ракета ATACMS

Далекобійна зброя та можливість її застосування є важливою для України, оскільки російські сили використовують об’єкти в своєму тилу для атак на українські міста та критичну інфраструктуру.

Йдеться про ракети, які мають радіус ураження до 300 км. Деякі зі зразків західних ракет вже є в Україні, однак є нюанс. Не всі союзники, які передали ЗСУ цю зброю, дозволяють бити ними по російській тереторії. Зокрема, це стосується США. Штати мотивують свою відмову тим, що застосування таких ракет може викликати ще більшу ескалацію з боку рф.

Однак днями стало президент США Джо Байден дав зрозуміти, що Вашингтон може дозволити Україні завдавати ударів американськими далекобійними ракетами по цілях у тилу росії.

Chas News проаналізував, цілі на якій відстані зможуть вражати українські захисники американськими ракетами ATACMS.

Storm Shadow та SCALP

На озброєнні України є авіаційні крилата ракета Storm Shadow спільного виробництва Франції та Великої Британії. На відміну від США Франція та Британія дозволяють Україні бити своїми ракетами по території рф.

Дальність польоту понад 250 км, швидкість 1 тис. км/год, висота 30-40 м. Загальна вага ракети 1300 кг, бойова частина — 450 кг.

Носіями Storm Shadow є Eurofighter Typhoon, Dassault Mirage 2000, Dassault Rafale та інші бойові літаки. Всі ці моделі не стоять на озброєнні ЗСУ, але важливо розуміти, що це все легкі винищувачі — аналоги МіГ-29.

Також на озброєнні України є авіаційні крилаті ракети класу «повітря-земля» SCALP. Це теж спільное виробництво Франції та Великої Британії. Дальність польоту ракети понад 250 км, швидкість 1050 тис. км/год, висота до 40 м. Загальна вага ракети 1230 кг, бойова частина — 450 кг.

За допомогою Storm Shadow та SCALP ЗСУ можуть тримати під вогневим контролем Крим, Керченський міст, вражати прикордонні з Україною області рф і частину Краснодарського краю.

Американські ракети ATACMS

Далекобійні ракети ATACMS мають такі характеристики: клас «земля-земля», дальність польоту 140-300 км, швидкість 3600 км/год, висота 50 км. Загальна вага ракети 1670 кг, досить значна за вагою бойова частина — 560 кг. На озброєнні США ці далекобійні ракети перебувають з 1991 року.

ATACMS можуть успішно застосовуватися на такій техніці: M270 MLRS та M142 HIMARS.

Американська газета WSJ писала, що цими ракетами ЗСУ завдавали успішних ударів по окупованих Луганську та Бердянську. .

Дальність ураження ракет, які США передали Україні, за даними видання, складає близько 160 км.

Ракетами ATACMS ЗСУ зможуть дістати до всіх тимчасово окупованих територій — АР Крим, Херсонської, Запорізької Донецької, Луганської та Харківської областей. Крім того, дальності ракет вистачить, щоб знищувати цілі і на території рф і Білорусі.

Українська альтернатива: ракета-дрон «Паляниця»

Не чекаючи дозволу США, Україна вже почала використовувати власні розробки далекобійних ракет. Нова ракета-дрон «Паляниця» представлена як українська відповідь на брак міжнародної підтримки, має дальність ураження до 700 км. Тобто такі дрони легко можуть дістатися до Москви.

Вперше її застосували 24 серпня 2024 року, і, за словами міністра оборони України, Рустема Умєрова, ця зброя ще буде використана у відповідь на російські удари. Де саме застосували ракету-дрон не уточнювалось.

Ракетний комплекс «Нептун»

Однією з найбільш значущих українських розробок є ракетний комплекс «Нептун», що спочатку проєктувався для ударів по морських цілях. «Нептун» прийняли на озброєння ЗСУ у 2020 році, а у 2023 році його модифікували для ураження наземних об'єктів.

Ракета призначена для знищення кораблів водотоннажністю до 5 тис. тонн і має бойову частину масою 150 кг. Дальність дії ракети — до 300 км. Має дозвукову швидкість (900 км/год) і здійснює політ на надмалих висотах (кілька метрів над рівнем моря) та може маневрувати під час польоту.

Під час широкомасштабного російського вторгнення в Україну 2022 року «Нептун» вперше застосували в бойових умовах. 14 квітня 2022 року ЗСУ ударом двох ракет уразили ракетний крейсер «Москва», флагман Чорноморського флоту вмф рф, на якому вибухнув боєкомплект, унаслідок чого крейсер затонув. У серпні 2023 року, за однією з версій, ракету вперше застосували для удару по наземній цілі для ураження комплексу С-400 на півострові Тарханкут в окупованому Крим.

Крім того, 27 серпня 2024 року президент Володимир Зеленський заявив, що Україна успішно випробувала першу балістичну ракету власного виробництва. Chas News розповів, що відомо про українські балістичні ракети.

Чи закінчиться війна в Україні у 2025 році: прогнози політиків і військових