Україні, Європі і усьому світу, що їхні погрози застосувати ядерну зброю «це не блеф».

Натомість Україна ще у 1990-ті роки відмовилась від ядерного арсеналу, який за радянських часів знаходився на її території (Chas News розповідав, як і чому це сталось). Тому паритету з рф і можливості для стримування у нас немає.

Напруга від ядерного шантажу подібна хвилям. Вона знижується після попереджень з боку США та НАТО про катастрофічні наслідки для росії та її керівництва у разі застосування ядерного арсеналу. І знову зростає після чергових успіхів ЗСУ на полі бою.

РНБО навіть підготувала детальну інструкцію, як діяти під час ядерного вибуху.

Передбачити дії путіна неможливо, тому українців серед іншого цікавить, чи можна збити у повітрі російську ракету з ядерним зарядом? І що буде, якщо такий снаряд знищити у повітрі.

Сhas News зібрав все, що відомо з цього питання, яке зараз навіть для військових експертів є суто теоретичним. І, сподіваємось, таким і залишиться.

Види ядерної зброї: стратегічна і тактична

Ядерна зброя буває стратегічна і тактична.

Стратегічна ядерна зброя — далекобійна і потужна. З часів холодної війни російський арсенал спрямований на Америку і навпаки. Переналаштували його і вдарити на коротку відстань по сусідній країні майже неможливо.

Окрім того стратегічна ядерна зброя ретельно відстежується іншими ядерними державами. Будь-які рухи навіть на стадії підготовки до можливого удару помітять, і одразу відбудеться превентивний удар.

Використання стратегічної ядерної зброї — це майже напевне шлях до взаємного знищення країнами, які її мають.

Тому стратегічна ядерна зброя росії нам не загрожує.

Тактична ядерна зброя — менш потужна, нею можна вражати цілі на значно меншій відстані.

Саме цей тип ядерного арсеналу може використати росія для удару по Україні чи Європі.

Вдарити тактичною ядерною зброєю можна за допомогою артилерії та ракет.

Артилерія для ядерного удару

Для потужного удару по військам противника на лінії фронту росія може застосувати артилерійські снаряди з ядерними зарядами.

Для цього окупанти можуть використати:

  • самохідну артилерійську установку «Піон» — калібр снарядів — 203 мм, ядерні заряди до них мають потужність у півтори кілотонни, дальність стрільби — 18-30 км;
  • гармату Д-20 чи САУ «Мста-С» і «Акація» — калібр 152 мм;
  • самохідний міномет «Тюльпан» — калібр 240 мм.

Основне ураження від артилерійської ядерної зброї — вибухова хвиля, а не радіаційне зараження місцевості. Цей тип зброї розроблявся радше для захисту, ніж для нападу. Тому в теорії росіяни можуть використати його для зупинки контрнаступу ЗСУ на окупованих територіях.

Проте експерти вказують, що використання артилерії для ядерних ударів не є надто ефективним і доцільним через малу далекобійність і не надто велику точність.

Ракети з ядерними боєголовками

Також ядерний заряд можуть нести ракети. Саме вони несуть головну загрозу, адже здатні вражати цілі на значній відстані, у глибокому тилу противника.

На озброєнні рф є кілька видів ракет, які здатні нести ядерну боєголовку:

  • крилаті ракети Х-101;
  • надзвукові ракети Х-22;
  • балістичні ракети «Іскандер» та «Кинджал».

Ракети Х-101 росіяни запускають з бомбардувальників над Каспійським морем. Дальність польоту Х-101 складає до 5 тис. км, вона здатна нести термоядерний заряд до 250 кілотонн. З такими ракета українська ППО справляється відносно добре.

Важче збити ракети Х-22, які є надзвуковими.

І майже неможливо з наявними засобами ППО протидіяти балістичним ракетам «Іскандер» та «Кинджал», які вражають цілі на відстані до 500 км. Ефективної системи протиракетної оборони в Україні поки що немає.

Що буде, якщо збити ракету з ядерним зарядом у повітрі

Військові експерти кажуть, що якщо збити ракету з ядерною боєголовкою у повітрі, заряд не спрацює і ядерного вибуху не буде.

Технологія передбачає вибух лише тоді, коли ракета досягне цілі. Це зроблено, щоб ядерний вибух не стався на території країни, яка запускає ракету, чи у повітряному просторі сусідньої транзитної держави.

Ядерним зарядом ракети, яку збили в польоті, може залишитись неушкодженим і впасти на землю.

В разі ж ушкодження ядерного заряду попри відсутність вибуху можливе радіаційне зараження значної території.

Ядерний клуб: які країни володіють найбільш смертоносною зброєю