МВС

В останній день перед літніми канікулами Верховна Рада призначила нового міністра внутрішніх справ. За кандидатуру Дениса Монастирського, народного депутата від «Слуги народу», проголосував 271 парламентар. Монастирський став наймолодшим міністром внутрішніх справ незалежної України — йому 41 рік.

Для призначення Монастирського вистачало голосів монобільшості, що дала 231 голос, але президентська вертикаль, яка і наполягала на його кандидатурі, вирішила перестрахуватися і залучила підтримку сателітів — депутатські групи «За майбутнє» та «Довіра». Жодна з парламентських фракцій, крім «Слуги народу», голосів не надала. «Як опозиція ми не голосуємо і не підтримуємо жодну кандидатуру влади», — пояснює свою позицію нардеп Микола Величкович («Європейська солідарність»), що в 2014 році був заступником Арсена Авакова.

Виступ Дениса Монастирського після призначення очільником МВС / УНІАН

Вступивши на посаду очільника МВС, Монастирський назвав своїми пріоритетними завданнями безпеку громадян, держави та збільшення рівня довіри суспільства до правоохоронних органів. Власне, як і написано в законі про національну поліцію України. Але МВС — це не лише поліція, а й Національна гвардія, Державна служба надзвичайних ситуацій, Державна прикордонна служба та Державна міграційна служба, діяльність яких також координує міністр.

«Найголовніше, щоб довіра і повага були не як в кіно до американських копів, коли діти наші дивляться і довіряють дуже сильно, підтримують кожного з них, незважаючи на те, що це казка, а ви несете служіння державі в реальному житті. Але я б дуже хотів, щоб, як американським копам, всі наші діти довіряли українській поліції. Тому що серед вас дійсно справжні герої, лицарі спокою», — окреслив завдання для Монастирського президент Володимир Зеленський.

Монастирський два роки очолював профільний комітет парламенту, тому добре знає потреби МВС. Він молодий, його професійні амбіції мають лише підохочувати його

Опитані Chas News фахівці відзначають професійні амбіції Монастирського та добре знання ним практичних потреб правоохоронної сфери, які новопризначений міністр отримав за два роки керування парламентським комітетом з питань правоохоронної діяльності.

«У нового міністра — важке завдання лобіювати інтереси всіх відомств, що входять у структуру МВС. Монастирський два роки очолював профільний комітет парламенту, тому добре знає потреби МВС. Він молодий, його професійні амбіції мають лише підохочувати його», — говорить виданню Валерій Карпунцов, народний депутат VIII скликання, що свого часу також працював у профільному парламентському комітеті.

Ми відібрали п’ять головних викликів, з якими найближчим часом стикнеться новопризначений міністр.

1. Сформувати команду

Як і Арсен Аваков, до призначення міністром внутрішніх справ Монастирський не працював у поліційних структурах. Новий голова МВС — фаховий правник.

Тому йому у короткий термін доведеться з нуля сформувати власну команду. За сім років у МВС Арсен Аваков знайшов фахові кадри на всі посади, але більшість «людей Авакова» звільниться разом з ним.

Найперша задача Монастирського — побудувати нову систему управління міністерством. Він не працював з поліцією, не має такого досвіду

«Найперша задача Монастирського — побудувати нову систему управління міністерством. Він не працював з поліцією, не має такого досвіду», — говорить Євген Захаров, правозахисник, що був одним з ініціаторів поліційної реформи в Україні.

Враховуючи кадровий дефіцит нової влади, цей виклик буде вкрай непростим.

2. Завершити реформу поліції і подолати кадровий голод

За словами Захарова, Монастирському потрібно буде дати повторний старт реформі поліційної системи, що фактично зупинилася в 2016 році через брак фінансування. «Створення патрульної поліції — це 20-30% реформи. В 2016 році не дали фінансування, це призвело до того, що начальники райвідділів мали заробітну плату меншу, ніж у патрульного. До того ж провели невдалу атестацію, більшість потім відновилася в судовому порядку», — пояснює Захаров.

За офіційними даними, на кінець 2020 року неукомплектованість кадрами поліції по країні становила більше 17%. В Києві дещо менше — 10-12%

Через низькі зарплати поліцію залишили досвідчені кадри, що перейшли до Державного бюро розслідувань чи Національного антикорупційного бюро. Або взагалі пішли в комерційний сектор.

За офіційними даними, на кінець 2020 року неукомплектованість кадрами поліції по країні становила більше 17%. В Києві дещо менше — 10-12%.

3. Не втратити політичну незалежність

Представляти Монастирського колективу МВС приїхав особисто Володимир Зеленський.

 
#НАЖИВО: Представлення міністра внутрішніх справ України Дениса Монастирського

#НАЖИВО: Президент України Володимир Зеленський представляє новопризначеного міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського.

Posted by МВС України on Friday, July 16, 2021

Він же кількома днями раніше фактично запропонував Верховній Раді кандидатуру Монастирського, цим самим порушивши конституційні повноваження президента. Нагадаємо, глава держави уповноважений подавати до Ради лише кандидатів на посади міністрів закордонних справ та оборони. Кандидатури на посади решти міністрів має пропонувати парламентська більшість. Все це натякає на політичну залежність нового міністра від волі Банкової. Як вже розповідав Chas News, команда президента зацікавлена мати лояльного до себе керівника МВС на випадок проведення позачергових виборів.

«Авакову, як і будь-якому міністру МВС, можна закидати багато, але він не допустив, щоб міністерство використовували в політичних цілях. Була повна відірваність від втручання у виборчий процес. Цікаво, що буде, коли на нового міністра спробують натиснути», — говорить Захаров.

4. Відновити довіру суспільства до правоохоронців

МВС і Нацполіція мають один з найнижчих рівнів довіри у суспільства. Згідно з останніми соціологічними дослідженнями, проведеними фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Центром Разумкова, МВС довіряють 21% опитаних, поліції — трохи більше: 27%.

Згідно з останніми соціологічними дослідженнями, МВС довіряють 21% опитаних, поліції — трохи більше: 27%

Для порівняння: у 2016 році, через рік після створення, Нацполіція мала рівень довіри більше 40%. Такий стрімкий спад можна пояснити низьким рівнем професійності поліціянтів та погіршенням криміногенної ситуації у країні.

«Від нового міністра хотілося б забезпечення прав і безпеки громадян — щоб в найтемнішому районі міста можна було пройти з повними кишенями і прийти так додому», — говорить Карпунцов.

5. Посилити боєздатність Нацгвардії, Держслужби надзвичайних ситуацій та Держприкордонслужби, що підпорядковані МВС

Останніми роками міністр Аваков багато займався питаннями посилення морської охорони Держприкордонслужби новими катерами французького виробництва та закупівлею гелікоптерів для авіації МВС. В 2019 році було заплановано програму закупівлі літаків Ан-178, Ан-74 та Ан-32(П) для потреб Нацгвардії та Держслужби надзвичайних ситуацій. Програму ще не виконано і саме міністру Монастирському тепер доведеться лобіювати виділення фінансування, щоби реалізувати її.

Політичний світогляд. Чому Аваков — Сенека, а Тищенко послідовник Сократа
«Справа Антоненка є суто політичною — без кінця і дна» — Леонід Маслов
«Хто ця людина?» — «Арсен Аваков»‎ — Володимир Курпіта про те, чому не буде нового локдауну