війна в україні

Минулого року багато політиків та експертів прогнозували, що вже у 2023 році війна завершиться перемогою України.

На жаль, очікуваний контрнаступ не приніс бажаних результатів. Водночас росія нарощує військове виробництво і у жовтні почала активні наступальні дії упродовж значної частини фронту.

Через це більшість політиків та військових як в Україні, так і за кордоном, вважають, що зараз розпочалося протистояння на виснаження.

Chas News зібрав останні прогнози щодо того, скільки ще триватиме війна в Україні і чи має вона шанси завершитись у 2024 році.

Скільки триватиме війна в Україні: що говорять Зеленський, Єрмак та Данілов

Українські політики ухиляються від прямих прогнозів щодо тривалості війни. Однак останнім часом один за одним наголошують, що українцям треба готуватися до тривалого протистояння.

«Люди чомусь ставляться до цього, як до кіно, та очікують, що в подіях не буде довгих пауз, що картинка перед очима завжди змінюватиметься, щодня будуть якісь сюрпризи. Але для нас, для наших воїнів це не кіно. Це наші життя. Це щоденна важка праця. І завершиться все не так швидко, як нам би хотілося, але ми не маємо права опускати рук і не зробимо цього», — заявив президент Володир Зеленеський у розмові з журналістами Fox News та The Sun.

Голова Офісу президента Андрій Єрмак під час візиту до Вашингтону прогнозував, що 2024 рік може стати переломним. А в інтерв'ю Наталії Мосейчук зазначив, що війна може закінчитися раптово, однак наразі неможливо спрогнозувати точні терміни.

«Якщо порівнювати, наприклад, із забігом на 100 метрів, я вважаю, що 70 метрів ми вже пробігли. Але ці останні 30 — вони найважчі. І якщо ти почав бачити себе переможцем, можна все програти», — наголосив він.

Секретар РНБО Олексій Данілов говорить, що терміни завершення війни в Україні залежать від багатьох чинників.

«Я б дуже хотів, щоб війна у 2024 році закінчилася. Ми все для цього робитимемо. Але тут треба бути щирим і сказати, що не все від нас залежить. Дуже багато залежить від партнерів. Є деякі партнери, які сумніваються — чи треба надавати ту чи іншу зброю, щоб не дратувати путіна», — розповідав посадовець в ефірі телемарафону.

Заяви українських військових та розвідників щодо тривалості війни: Залужний, Буданов і Литвиненко

На початку листопада впливовий британський щотижневик The Economist опублікував резонансну статтю з коментарями Валерія Залужного та повноформатне есе головнокомандувача ЗСУ. У них генерал прямо не торкався питання тривалості бойових дій, однак наголосив, що «глибокого і красивого прориву, швидше за все, не буде» і війна ризикує перейти у затяжну позиційну форму.

Начальник ГУР МО Кирило Буданов також вважає, що війна може тривати довго і зараз вже утримується від більш-менш конкретних прогнозів. Натомість нещодавно він заявив, що росія банально може відмовитися підписувати який-небудь договір з Україною чи нашими союзниками, який би формально завершив війну. У якості прикладу він наводив приклад Японії та росії, які з часу Другої світової війни так і не уклали мирний догорів.

«Тому цей сценарій дуже вірогідний і тут, бо в рф є значні територіальні апетити щодо України, які стосуються не лише Криму. Звісно ж, ці апетити ніхто не збирається задовольняти», — сказав Буданов.

Скільки часу росія зможе вести бойові дії високої інтенсивності, за словами Буданова, залежить від кількох факторів:

  • системні зміни в російській економіці,
  • зовнішнє постачання товарів військово-технічного призначення
  • психологічний фактор — зростання втоми від війни у суспільстві.

«Є надія, що 2025 рік стане переломним щодо внутрішніх системних руйнівних змін і процесів у російській державі, суспільстві та економіці. Але це не прогноз, а очікування», — вважає Буданов.

23 листопада вперше за тривалий час у публічному просторі виступив голова Служби зовнішньої розвідки Олександр Литвиненко. У своєму блозі він розповів, що путін пройшов точку неповернення у відносинах із Заходом і зараз розглядає для себе лише два варіанти: повна перемога або повна поразка. Шлях до перемоги кремлівський лідер вбачає у глобальному перерозподілу світу.

«Такий перерозподіл може тривати 10—15 років, супроводжуватись конфліктами різного масштабу і інтенсивності, можливо із використанням ядерної зброї. Причому війна проти України сприймається наразі кремлем як важливий, але не єдиний фронт для рф, що фактично веде світову війну із США і Заходом у цілому», — пише розвідник.

На думку Литвиненка, війна в Україні вже увійшла у критичний період і водночас у стадію протистояння на виснаження. Скільки триватимуть бойові дії голова СВР прогнозувати не став, але нагадав, що «рф вже зараз закладає чинник «СВО» в плани комплектування збройних сил рф у 2024—2025 роках».

Коли закінчиться війна в Україні: що кажуть на Заході

Останнім часом прогнози про тривалу війну все частіше лунають і від лідерів закордонних партерів України.

На початку листопада президент Латвії Едгарс Рінкевичс інтерв’ю AР заявив, що рф не змогла швидко перемогти і зараз намагається «задушити». У зв'язку з цим країни ЄС і НАТО повинні готуватися до тривалої війни в України і й надалі усіляко підтримувати Київ.

«Продовжуйте постачати зброю. Важливо насправді боротися за міжнародний мир і мир у Європі, тому що якщо ми зупинимо росію в Україні, то росія не зможе кинути виклик іншим країнам», — наголосив Рінкевичс.

Схожу позицію висловив і канцлер Німеччини Олаф Шольц. «Ми повинні бути готові до того, що війна може тривати дуже довго», — сказав Шольц 10 листопада на конференції Бундесверу у Берліні.

Водночас, за його словами, це не привід для песимізму, оскільки війна вже триває набагато довше, ніж того хотів на початку путін. Тож союзники і надалі мають підтримувати Україну.

«Ми залишатимемося відданими й надалі, дотримаємося свого слова й продовжуватимемо підтримувати Україну — стільки, скільки буде потрібно. Ми не залишили жодних сумнівів щодо цього», — наголосив Шольц.

Тоді ж Шольца підтримав генсек НАТО Єнс Столтенберг. «Ми повинні бути готові до тривалого шляху. Війни за своєю природою непередбачувані», — сказав Столтенберг і також запевнив у подальшій допомозі Україні.

У західних ЗМІ також з'являються анонімні прогнози, що війна триватиме ще кілька років.

«Західні чиновники все частіше вважають, що війна в Україні може затягнутися ще на п'ять років. При цьому ні росія, ні Україна не готові поступитися, але й не здатні вийти з глухого кута», — писав The Economist в одній з останніх статей без згадування прізвищ своїх джерел.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Голова Служби зовнішньої розвідки назвав головні завдання путіна