Володимир Гройсман, Арсеній Яценюк та Арсен Аваков
УНІАН

Чутки про розпуск парламенту та позачергові вибори породжують розмови про гіпотетичні політичні союзи. А спільні публічні фото політиків ще більше розганяють хвилю конспірології.

Минулого тижня Арсен Аваков, колишній міністр внутрішніх справ, якого жартома звикли називати міністром Facebook, під час форуму YES Brainstorm опублікував спільну світлину в компанії експрем'єрів Арсенія Яценюка та Володимира Гройсмана. Власне, цей знімок і став причиною хвилі конспірологічних гіпотез про об'єднання політиків в один політичний проєкт.

Нагадаємо, Володимир Гройсман є лідером політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» (УСГ), а Яценюк очолює «Народний фронт» («НФ»), членом політради якого є Аваков.

«НФ» переживає не найкращі часи. Починаючи з 2014-го, коли партія перемогла на виборах в парламент, вона більше не брала участі у політичному житті країни. Позачергові вибори до Ради 2019 року вирішили пропустити, хоча Яценюк обіцяв виставити кандидатів у мажоритарних округах. Але нікого так і не висунули. Вже у найближчі роки партія може втратити реєстрацію (згідно з законом у випадку, якщо партія протягом десяти років не висувала кандидатів на виборах президента чи парламенту, її можуть розпустити). Втім, у березні цього року Яценюк вже встиг заявити про відновлення «НФ».

«Не може бути Росії в Україні» — Тарас Кремінь

А ось УСГ не дотягнула до прохідного бар'єру, набравши 2,4% голосів виборців. У виборчому списку поруч з Гройсманом знайшлося місце і «фронтовикам» — колишнім міністрам Лілії Гриневич та Павлу Петренку, нардепам Андрію Тетеруку, Віктору Єленському, Ігорю Алексєєву, Олександру Сочці. Окрім того, у списку були чинні урядовці — Ольга Стефанішина, віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції; Сергій Марченко, міністр фінансів; Еніме Джапарова, заступник міністра МЗС; Тарас Кремінь, мовний омбудсмен; Артем Дехтяренко, речник Служби безпеки України.

Великий друг

Співпрацю Гройсмана з Яценюком аж ніяк не назвеш новиною. Ще 2017 року тодішній прем'єр Гройсман відвідував партійний з'їзд «НФ». Саме в той час його відносини з Петром Порошенком почали псуватися. Вже за два роки Яценюк представляв його як «великого друга їхньої політичної сили», а на позачергових виборах політики сформували спільний виборчий список. Відзначимо, що Петренко та Гриневич також є давніми соратниками Яценюка.

Свого часу Яценюку завдали серйозних репутаційних ударів, що фактично зруйнувало «Народний Фронт»

Згідно з соціологічним дослідженням Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), на початок серпня 2021 року політичний проєкт Гройсмана готові були підтримати 3,4% виборців. Про Яценюка чи «НФ» в соцопитуваннях не згадують, не дивлячись на сильну медійну підтримку політика. «Свого часу Яценюку завдали серйозних репутаційних ударів, що фактично зруйнувало НФ. Рейтинг Яценюка коливається за рахунок потужної медійної підтримки на рейтинговому телеканалі Ріната Ахметова. Але як довго це працюватиме, прогнозувати складно», — пояснює Олексій Кошель, голова Комітету виборців України.

Прем'єра Яценюка зтягують з трибуни у 2015-му

Один з вітчизняних політтехнологів, який побажав залишитися неназваним, розповів, що кейс можливого об'єднання двох політичних проєктів розглядався. Щоправда, лише теоретично, на рівні моделювання ситуації та прорахунків перспектив. «У минулому році збиралися кілька колег на запит замовника, не буду його називати. Ніхто з вітчизняних фахівців не бачить перспектив та не хоче цим займатися. Знаєте, в нашій тусовці ще не забули, як Арсеній Петрович «поховав» перспективний «Фронт змін». Можливо, це довірять іноземним фахівцям, але навіщо тоді Яценюку і Гройсману об'єднуватися?», — пояснює співрозмовник Chas News.

Схожі та різні

Виборець вже почав розуміти, що приведені до влади «по приколу» нові обличчя не здатні виконувати програмні обіцянки, з якими йшли на вибори. Партія влади та монобільшість давно забули про «турборежим», натомість в шаленому темпі генерують скандали. За інформацією видання, саму фракцію від подальшої дестабілізації вдалося утримати лише «листами подяки» від Офісу президента. А з урахуванням народної традиції порівнювати, «як було колись», у Яценюка і Гройсмана є високі шанси повернутися у велику політику. Але малоймовірно, що саме як учасникам одного політичного проєкту.

Яценюк, Гройсман та Аваков на YES / Instagram

«Я не думаю, що є шанси на об'єднання політиків. Вони зовсім різні та мають різні рейтинги. У Гройсмана він значно вище, ніж у Яценюка. Потужний регіональний вплив, непогані шанси потрапити в наступний парламент», — вважає політолог Петро Олещук.

На його думку, високий рівень антирейтингу Арсена Авакова теж не сприяє його участі у публічній політиці ближчим часом. Тому він, скоріш за все, зберігатиме неформальний вплив на різні політичні проєкти.

За словами політтехнолога Олексія Голобуцького, головна дилема для Яценюка — його зіпсований імідж. Зіпсований в тому числі й колишніми соратниками по парламентській коаліції. Крім того, політик очолив уряд у тривожний 2014 рік, у країні починалися бойові дії, а економіка знаходилася на межі колапсу. Саме з цими явищами Яценюк асоціювався у виборців. «За прем'єрства Яценюка країні не дали впасти. Згадайте, в якому стані була економіка та скільки грошей залишалося у державній скарбниці. Але ці складні макроекономічні поняття незрозумілі простому виборцю, він згадує лише провали чи винесення Яценюка на руках. Найбільші економічні досягнення припали саме на 2018-2019 роки, саме в той час урядом керував Гройсман», — говорить Голобуцький.

За прем'єрства Яценюка країні не дали впасти. Згадайте, в якому стані була економіка та скільки грошей залишалося у державній скарбниці. Але ці складні макроекономічні поняття незрозумілі простому виборцю, він згадує лише провали чи винесення Яценюка на руках

Більше того, ані Гройсман, ані Яценюк, скоріш за все, не погодяться на поглинання своєї партії іншою політичною силою. Злиття у «Блок Петра Порошенка» партій «Європейська солідарність» та «УДАР» в 2014 році наочний доказ тому — хоча Віталій Кличко не пішов на повну ліквідацію партії, але втратив партійний актив та досить непогану регіональну структуру.

Що ж до світлини Гройсмана, Яценюка та Авакова на YES, то, перефразовуючи старий анекдот про Фройда, який уві сні побачив банан: спільне фото — іноді це просто спільне фото.

За «зеленої» влади зеленка повернулася у велику політику. Хто замовив напад на п’ятого президента?
За правду б'ють. Чому «побилися» Тищенко та Лерос