медична евакуація

Під час бойових дій медична евакуація — важливий елемент, що може врятувати життя військових у критичний момент. Це складний процес, що включає швидке, ефективне та щадне транспортування постраждалого до медустанов, де він може отримати необхідну допомогу, та мінімізацію наслідків травм під час перевезення.

Медична евакуація починається на полі бою та, за потреби, продовжується першою лікарською допомогою, госпіталем та клінічним центром.

Chas News розповідає про етапи медичної евакуації військових від поранення до профільного медзакладу.

Медична евакуація з поля бою

Перша медична допомога. Йдеться про допомогу у «жовтій зоні» — це та зона, де не відбуваються активні бойові зіткнення. Як правило, це найпростіші медичні заходи, які мають певну послідовність. На цьому етапі бойові медики чи побратими зупиняють військовому кровотечу за допомогою джгута, іммобілізують переломи та готують пораненого до евакуації.

Перша лікарська допомога. На цьому етапі поранених транспортують для надання фельдшерської та першої лікарської допомоги до медичних рот, стабілізаційних пунктів або лікарсько-сестринських бригад цивільних медзакладів. Евакуація з передової відбувається наземним транспортом.

Військово-мобільний госпіталь. Тут військові отримують кваліфіковану медичну допомогу для усунення тяжких наслідків поранень або ускладнень травм. У ВМГ також готують поранених до подальшої евакуації та створюють сприятливі умови для подальшого лікування.

Військово-медичний клінічний центр. До ВМКЦ чи військових госпіталів пораненого направляють, якщо не обійтися без спеціалізованої медичної допомоги. Вибір медичного закладу, куди направлять захисника, залежить від діагнозу. У ВМКЦ проводять лікування та реабілітацію. За необхідності пораненого евакуюють до Національного військово-медичного клінічного центру «ГВКГ» у Києві.

Медична евакуація за кордон

У вересні 2023 року Уряд спростив алгоритм медичної евакуації військовослужбовців. Їм більше не потрібно отримувати висновок консиліуму військово-медичної установи. Замість цього медичний заклад сам за необхідності відправляє захисника на лікування чи реабілітацію за кордон. Це можуть запропонувати лише після того, як стан постраждалого стабілізують. 

Медзаклад готує пакет необхідних документів:

  • згоду військового або його законного представника на лікування за кордоном,
  • згоду на обробку та передання персональних даних іноземними медзакладами,
  • виписку з медичної карти пацієнта,
  • висновок про необхідність направлення військового на лікування за кордон.

Документи направляють до державного органу сектору безпеки й оборони, де військовий проходить службу. А звідти — на розгляд до МОЗ в електронній формі разом із листом-направленням.

Далі процес медевакуації захисників не відрізняється від того, що діє для цивільних. У рамках евакуації транспортування та лікування українців фінансують міжнародні організації, а також країни, що приймають наших громадян.

Пошук клінік в медичній інформаційній системі ЄС. МОЗ надсилає запит до країн Євросоюзу та Європейської Економічної Зони про необхідність евакуації пацієнта. Далі до відомства надходять пропозиції від держав та підтверджують можливість евакуації. За необхідності можуть використати можливості партнерських клінік країн, які не є членами Євросоюзу, зокрема, США та Канади.

Транспортування до координаційних закладів охорони здоров’я. Департаменти охорони здоровʼя в регіонах, за підтримки МОЗ та інших відомств, транспортують військового зі стаціонару в областях до координаційних закладів охорони здоров’я. З їхнім переліком можна ознайомитись у наказі МОЗ.

Підготовка до перетину кордону. У координаційному ЗОЗ пацієнта оглядають, надають необхідну допомогу, оформлюють медичну документацію та проводять переклад медичних записів пацієнта на англійську мову.                                     

Перетин кордону. Далі МОЗ визначає час та пункт перетину кордону та узгоджує це з Держприкордонслужбою. За підтримки ОВА військових перевозять до визначених клінік-хабів або аеропортів у Польщі, Румунії, Словаччині.

Медична евакуація.Після цього хворих спеціалізованими медичними літаками, залізничними вагонами чи автомобілями транспортують з хабів чи аеропортів до клінік закордоном. 

Курси тактичної медицини: навіщо вони цивільним і де можна їх пройти