З початку повномасштабного вторгнення російських військ минуло 50 днів. За цей час з'явились безліч цікавих фраз, що стали символами протистояння нашого народу російським оркам.

Chas News пропонує дізнатися історію декількох знаменитих висловів російсько-української війни.

«Покладіть у кишеню насіння»

На початку вторгнення в мережі набрало популярності відео, на якому жінка з міста Генічеськ Херсонської області не боїться без зброї протистояти російському військовому. Більше того, дає йому досить слушну пораду. А саме покласти сире насіння в кишені, щоби потім з нього проросли соняшники, коли російський окупант поляже в землю.

Сподіваємося, що військовий дослухався поради, адже це єдина доля, яка спіткає окупанта в Україні.   

«Доброго вечора, ми з України»

Історія цього рядка почалася ще в жовтні 2021 року. Саме тоді український електронний дует Probass ∆ Hardi випустив музичну композицію «Доброго вечора (Where are you from?)», в якій промовляються ці слова.

Трек здобув шалену популярність на платформі TikTok, де його використовують для записів різних патріотичних відеороликів. А з моменту масованого російського вторгнення фраза стала неофіційним військовим привітанням в Україні. Саме з цих слів, наприклад, розпочинає кожне своє звернення Віталій Кім голова Миколаївської обласної військово-цивільної адміністрації.

Сингл приніс значну популярність виконавцям восьме місце в українському чарті Apple Music та понад 5 млн переглядів на YouTube. Крім того, автори отримали відзнаку «За заслуги перед містом» від голови їхнього рідного міста Кременчука Віталія Малецького. 

«Русский военный корабль, иди нах*й!»

У перший день окупації, 24-го лютого, військовий російський корабель «Москва» (який станом на сьогодні успішно палає в акваторії Чорного моря) наблизився до острова Зміїний. Нападники вимагали від прикордонників здатися і двічі відправили повідомлення: «Я — русский военный корабль. Предлагаю сложить оружие и сдаться во избежание кровопролития и неоправданных жертв. В противном случае по вам будет нанесен бомбово-штурмовой удар». На що загарбники отримали лаконічну відповідь: «Русский военный корабль, иди нах*й!».

Після цього зв'язок з прикордонниками обірвався. Острів Зміїний був захоплений. Спершу всіх захисників, що перебували там, вважали загиблими, але згодом виявилось, що вони у полоні. Врешті-решт їх врятували, обмінявши на полонених російських окупантів.

Президент України присвоїв прикордонникам звання Героя України. Автора ж славнозвісної фрази Романа Грибова, до всього, нагороджено відзнакою «За заслуги перед Черкащиною», звідки той родом.

Тепер це, мабуть, найпопулярніший мем, що миттєво став символом протистояння російській навалі, нескореності українського духу. Це побажання висловлюють по всьому світу у відповідь на російську агресію.

«Це Конотоп. Тут кожна друга жінка — це відьма!»

Ще один приклад безстрашності звичайних українців. Під час спроб взяти під контроль місто Конотоп Сумської області російські військові стикнулися з розгніваними місцевими мешканцями. На початку березня в мережі з'явилося відео, на якому жінка звертається до окупанта зі словами «Це Конотоп. Тут кожна друга жінка це відьма!». І далі непрозоро натякає, що непроханий гість в майбутньому відчує еректильну дисфункцію.

Жінка апелює до назви відомої української повісті «Конотопська відьма» Григорія Квітки-Основ'яненка. Ролик облетів майже весь світ, його навіть згадували в одному з американських вечірніх шоу, де ведучий також висміяв рашистів.    

«Життя переможе смерть, а світ темряву»

Це слова президента України Володимира Зеленського з його звернення до Європарламенту 1-го березня, після того як Україна подала заявку на членство в ЄС. Та сама промова, яку Європарламент зустрів оваціями стоячи і саме ці рядки потрапили на обкладинку журналу TIME разом з кольорами українського прапора.

Обкладинка Time про Україну

Нині цей вислів є символом нашої неминучої перемоги та фундаментальної віри у те, що добро завжди перемагає зло.   

«Вова, їб*ш їх, бл*ть»

З тим, що Володимир Зеленський зараз є найпопулярнішим політиком і головним світовим лідером, не посперечатись. В Україні президента підтримує беззаперечна більшість, навіть ті, хто до вторгнення був опозиційним вдо нинішньої влади. В мережі стрімко набирає перегляди відео, де Олександр Поворознюк, підприємець-аграрій, звертається до Володимира Зеленського зі словами «Вова, їб*ш їх, бл*ть, а ми тобі будем помагать».

Герой ролика дякує за те, що Головнокомандувачу вдалося об'єднати всю Україну в боротьбі за своє життя і свободу.

 

На це відео зробили ремікс, у якого вже більше мільйона переглядів, а слова зі звернення — ще одне нагадування російським окупантам: на українській землі пощади їм не буде.

«Росія може стояти від кількох місяців до кількох років», — Ярослав Грицак про падіння імперій та сварки Карфагена з Римом
Хто такий генерал Залужний і чому про нього говорить Захід
Не тільки «Байрактари». Якою іноземною зброєю воюють українські сили оборони