Getty Images

26 квітня перші 50 літаків і вертольотів армійської авіації Росії повернулися з Криму до місць постійної дислокації. На черзі — особовий склад та військова техніка двох армій і трьох повітряно-десантних дивізій. Все як треба для телевізійної картинки: бійці налякали Україну та США і повертаються додому героями. А для закріплення матеріалу в хід піде щорічне «побєдобєсіє» 9 травня.

22 квітня Сергій Шойгу, міністр оборони РФ, заявив, що «цілі досягнуто» і можна рушати назад. Згідно з наказом Шойгу, до 1 травня на місця постійної дислокації мають повернутися 58-а армія Південного військового округу, 41-а армія Центрального військового округу та три повітряно-десантних дивізії. Хоча техніка 41-ї армії, що дислокується в Сибіру, залишиться на полігоні «Погоново» у Воронезькій області. Це пояснюється участю армії в майбутніх російсько-білоруських військових навчаннях «Запад-2021», які заплановано на початок вересня цього року.

Втім заяви російського керівництва і його дії — різні речі. Доказ того — повідомлення української військової розвідки про присутність російського військового командування на окупованих територіях Донбасу та посилення передових позицій.

«На тлі заяв про повернення до місць постійної дислокації військ, що розгорнуті біля кордонів України впродовж березня-квітня, командування Збройних cил Російської Федерації відновило інтенсивність перевірок з’єднань і частин першого та другого армійських корпусів на тимчасово окупованих територіях... Особлива увага такими комісіями приділяється виявленню причин погіршення морально-психологічного стану серед окупантів», — йдеться в заяві Міноборони України.

Розвідка маневрами

Загравання з так званими «ЛНР» та «ДНР» стали останнім трендом російської зовнішньої політики. Спочатку Путін запропонував Володимиру Зеленському провести перемовини з представниками ОРДЛО. Згодом Дмитро Козак, заступник голови Адміністрації президента РФ, запропонував Україні влаштувати зустріч у нормандському форматі на Донбасі з залученням «народних республік».

Денис Пушилін і Леонід Пасічник, очільники «ДНР» і «ЛНР», запросили Зеленського провести перемовини на лінії розмежування на Донбасі. Більш за те, днями стало відомо про видачу мешканцям ОРДЛО 500 тис. російських паспортів. З цього приводу в «ДНР» навіть випустили поштову марку — «Своїх не кидаємо». Після заяв Путіна про «червоні лінії, які він сам визначатиме» масоване військове угрупування біля кордонів створюватиме психологічний тиск.

Днями стало відомо про видачу мешканцям ОРДЛО 500 тис. російських паспортів. З цього приводу в «ДНР» навіть випустили поштову марку — «Своїх не кидаємо»

Три тижні, поки РФ накопичувала війська на кордоні з Україною, аналітики говорили про низьку вірогідність великої війни. Ймовірно, у Кремлі і не планували бліцкриг, але певні завдання встигли виконати. В першу чергу — це тестування реакції Європи і США на ескалацію в Україні.

«На відміну від 2014 року, колективний Захід зайняв жорстку позицію. Країни-члени НАТО насправді розглядали можливість введення контингенту. Могли бути серйозні секторальні санкції від США. Україна публічно продемонструвала непоступливість, готовність стояти до останнього. Тому Путін вирішив не йти на криваве місиво», — вважає Василь Богдан, генерал-лейтенант зовнішньої розвідки.

Траекторія польотів розвідників над Чорним та Азовськими морями / Flightradar

Навіть зараз, знаючи кремлівське «ихтамнет», повітряний простір на сході України та акваторію Чорного моря постійно облітають розвідувальні літаки США та Великобританії.

Захист нападом

Опитані Chas News фахівці відзначають, що в ході маневрів РФ показала готовність за три тижні перекинути дві загальновійськові армії з Сибіру та Північної Осетії до західних кордонів. Сюди треба додати три десантні з’єднання та 28 батальйонно-тактичних груп.

«Тиск і загроза наступу не збільшилися. РФ зібрала не ударне угруповання, а скоріш, навпаки, для захисту. Вони показали, які військові з’єднання є у військових округах. Більше того, враховуючи кількість ешелонів, які використовували для перекидання цих військ, думаю, що вони залишаться там на постійній основі. Станом на 26 квітня у Криму відбуваються навчання із захисту від висадки морського десанту. Росіяни бояться, що ми за підтримки західних партнерів можемо піти в контрнаступ в Криму», — вважає Олег Жданов, військовий експерт.

РФ зібрала не ударне угруповання, а скоріш, навпаки, для захисту. Вони показали, які військові з’єднання є у військових округах

Він нагадує, що минулого року США та НАТО провели блискучу операцію зі збору розвідданих по Криму. У вересні американські стратегічні бомбардувальники Boeing B-52 Stratofortress пролетіли повітряним простором України до акваторії Азовського моря.

Ця подія змусила РФ «засвітити» всі системи протиповітряної оборони на півострові. Згодом до Чорного моря увійшов французький корабель радіоелектронної розвідки Dupuy de Lоme (A759), який провів навчання з глушіння російських засобів радіоелектронної боротьби.

«Сьогодні ми є свідками епізоду нової «холодної війни». Американський розвідник Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk постійно облітає Крим та східні області України. При тому він знаходиться на такій висоті, що навіть не вимикає транспондер, адже росіяни не можуть його дістати», — відзначає Жданов.

Траекторія польоту стратегічного бомбардувальника над Чорним та Азовськими морями / Flightradar

За словами Богдана, військові навчання РФ біля українських кордонів — черговий урок про те, що путінський режим — це довгострокова загроза, яка нікуди не зникла після відводу військ. «Потрібно зміцнювати міжнародну коаліцію нашої підтримки, вирішувати питання оновлення армії», — говорить він.

Володимир Зеленський назвав відведення російських військ пропорційним зниженням напруги. Але, як ми бачимо, насправді загроза нікуди не зникла. Генеральному штабу ЗСУ є над чим працювати.

Хто кого? Що Україна здатна протиставити російським танкам та ракетам
Так говорив Путін. Які висновки можна зробити з послання російського президента депутатам