Аваков, Гройсман и Коморовский

Арсен Аваков, колишній міністр внутрішніх справ, опублікував на своїй сторінці у Facebook спільне фото з Володимиром Гройсманом, колишнім прем'єр-міністром, журналістами Савіком Шустером та Дмитром Гордоном і популярним у медіа лікарем Євгеном Комаровським. Знімок з провокаційним підписом «Так-так, це саме те, про що ви подумали» зробили в Литві, на святкуванні дня народження Шустера. В такий спосіб Аваков додав роботи поціновувачам конспірологічних теорій.

Спільне фото під час форуму YES

На початку вересня соціальні мережі та політичні аналітики вже встигли заявити про новий політичний проєкт Авакова — Гройсмана та ще одного експрем'єра Арсенія Яценюка. Такі висновки було зроблено через їхнє спільне фото на форумі YES Brainstorm в Києві.

Однак гучної презентації нової чи оновленої старої політичної сили так і не відбулося. Політики продовжують самостійно критикувати владу та розповідати про власне бачення проблем держави. Прикметно, що роблять це вони на рейтингових медійних майданчиках, наприклад, телеканалах, що належать Рінату Ахметову. Останнім часом на них Володимира Зеленського критикують все більше.

Партія Леонідовича?

Наприклад, Аваков відверто розповів, як в ручному режимі приймали рішення щодо впровадження санкцій через Раду національної безпеки і оборони. Згодом він заявив, що не вірить у другий термін для Зеленського. Напрошується аналогія з президентськими виборами 2014 року, коли Аваков дав схоже інтерв'ю про Петра Порошенка. 

Інформаційну кампанію щодо Зеленського підтримали Гордон і Комаровський — популярний в інтернеті педіатр.

«Ми з тобою лоханулися, і 73% так само лоханулися. Тому що нам було важливо, щоби це не була команда Порошенка. Ми лохи. Реальні», — дійшов висновку Комаровський в інтерв'ю Гордону.

Володимир Гройсман також встиг проявити добре почуття гумору по відношенню до пропрезидентської політичної партії «Слуга народу». У відповідь на заяву Олександра Корнієнка, першого віцеспікера Верховної Ради, про те, що партія «Українська стратегія Гройсмана» є політичною силою «другої ліги», експрем'єр запропонував «СН» повернутися до «Ліги сміху». 

«Сьогодні, напевно, треба думати «Слузі народу» не про те, кого в яку лігу записувати, а про те, як їм збирати манатки і повертатися до «Ліги сміху». Це їхня ліга, їхня ніша. Але думаю, що в «Лігу сміху» їх можуть не взяти, бо те, як вони жартують над Україною, — ці жарти несмішні», — заявив Гройсман.

Як то кажуть, навздогін: Київський міжнародний інститут соціології назвав Гройсмана найуспішнішим прем'єром від 2005 року до сьогодні. Такі дані показало соціологічне опитування, проведене з 22 жовтня по 12 листопада. Найкращим Гройсмана назвали 21,3% опитаних, на другому місці — Микола Азаров (13,5%), а замикає трійку — Юлія Тимошенко (13,4%). Чинний прем’єр-міністр Денис Шмигаль має 5,1% голосів підтримки респондентів.  

Політичне хуліганство  

Виставлене у ФБ Аваковим фото викликало шквал обговорень та критики, мовляв, «прислужники олігарха» зібралися в одному місці. Окрім того, в коментарях під фото почали обговорювати можливий похід на парламентські вибори зазначеного товариства, а саму зустріч — обговоренням деталей нового політичного проєкту. 

Втім, за традицією, українська політика не робиться публічно, всі перемовини і домовленості тримають в тиші до останнього. Тому робити висновки про спільний політичний проєкт хибно. А ось тролінг Банкової Авакову вдався. 
 
«Це більше схоже на тролінг. Їх всіх об'єднує спільне незадоволення Зеленським, його публічна критика і неприязнь до того, що він робить. А через те, що будь-що в бік президентської команди сприймається гіперболізовано і чутливо, з'являються різні домисли. Як то кажуть, «У страху великі очі», — вважає політолог Анатолій Окситюк.

Це більше схоже на тролінг. Їх всіх об'єднує спільне незадоволення Зеленським, його публічна критика і неприязнь до того, що він робить

За його словами, почали ходити різні чутки про нові політичні проєкти, а згодом їх стане ще більше. Але поки що їх варто сприймати лише просто як чутки. Наприклад, про власний політичний проєкт Комаровського або про його участь в команді Дмитра Разумкова.  

«Люди зібралися, з'їли по шматку м'яса, випили вина і вирішили похуліганити в соціальних мережах. Це демонстрація дружніх стосунків, а не старт якогось політичного проєкту. Перемовини про створення нового проєкту йдуть, більше того, перелік його учасників досі не визначився», — розповідає Олексій Кошель, керівник «Комітету виборців України».

Люди зібралися, з'їли по шматку м'яса, випили вина і вирішили похуліганити в соціальних мережах. Це демонстрація дружніх стосунків, а не старт якогось політичного проєкту

Він пояснює, що через ревниве ставлення чинної влади до потенційних політичних конкурентів ніхто раніше терміну не буде показуватися, щоб не збили на зльоті. Але після того, як минув «екватор влади» Зеленського, нові цікаві політичні проєкти почнуть з'являтися частіше.

Новий гетьман. Навіщо в оточенні Зеленського заговорили про президентську республіку?
Замах, якого не було. Кому знадобилося вбивати міністра Романа Лещенка?
Військова задача. Що чекає Олексія Резнікова в кабінеті міністра оборони