Колаж: Марія Ємельянова

27 липня Володимир Зеленський звільнив Головнокомандувача Збройних сил України генерал-полковника Руслана Хомчака та призначив на його місце генерал-майора Валерія Залужного, який раніше керував військами оперативного командування «Північ». У свою чергу Хомчак замінив генерал-полковника Михайла Коваля на посаді першого заступника секретаря РНБОУ.

Зміну Головнокомандувача військові сприйняли схвально. Залужного офіцери та волонтери поважають за бойовий досвід на Донбасі, молодий вік та освітню підготовку. Для прикладу, в одному з інтерв'ю Залужний сказав, що для нього «кожен солдат є особистістю». Ця фраза повністю лягає в контекст бажання України вступити в НАТО — адже для армій Альянсу життя військовослужбовця є найвищою цінністю.

А наступного дня після звільнення Хомчака Кабмін погодив звільнення голови Чернігівської обласної державної адміністрації Анни Коваленко — дружини колишнього Головнокомандувача. В коментарях для ЗМІ чиновниця запевнила, що залишається в команді президента, та згодом розповість про нові завдання.

Заслання в РНБО

«Зеленський не сумнівається у патріотизмі, вірності присязі, фаховості Хомчака, але президент хоче бачити синергію між Міноборони та ЗСУ. Так ось, синергії, на жаль, не бачимо, бачимо, навпаки, конфлікти», — сказав на брифінгу Сергій Никифоров, прессекретар президента.

Для розуміння контексту варто нагадати, що у 2018 році був ухвалений закон «Про національну безпеку України». Він став рамковим документом трансформації сектору безпеки і оборони на шляху до інтеграції з НАТО. Між іншим, закон розділив повноваження міністра оборони та Головнокомандувача ЗСУ. Міністрові залишили політичні та адміністративні питання, а ось військові рішення стали виключною прерогативою Головнокомандувача.

Руслан Хомчак / Wikipedia

Чутки про конфлікт між Хомчаком та міністром оборони Андрієм Тараном почали ходити ледве не з дня призначення останнього. Головнокомандувач дістався Тарану, так би мовити, у спадок, від попереднього міністра Андрія Загороднюка. Свого часу призначення Хомчака пояснювали його зв'язками з Ігорем Коломойським. Хомчак знайомство з бізнесменом підтверджував особисто.

Тарана ж називають креатурою голови ОП. Саме Андрій Єрмак запропонував Зеленському його кандидатуру замість колишнього міністра оборони Андрія Загороднюка. Зазначимо, що Роман Костенко («Голос»), секретар парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, в одному з інтерв'ю розповідав, що всі кадрові питання Міноборони має погоджувати з Єрмаком.

Генералу, який раніше підписував документи, тепер самому доведеться їх готувати

За словами співрозмовника Chas News в Генеральному штабі ЗСУ, останньою краплею в конфлікті стали судові позови вищого офіцерського складу до Тарана через винесені міністром догани. На початку 2021 року стало відомо, що Хомчак; Сергій Корнійчук, начальник Генштабу; Сергій Дроздов, командувач Повітряних сил, і Ігор Хоменко, командувач командування Медичних сил, звернулися до суду з проханням скасувати накладені на них стягнення. Згодом генерали від позовів відмовилися.

Втім, про конфлікт в ОП не забули. Експерти називають призначення Хомчака в РНБОУ «засланням». Хомчака залишили під повним контролем, позбавивши можливості до когось приєднатися чи зайнятися політикою. «Генералу, який раніше підписував документи, тепер самому доведеться їх готувати», — говорить Олег Жданов, військовий експерт.

Далі буде

На заміні Головнокомандувача кадрові ротації не зупинилися. 28 липня підписали указ про звільнення Сергія Корнійчука, начальника Генерального штабу ЗСУ. Його замінив Герой України Сергій Шаптала, який до цього очолював війська об’єднаного командування «Захід». Новим командувачем операції Об'єднаних сил замість генерал-лейтенанта Володимира Кравченка став генерал-лейтенант Олександр Павлюк — командувач підготовки командування Сухопутних військ ЗСУ. Згодом було звільнено і командувача Десантно-штурмових військ ЗСУ генерал-лейтенанта Євгена Мойсюка.

Валерій Залужний прощається з загиблим на Донбасі офіцером

За словами Олега Жданова, всі звільнені офіцери є ключовими фігурами команди Хомчака. Жданов прогнозує, що найближчим часом варто очікувати рапортів на звільнення від решти членів команди Хомчака, які ще залишаються на посадах. «Після відставки Авакова на Банковій зрозуміли, що можна домовлятися і діяти!», — вигукує Жданов.

Втім, Тарану радіти рано. За давньою армійською традицією, у випадку виникнення конфлікту між офіцерами звільняють обидві його сторони. Тому подальша відставка Тарана виглядає цілком логічно. Як вже розповідав Chas News, восени Верховна Рада планує провести кадрові зміни в уряді. Прізвище міністра оборони також називають у списку кандидатів на звільнення. Більш за те, 21 липня Кабмін вже звільнив трьох заступників Тарана.

Я в команді президента, працюю в профільному комітеті, якщо президент вирішить рекомендувати мою кандидатуру на посаду міністра оборони — то я сприйму це як наказ до виконання

За словами Ірини Верещук («Слуга народу»), члена парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, питання відставки Тарана ще не розглядали на фракції. Але ще в грудні 2020 року комітет надіслав Володимиру Зеленському листа щодо проваленої роботи міністерства.

До слова, Верещук називають одним з можливих кандидатів на крісло Тарана. В розмові з кореспондентом Chas News політик повідомила, що прийме пропозицію президента, якщо така буде. «Я в команді президента, працюю в профільному комітеті, якщо президент вирішить рекомендувати мою кандидатуру на посаду міністра оборони — то я сприйму це як наказ до виконання», — говорить Верещук.

Скринька Пандори

15 липня Верховна Рада відправила у відставку Арсена Авакова, міністра внутрішніх справ. А вже 29 липня Зеленський підписав нещодавно ухвалений закон «Про основи національного спротиву». Згідно цього закону, Нацгвардія підпорядковується Головнокомандувачу ЗСУ з моменту настання особливого періоду, а не введення військового стану, як було раніше.

Особливий період діє вже сім років, з березня 2014 року. З 1 січня 2022 року, коли закон вступить у дію, Зеленський, через «свого» Головнокомандувача, отримає повний вплив на Нацгвардію — військове формування, яке уповноважене діяти всередині держави.

Призначивши лояльного Головнокомандувача, Зеленський отримує повний контроль над силовою вертикаллю влади. Не хотілось би проводити невтішні аналогії, але в Російській Федерації Росгвардія, що придушувала всі спроби протесту режиму Путіна, також безпосередньо підпорядкована президенту.

Хто кого? Що Україна здатна протиставити російським танкам та ракетам
Cпекотне літо 2021 року. Які висновки можна зробити з навчань Sea Breeze
Під Монастирського підвели. Чому Арсен Аваков йде у відставку