Матрица

23 грудня в Україні стартували покази фільму «Матриця: Воскресіння». Крісло режисера зайняла одна із сестер Вачовскі — Лана, яка створювала оригінальну трилогію разом зі своїм братом (сьогодні брати Вачовскі — стали сестрами. Вони здійснили гендерний перехід).

До своїх ролей також повернулись Кіану Рівз (Нео) та Кері Ен Мосс (Трініті). Chas News вже переглянув фільм. І на відміну від нової стрічки «Людина-павук: Додому шляху нема» він нам не сподобався. Розповідаємо, чому краще не витрачати гроші на квиток у кіно. 

Про що фільм?

З часу подій «Матриці: Революції» минає 60 років. У новій версії світу (якщо точніше, сьомому варіанті Матриці) Томас Андерсон — не хакер, а геймдизайнер, який створив три частини культової комп'ютерної гри «Матриця». 

Матриця

Тож всі події трилогії — зустріч з Морфеєм, вибір між червоною і синьою таблеткою, сутички з агентом Смітом та кохання з Трініті — лише сюжет гри та плід уяви містера Андерсона. 

Так вважає увесь світ. Але Томасу починають снитись дивні сни, він переконаний, що ці події і справді трапились з ним. Про це він розповідає своєму психотерапевту.

Лана, що ти твориш?

Повернемось на 18 років назад. Тоді на великі екрани вийшла заключна частина трилогії «Матриця». Її слоган: «Все, що має початок, має кінець». Дуже шкода, що цей вислів не став хорошою порадою для Warner Bros. та Вачовскі. Адже перше питання, яке виникає під час перегляду нової стрічки, — «Лана, що ти твориш?». Навіщо глядачу продовження закінченої історії?

І вже на перших хвилинах «Воскресіння» режисер наче дає на нього відповідь. 

Матриця

Сміт (Джонатан Грофф), власник компанії Deus ex machina, яка і створила гру, у розмові із своїм підлеглим Томасом каже, що жадібна студія Warner Bros. замовила четверту частину гри «Матриця». І вона це зробить — з Томасом або без. 

Дуже іронічно, що Лана дала таку відповідь. Наче виправдуючись — «Друзі, мене змусили, і зробили б це навіть без мене».

Втім, дійсно складається враження, що увесь фільм був зроблений лише через обов'язки перед студією. 

Чому все так погано. Розбираємо по пунктах

Сюжет. Нео і Трініті померли у «Матриці: Революції». За задумом сценаристів їх оживили. Щоб уникнути спойлерів, не скажемо, як саме. Але причина дуже дивна і створює багато сюжетних дірок.  

Бійки. Не в останню чергу завдяки прекрасно відточеним сценам поєдинків 20 років тому «Матриця» отримала світове визнання. У новій частині все виглядає напрочуд ліниво. Оператор ніби навмисне показує, як герой замахується, але фінал удару глядач вже не бачить. Можливо, це пов'язано з тим, що актори витратили набагато менше часу на підготовку до динамічних сцен.

Дизайн. Ви чекали похмурих і зелених тонів, які стали візитівкою трилогії про Нео? Забудьте. Нова «Матриця» яскрава та наповнена кислотними кольорами. Герої тепер не розсікають по місту у стильному латексному одязі, а виглядають, наче втомлені від життя підстаркуваті хіпстери.

Матриця

Спецефекти. 20 років тому стрічка стала технологічним проривом. Чого лише вартий спецефект сповільнення часу — Bullet time, який у першій «Матриці» довели майже до ідеалу. «Воскресіння» ж виглядає дуже типово, програючи у візуалі минулотижневій стрічці про Людину-павука.

Відсилання. Протягом 20 років ви шукали символізм у стрічці Вачовскі? Сперечались про те, що останній оплот живих людей — місто Зіон, це матриця в матриці? Роз’яснень різних фанатських теорій ви не отримаєте. 

Загальне послання. На початку двотисячних «Матриця» була не просто бойовиком, а стрічкою, що поставила питання — чи у реальному світі ми живемо? У новій частині головна теза набагато простіша — можливо все, адже кохання непереможне. Сумнівно, що саме на такі умовиводи треба було чекати 20 років. 

Кіану Рівз. Агов, дайте хтось йому відпочити! Від звичного усім Нео не залишилось і сліду. «Я розучився літати», — каже герой Рівза. А сам Кіану, здається, розучився грати. Навіть під час емоційних сцен з Кері Ен Мос він поводився так, наче зніматись у фільмі його теж змусила студія. 

У підсумку: краще б «Матриці: Воскресіння» не було. Адже після перегляду склалось чітке враження, що «розривати могили» Нео і Трініті — погана ідея. «Матриця» закінчилась у 2003 році, а нова стрічка більше схожа на вбогий фанфік поціновувачів франшизи.

Забави без джойстика. П’ять фільмів, знятих за мотивами культових відеоігор
Стівену Спілбергу — 75 років. Ось п’ять фільмів класика американського кінематографу
Все можуть королі. П'ять фільмів про історії знаменитих монархів