Російські ЗМІ за підтримки міністерства оборони РФ створили сенсацію про віроломне вторгнення британського військового корабля в прибережні води Криму.

Мовляв, британський есмінець HMS Defender зайшов у 12-мильну зону в районі мису Фіолент. Лише героїчна звитяга російських моряків та використання зброї змусили есмінець повернути з курсу. Для цього російський корабель відкрив попереджувальний вогонь, а штурмовий бомбардувальник Су-24м виконав бомбометання по курсу. Повідомлення підхопили та поширили ЗМІ, зокрема українські.

Згодом міністерство оборони Великобританії спростувало заяву РФ. Англійці з притаманним їм гумором заявили, що радше російська сторона проводила десь учбові артилерійські стрільби і в такий незвичний спосіб вирішила повідомити про це морське співтовариство. Але жодних дій на шляху есмінця помічено не було. «Попереджувальних пострілів по Defender не проводилося. Корабель ВМС Великобританії здійснює мирний прохід через територіальні води України відповідно до міжнародного права», — написало в Twitter британське командування.

Твіт міністерства оборони Великобританії

 

Відзначимо, що саме на борту HMS Defender днями в Одесі підписали документ про участь Великобританії в будівництві двох військово-морських баз для України, спільне проєктування і будівництво військових кораблів.

 

Великі навчання

28 червня почнуться щорічні міжнародні навчання Sea Breeze. Цього року вони будуть найбільш масштабними. Запланована участь 32 країн із шести континентів, які делегують для навчань 32 кораблі, 40 літаків та 5 тис. військових, у тому числі 18 команд спеціальних операцій.

Зокрема свою участь уже підтвердив 6-й флот США — головний подразник РФ у Європі. Навчання пройдуть у північно-західній частині Чорного моря та в Миколаївській, Херсонській, Одеській областях України, тобто поблизу анексованого Криму.

Країни, що цього року беруть участь у Sea Breeze

Посольство РФ в США вже закликало не відпрацьовувати в ході навчань бойові дії. «Масштабність і явно агресивний характер навчань SeaBreeze ніяк не відповідають реальним завданням безпеки в Чорноморському регіоні. Підвищують ризики ненавмисних інцидентів. Заохочують мілітаристські настрої в Києві», — йдеться в заяві.

Власне цю «ненавмисність інцидентів» ми і бачимо зараз, та, схоже, ще матимемо змогу побачити найближчим часом.

Кілька днів тому в онлайн сервісі Marinetraffic можна було спостерігати небачену раніше свободу мореплавства військових кораблів країн-членів НАТО. Наприклад, ракетний фрегат Королівських ВМС Нідерландів HNLMS Evertsen вийшов із Одеси, дійшов курсом до самого Севастополя та повернувся назад. Аналогічний маршрут подолав уже відомий британський HMS Defender. При тому, що обидва кораблі в цей час знаходилися в порту Одеси. Навіть більше — сервіс показував, як американський ракетний есмінець USS Laboon пройшов Керченською протокою під мостом.

За даними «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень», для імітації цих дивних переміщень військових кораблів використали так званий GPS-спуфінг — штучно створені сигнали, які фальшують реальне положення корабля. Подібні інциденти вже спостерігали в Норвегії під час навчань НАТО, які призвели до зіткнення кораблів.

Розвідка без бою

Розмах цьогорічних Sea Breeze передбачає відповідну підготовку та безпечність для його учасників. Можна припустити, що провокацію з британським есмінцем запланували в ході розвідувальної операції. В той час, як HMS Defender перебував біля Криму, повітряний простір облітав розвідувальний літак США Boeing RC135V Stratotanker.

Маршрут Stratotanker

Нагадаємо, у вересні 2020 року американські стратегічні бомбардувальники Boeing B-52 Stratofortress пролетіли повітряним простором України до акваторії Азовського моря. Ця подія змусила РФ «засвітити» всі системи протиповітряної оборони на півострові. Згодом до Чорного моря увійшов французький корабель радіоелектронної розвідки Dupuy de Lоme (A759), який провів навчання з глушіння російських засобів радіоелектронної боротьби.

Перемога за будь-яку ціну

Кремль продовжує накачувати населення байками про солдатів НАТО, які хочуть зіпсувати їм життя та захопити Росію. Хочеться пожартувати, що для українців — головний страх, що Путін нападе, а для РФ — що нападе НАТО. Так, 22 червня цього року, на дату 80-ї річниці з початку радянсько-німецької війни, Путін звинуватив Альянс в агресивній політиці розширення. Також він звинуватив США та Європу в підтримці «перевороту в Україні», що мало наслідком війну на Донбасі та анексію Криму.

Військові кораблі НАТО, які ніби-то підійшли до берегів Крима

«Навіщо США організували переворот, а країни Європи — безвольно його підтримали, спровокувавши розкол у самій Україні та вихід Криму з її складу?» — йдеться в статті Путіна для німецького видання Die Zeit.

Навіщо це все Путіну? Йому потрібно показати перемогу. Але в реальності російському диктаторові хвалитися немає чим. Навіть у спорті — російська футбольна збірна припинила участь у чемпіонаті Європи, не вийшовши з групи. А на прийдешніх Олімпійських іграх російським спортсменам заборонено виступати під державним прапором, заборонено використання державного гімну. Путін стрімко втрачає популярність у населення. За даними російської соціологічної компанії «Левада-центр», за чотири роки популярність політика знизилася з 34 до 15%. А в опитуванні щодо найпопулярнішої історичної особи Росії, Путін виявився нижче за Йосипа Сталіна, Володимира Леніна, Олександра Пушкіна та Петра I.

Продавець страху. Навіщо Путін ескалує напруженість із Заходом? (частина 1)
Продавець страху. Чи здатен Путін утримувати нову імперію? (частина 2)
«Путін убивця?» — «Так»