Getty Images

Арсен Аваков після звільнення не зміг зберегти вплив на МВС. Адже вже за тиждень після Авакова уряд звільнив і Сергія Ярового, його першого заступника. В команді Авакова той відповідав за сферу публічної безпеки і порядку, в тому числі координацію діяльності правоохоронних органів та військового формування в цьому напрямі. Крім Ярового звільнили і Тетяну Ковальчук, заступницю з питань міжнародного співробітництва з органами ЄС та НАТО. На початку серпня міністерство залишив і давній соратник Авакова Антон Геращенко. До його сфери діяльності відносилась координація роботи з Верховною Радою та питання комунікації.

В команді нового міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського його заступником став Богдан Драп'ятий, що очолював секретаріат комітету Ради з питань правоохоронної діяльності. А також Ігор Бондаренко, який працював директором департаменту інформатизації МВС, та керівник департаменту міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Мері Акопян.

У відставці заступників Авакова немає нічого дивного, адже новий міністр формує свою команду. Хоча через відсутність досвіду роботи в правоохоронній системі і виконавчій владі загалом Монастирському було б доцільніше зберегти стару команду. Chas News вже розповідав, з якими труднощами доведеться зустрітися новому очільнику МВС.

Свого часу саме відсутність фахового керівника МВС стала однією з причин того, що Аваков зберіг своє місце після зміни влади. За останні два роки ситуація кардинально не змінилася, оточення Зеленського так само знаходиться в кадровому голоді. Але людей Авакова з міністерства виводять, щоби запобігти його подальшого впливу.

Аваков не має сильних позицій, тим більш як самостійний політик. Але може мати майбутнє в політичних проєктах, де він приєднається до сильного лідера

«Зараз Аваков не настільки сильний, щоби зберегти вплив на структури МВС. Одна з ключових причин його звільнення — це рішення Банкової остаточно замінити всі ключові фігури на більш лояльних до Зеленського», — говорить виданню Олексій Кошель, голова Комітету виборців України.

Про це свідчить і те, що 4 серпня Національне антикорупційне бюро України повідомило про підозру Артуру Товмасяну, голові Харківської облради, якого вважають креатурою Авакова. За версією слідства, Товмасян у змові з своїм заступником вимагав та одержав 1,05 млн грн хабара за залишення на займаній посаді керівника обласного комунального підприємства.

5 серпня головне слідче управління Служби безпеки України провело масові затримання членів харківського обласного осередку політичної партії «Національний корпус». За інформацією СБУ, вони причетні до угрупування, що здійснювало злочини економічного та насильницького характеру. Голову партії Андрія Білецького також пов'язують з колишнім міністром внутрішніх справ, хоча Білецький це заперечує.

Сам Арсен Аваков зараз знаходиться у відпустці та постить романтичні селфі в соціальних мережах. Хоча менше ніж за місяць після його відставки інформаційний простір сколихнули одразу дві події. Перша в Києві зник, а потім був знайдений повішеним білоруський опозиціонер Віталій Шишов. Друга ветеран АТО з бойовою гранатою намагався захопити будівлю Кабінету Міністрів.

Політична відпустка

Крім того, що Аваков представляв стару владну команду, він тримав баланс контролю за силовим блоком. Президент Володимир Зеленський, за чинним законодавством, має вплив на Міноборони, СБУ та розвідувальні органи. Там в унісон з перестановками в МВС теж пройшли кадрові зміни. Через отримання лояльного президентові міністра внутрішніх справ та підпорядкування Національної гвардії Головнокомандувачу Збройних сил цей баланс зруйнували. Зауважимо, що до 1 січня 2022 року Нацгвардія залишається під керівництвом МВС. Останнім часом в експертному середовищі все більше лунають прогнози про спекотну політичну осінь. А намагання Банкової максимально сконцентрувати всі важелі впливу аж ніяк не заспокоює ситуацію.

Арсен Аваков на відпочинку / Facebook

Щодо Авакова, то його вже встигли назвати головним претендентом на крісло міського голови Харкова. Вибори нового мера призначено на 31 жовтня 2021 року. На користь політика говорить підтримка містян та особиста ресурсна база. З огляду на це пресинг людей, що входять в орбіту політика, виглядає як початок виборчої кампанії задовго до її старту.

Не вірю, що це буде Харків чи якийсь новий політичний проєкт. Українці тяжіють згадувати минуле і порівнювати з ним теперішнє. Коли в роботі правоохоронних органів виникнуть проблеми, про Авакова не один раз згадають

Кирило Тимошенко, заступник голови Офісу президента, в інтерв'ю виданню Forbes завірив, що інформація про те, що Аваков може піти на вибори мера Харкова, — це чутки. У оточенні президента можна побачити певну тенденцію щодо звільнених чиновників — або заявляють, що вони залишаються в команді президента, або намагаються взагалі про них не згадувати. Схоже, що Аваков потрапив до останньої категорії.

Політолог Петро Олещук також впевнений, що ексміністр МВС не буде балотуватись на виборах мера Харкова. В нинішній політичній ситуації у країні прагматичніше взяти паузу. «Не вірю, що це буде Харків чи якийсь новий політичний проєкт. Українці тяжіють згадувати минуле і порівнювати з ним теперішнє. Коли в роботі правоохоронних органів виникнуть проблеми, про Авакова не один раз згадають. Навіть зараз, після того як він пішов і постить в Іnstagram селфі, відчувається, що його образ витає над українською політикою», — говорить Олещук.

Новий фронт

Посада міністра внутрішніх справ в Україні ніколи не давала високого політичного рейтингу, до роботи правоохоронних органів завжди були і будуть зауваження. У Авакова таких було більше ніж достатньо. Деякі з них вдавалося погасити досить дивними, схожими на постановочні, заходами на кшталт захоплення моста Метро в Києві чи заручників у Луцьку. Втім, справа Катерини Гандзюк і арешт Юлії Кузьменко, Яни Дугарь та Андрія Антоненка в справі про вбивство Павла Шеремета налаштувала проти політика громадянське суспільство, ветеранське середовище та ультраправі угрупування.

Рік тому Аваков очолив антирейтинг недовіри у населення. Згідно з дослідженням Центру Разумкова спільно з фондом «Демократичні ініціативи», діяльність політика негативно оцінювали більше 70% опитаних.

Справа про вбивство Павла Шеремета налаштувала проти Авакова громадянське суспільство / Getty Images

Опитані виданням фахівці вважають, що повторити успіх Ніколя Саркозі, який змінив крісло міністра внутрішніх справ Франції на президентське, у Авакова не вийде. Втім, у нього є хороші шанси повернутися у політику найближчої виборчої кампанії. Нагадаємо, що чутки про дострокові парламентські та президентські вибори обговорюють вже кілька місяців. Наприклад, колишній радник Зеленського народний депутат Лео Герос в інтерв'ю виданню «Цензор», розповів, що оточення президента взагалі планує впровадити парламентську республіку та ліквідувати посаду глави держави. «Багато партій готуються до виборів восени. Самі подумайте: йому (Зеленському) зараз нема чого перезапускати парламент, оскільки всі голосують, як зайчики. А ось змінити Конституцію і скласти з себе повноваження — хід красивий; тоді можна на хайпі набрати великий рейтинг і залишитися прем'єром», — відзначає Герос.

«Аваков не має сильних позицій, тим більш як самостійний політик. Але може мати майбутнє в політичних проєктах, де він приєднається до сильного лідера», — вважає Кошель.

Багато партій готуються до виборів восени. Самі подумайте: йому (Зеленському) зараз нема чого перезапускати парламент, оскільки всі голосують, як зайчики

Олещук також підкреслює, що перевага Авакова насамперед в тому, що він реально оцінює свої можливості і не претендує на лідерство, він більше командний гравець. «Ймовірно, він повернеться, коли побачить потенційну команду, свого президента. Але не раніше. Не варто забувати про «Народний фронт», який можна перезавантажити. Партія пропустила цей виборчий цикл, та має всі шанси забрати у Порошенка частину рейтингу», — говорить політолог.

Нагадаємо, в березні 2021 року колишній прем’єр-міністр України лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк заявив про відновлення партії. На сайті політичної сили Аваков продовжує значитися як член політичної та військової ради. Відставку політичного соратника з посади голови МВС Яценюк назвав загрозою балансу сил у країні.

Під Монастирського підвели. Чому Арсен Аваков йде у відставку
Стопами Авакова. Кого з міністрів вже цієї осені можуть попросити на вихід?
П’ять викликів, на які новому міністрові внутрішніх справ доведеться відповісти вже цього літа