Getty Images

5 травня о 23.00 до України приїжджає Ентоні Блінкен, державний секретар США. Згідно з офіційними повідомленнями, він зустрінеться з Володимиром Зеленським; Денисом Шмигалем, прем'єр-міністром; Дмитром Кулебою, міністром закордонних справ та громадськими активістами.

Державний секретар США – голова зовнішньополітичного відомства, фактично міністр закордонних справ. Блінкен очолив Держдеп після перемоги на президентських виборах Джо Байдена. Більш за те, в цій перемозі він відіграв безпосередню участь, адже виконував роль радника з питань зовнішньої політики під час президентської кампанії. До цього Блінкен працював заступником держсекретаря в адміністрації Барака Обами.

За часів незалежності Україну відвідували всі державні секретарі США. Найпершим був Воррен Кристофер 1993 року, саме в той час Україна відмовлялася від свого ядерного арсеналу. Останній візит відбувся в січні 2020 року, коли до Києва приїздив Майкл Помпео.

Стара знайома

Цікаво, що Блінкена буде супроводжувати Вікторія Нуланд, яка зараз займає посаду заступника держсекретаря з політичних питань. Українцям Нуланд запам’яталась в першу чергу відвідинами Євромайдану в грудні 2013 року. Тоді політик роздавала бійцям спецпідрозділу «Беркут» печиво.

Разом з Блінкеном до України приїде і Вікторія Нуланд

За словами політолога Ярослава Божка, Нуланд є найкращим фахівцем з питань політик пострадянських країн. Тому її присутність очевидна. «Нуланд буде виступати в якості експертної підтримки і допомоги для Блінкена. Цей візит – в першу чергу усвідомлення двосторонніх потреб, визначення напрямків відносин. У відносинах України та США вже певний час спостерігається криза, пов’язана з недовірою», – пояснює Божко.

Нуланд буде виступати в якості експертної підтримки і допомоги для Блінкена

Нагадаємо, в Україні вже два роки немає повноцінного посла США. В травні 2019 року до Вашингтону повернулася Марі Йованович. Поверненню передував корупційний скандал в Україні, мовляв посол передавала генеральному прокурору Юрію Луценку списки осіб, яких не можна притягати до кримінальної відповідальності. Після цього Йованович свідчила в справі щодо імпічменту Дональду Трампу. Зокрема вона заявила, що стала жертвою кампанії, яку вели соратники Трампа, з метою її дискредитації. Йованович повідомила про зацікавленість адвоката Руді Джуліані у тому, щоб розслідувати дії в Україні Джо Байдена й енергетичної компанії «Буріcма».

Кадрові питання

На порядку денному теж стоїть питання енергетики. Минулого тижня уряд звільнив голову «Нафтогазу» Андрія Коболева замінивши його на Юрія Вітренка. Держдеп відреагував миттєво, нагадавши, що «повага до корпоративного управління та прозорості під час призначення персоналу в енергетичному секторі є ключем до підтримання впевненості у прихильності України до реформ».

Незрозуміло, чому в команді Зеленського вирішили його підставити в такий спосіб напередодні візиту американського високопосадовця. Вже певний час існує традиція, що американські політики в ході офіційних візитів спілкуються з представниками українського громадянського суспільства та бізнесу. Більш за те, Джо Байден є палким прихильником такої традиції. Він неодноразово так чинив на посаді віце-президента США.

Скоріш за все, зміна керівництва «Нафтогазу» стане однією з тем обговорення — вкрай неприємною для Зеленського

«З огляду на події навколо «Нафтогазу», це кризовий візит. Ми порушуємо правила прозорого врядування, ведення бізнесу. Це негативно відображається на міжнародних інвестиційних настроях», – пояснює Олександр Краєв, експерт-американіст Ради зовнішньої політики «Українська призма».

До слова, 1 травня у виданні Foreign policy вийшла колонка Сурії Джаянті, американського експерта з питань міжнародної енергетичної політики. З 2018 по 2020 роки вона працювала керівником відділу енергетики посольства США в Києві та відповідала за офіційний контакт з боку посольства з «Нафтогазом». Джаянті в своїй колонці розповіла про шкоду від заміни керівника «Нафтогазу» та можливі наслідки цього для енергетичної безпеки України. Вона припустила, що кадрові зміни можуть бути пов’язані з впливом Андрія Єрмака, головою Офісу президента.

«Більшість політичних оглядачів в Україні вважають, що ключовим джерелом інформації для Зеленського є глава його адміністрації Андрій Єрмак. Як стало відомо з преси, розвідувальна служба Великобританії МІ-6 ідентифікувала Єрмака як російського агента, про що вона нібито повідомила Зеленському в жовтні 2020 року. Припускаючи, що Єрмак брав участь у призупиненні діяльності наглядової ради «Нафтогазу» і звільненні Коболєва – цілком розумне припущення, що цей крок йде на користь Росії», – пише Джаянті.

Розвідувальна служба Великобританії МІ-6 ідентифікувала Єрмака як російського агента, про що вона нібито повідомила Зеленському в жовтні 2020 року. Припускаючи, що Єрмак брав участь у призупиненні діяльності наглядової ради «Нафтогазу» і звільненні Коболєва – цілком розумне припущення, що цей крок йде на користь Росії

«Візит Блінкена – це випробування для Єрмака з огляду публікації Buzzfeed стенограми його перемовин з Джуліані про Хантера Байдена, матеріалів Джаянті. Крім того, в США є багато запитань щодо розслідування по «Бурісмі» Миколая Злочевського, справах народного депутата Андрія Деркача, олігарха Ігоря Коломойського. Все це буде створювати негативний контекст візиту. Не забуваємо, що перший візит — це свого роду огляд та знайомство з політичних керівництвом та оточенням Зеленського», – вважає Божко.

Проте, опитані виданням експерти не вважають, що візит Блінкена матиме якісь негативні наслідки для відносин США з Україною. За словами Сергія Галаки, професора Інституту міжнародних відносин КНУ ім Шевченка показово, що представник Держдепу відвідає Україну після анонсу зустрічі президентів Байдена та Путіна у Вашингтоні наприкінці серпня цього року. «Це своєрідна застережна поїздка, запевнити в підтримці України, назвати питання, які будуть обговорювати Байден і Путін. Можливо, йтиметься про спецпредставника США, як то був Волкер», – говорить Галака.

Боррель і Блінкен обговорили нарощення російських військ на кордонах України
Ви робіть реформи, а ми військово допоможемо. Кулеба провів першу розмову з держсекретарем США