війна в україні

Повномасштабна російська війна в Україні палає вже третій календарний рік. Думки щодо її подальшої тривалості розділяються. Раніше політики й експерти прогнозували закінчення у 2023-му, потім — у 2024-му, тепер обережно говорять про 2025 рік. Водночас дехто каже про ще десятки років гарячої фази війни.

Chas News зібрав останні прогнози щодо того, скільки ще триватиме війна в Україні і чи може вона завершитися у 2025 році.

Коли закінчиться війна в Україні: що кажуть українські посадовці

Україна за підтримки Заходу може завершити гарячу стадію війни до кінця 2024 року. Про це у липні сказав президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю ВВС. За його словами, план завершення війни спочатку має бути узгоджений із союзниками, «щоб ніхто не грав у свої ініціативи завершення війни».

«Я думаю, що якщо ми діятимемо узгоджено і дотримуватимемося формату Саміту миру, то можемо закінчити гарячу стадію війни. Ми можемо спробувати це зробити до кінця цього року», — сказав Зеленський.

Навіть якщо на виборах у США 5 листопада переможе колишній президент Дональд Трамп і поставить під загрозу життєво важливу американську підтримку, Україна знайде спосіб протистояти військам рф. У такому випадку українці зосередяться на полі бою. Про це заявив у липні міністр оборони України Рустем Умеров.

«Ми віримо в лідерство США, і ми віримо, що Америка хоче, щоб її партнери та союзники також були сильними», — сказав Умеров.

За його словами, Україна розширила мобілізаційні зусилля і продовжить воювати, щоб повернути території.

«На цьому етапі ми зосередимося на полі бою. Яким би не був результат виборів у США, ми знайдемо рішення», — додав міністр.

Водночас український військовий Ігор Олійник вважає, що за рахунок домовленостей війна в Україні швидко не закінчиться.

«Переговори — це можливість потягнути час для ворога. Страшний сон — це якщо хтось там буде домовлятись із ними. Не може бути інших домовленостей окрім як хоча б залишити, звільнити всю нашу територію. А після того, як вони залишать всю нашу територію, війна також не скінчиться, якщо це взагалі трапиться. Не хотілося б домовленостей на їхніх умовах, м'яко кажучи», — сказав Ігор Олійник.

Скільки ще триватиме війна в Україні: що кажуть у НАТО

Один з високопосадовців НАТО, ім'я якого ЗМІ не називають, у ході саміту у Вашингтоні висловив думку, що росія, «безсумнівно», зможе витримувати життя в умовах воєнної економіки ще мінімум 3-4 роки, тому союзники України зосереджені на тому, що їм доведеться забезпечувати Київ у довгостроковій перспективі. 

«Зрештою, ми всі маємо бути готові продовжувати підтримувати Україну навіть після 2025 року. Ми всі дуже добре розуміємо і, як ми вже говорили протягом тривалого часу, це не конфлікт, який, вірогідно, незабаром закінчиться. Він потребуватиме років цілеспрямованих зусиль», — констатував представник НАТО.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг також попередив, що Європа має бути готовою до десяти років війни в Україні. 

«Головний меседж полягає в тому, що чим сильнішою буде підтримка України і чим довше ми готові взяти на себе зобов'язання, тим швидше закінчиться ця війна. Парадокс полягає в тому, що зараз президент путін вважає, що він може перечекати нас. Тому війна триває», — сказав Столтенберг.

«Мій заклик — готуватися до довгої війни, вона триватиме. Це не станеться у 2024 році, ймовірно, не у 2025 році. Ми ніде не бачимо військового потенціалу, щоб мати можливість отримати вирішальну перемогу в той чи інший спосіб», — також наголошував Мірча Джоане, заступник генсека НАТО. 

При цьому лідери країн Альянсу, які збиралися у Вашингтоні на 75-ту річницю заснування НАТО, стверджували, що їхні зусилля зі зміцнення України працюють.

Представник Держдепартаменту США Джеймс О'Браєн заявив, що Україна має всі шанси продовжувати успішну боротьбу проти російської агресії і після 2025 року, якщо це буде необхідно.

«Вважаю, найшвидшим шляхом до миру є те, щоб Україна була достатньо сильною, щоб виграти війну. Між тим, що ми робимо тут цього тижня, і тим, що було зроблено останніми місяцями, ми дуже впевнені, що Україна зможе сказати росії: ми можемо продовжувати воювати і перемагати вас до 2025 року і після, якщо захочете. За цих обставин ми вважаємо, що Україна здатна відштовхнути росію та зберегти функціонування своєї економіки», — сказав О'Браєн.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський вірить, що Україна переможе в розв'язаній росією війні. Він вважає, що у західних союзників вистачить сили, терпіння і єдності, щоб підтримувати Україну стільки часу, скільки буде потрібно для перемоги. 

Сікорський зберігає оптимізм щодо того, що Україна здобуде перемогу і виграє війну за допомогою західних союзників і НАТО.

«Я думаю, що ми зможемо перемогти», — заявив він.

Коли закінчиться війна в Україні: думки західних експертів

Чарльз Купчан, професор міжнародних відносин Університету Джорджтауна, у інтерв'ю Радіо Свобода висловив думку, що «стратегія путіна полягає в тому, щоб протриматися довше, ніж Захід, довше, ніж Україна — і, зрештою, перемогти», перетворивши її на неспроможну державу (failed state).

«Союзники чітко дали путіну зрозуміти, що цього не станеться. Це надзвичайний меседж від них», — додав Купчан.

«Українські сили розтягнуті, й попереду на них чекають важкі місяці боїв, але великий прорив росії зараз малоймовірний», — впевнений Майкл Кофман, старший науковий співробітник програми з вивчення росії та Євразії Фонду Карнегі.

Свої сценарії щодо війни в Україні підготували у Міжнародному валютному фонді. Згідно з одним з них, війна в Україні може закінчитись у 2025 році. Натомість, за прогнозами МВФ, економічний шок наступить для України вже у третьому кварталі 2024 року. 

Водночас Ліам Піч, старший економіст Capital Economics з ринків, що розвиваються, у звіті від 20 червня вказав, що кредит у розмірі $50 млрд «може допомогти убезпечити підтримку України протягом наступних років від потенційних змін у політичних вітрах на Заході, включно з перемогою Дональда Трампа на виборах у США».

Вибори в США та війна в Україні: чого чекати від Трампа та Гарріс

Колишній президент США і чинний кандидат на крісло Дональд Трамп в інтерв'ю NBC з готовністю заявив, що якщо його переоберуть президентом, він розв’яже проблему війни протягом 24 годин, але не надав жодних подробиць свого плану.

«Якщо я скажу вам точно, я втрачу всі свої козирі. Я маю на увазі, що ви не можете точно сказати, що ви збираєтеся робити. Але я б сказав певні речі путіну. Я б сказав певні речі Зеленському», — сказав Трамп.

Журналіст тиснув на Трампа, щоб той чітко пояснив, як він збирається закінчити війну в Україні, але Трамп уникнув пояснень.

Коли Трампа запитали, чи дозволить він Кремлю утримувати українські території, які російські війська незаконно захопили силою, він відповів, що «укладе справедливу для всіх угоду».

Резонансну (або популістську) заяву Дональда Трампа прокоментував Володимир Зеленський.

«Усі будуть щасливішими, якщо одна людина у світі зможе зупинити війну впродовж 24 годин. Питання у тому — якою ціною і хто її платитиме», — сказав Зеленський.

І наголосив, що не існує жодної людини у світі, яка може примусити Україну піти на територіальні поступки.

Російський диктатор володимир путін зазначив, що серйозно ставиться до готовності Дональда Трампа швидко завершити війну в Україні. При цьому він сказав, що «не знайомий, зрозуміло, з можливими пропозиціями» того, як саме Трамп має намір це зробити.

«Я не сумніваюся, що він говорить це щиро, і ми це підтримуємо», — сказав путін.

Європейський «друг путіна» прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо наполягає на необхідності пошуку мирного вирішення.

«Ми не віримо в те, що цей конфлікт може бути вирішений військовими засобами», — заявив Фіцо.

І зізнався, що його країна як сусід України бачить війну, «можливо, з дещо іншого кута, бачить деякі речі по-іншому, ніж інші», але позиція Словаччини не знаходить розуміння на міжнародному рівні.

А глава угорського уряду Віктор Орбан заявив, що на Роберта Фіцо і Дональда Трампа скоїли замахи, бо обидва мають «антивоєнні погляди».

Віра у доленосні можливості Трампа живе не лише у деяких європейських політиків, але й, зокрема, серед чинних можновладців Грузії. Зокрема, прем'єр-міністр Іраклій Кобахідзе також вважає, що перемога Дональда Трампа на виборах у США сприятиме завершенню війни в Україні.

«Звичайно, ми не можемо втручатися ні в чиї вибори, тим більше у вибори президента такої великої країни, як США. Це не наша справа. Єдине, що можна сказати, це те, що якщо Трамп переможе на виборах, війна в Україні закінчиться швидше. Отже, наш регіон швидше заспокоїться», — зазначив Кобахідзе.

Російський правозахисник Марк Фейгін казав 24 Каналу, що дипломатія здатна на багато що. Проте не у ситуації, яка зараз склалася на полі бою.

«Водночас гаряча фаза війни, імовірно, може закінчитись, коли Дональд Трамп переможе на виборах. Можна припустити, що він подзвонить путіну, і вони про щось домовляться. Однак наразі це також примарна надія», — зауважив Фейгін.

Про можливу перемогу Трампа на президентських виборах говорять багато. А якщо переможе Камала Гарріс, яка буде суперником Трампа на виборах замість Джо Байдена?

Міністр закордонних справ України у 2014-2019 роках Павло Клімкін вважає, що політика і вплив Гарріс можуть відрізнятись від дій Байдена, оскільки Камала не має багажу холодної війни.

«Вона не бачить росію як рівну Сполученим Штатам. Вона бачить Китай як основного стратегічного суперника США. А росію бачить, скоріше, як проблему другого рівня. Претензії путіна в контексті великих держав Гарріс точно не прийматиме. Вона з іншого покоління. Для неї холодна війна — це те, що давно закінчилося. І всі ці баланси, бажання путіна якось відбудовувати свою зону впливу — це те, що від неї дуже далеко. Гарріс не буде ставитися до цього настільки сенситивно. Але багато залежить від того, яка в неї буде команда: і зовнішньополітична, і безпекова. Від цих людей залежатиме, хай не все, але чимало», — резюмує Клімкін.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Камала Гарріс позмагається за крісло президента США замість Джо Байдена: що про неї відомо