П'ятдесятий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

23:49 Міноборони рф повідомило, що підбитий крейсер «Москва» затонув при буксируванні. Росія не визнає, що причиною вибуху та пожежі на кораблі стали українські ракети. Докладніше — за посиланням.

23:24 Глава ОПУ Андрій Єрмак повідомив, що обговорив перебіг і перспективи мирних переговорів між Україною та рф із радником президента США з нацбезпеки Джейком Салліваном та радником прем‘єр-міністра Британії з нацбезпеки Стівеном Лавгровом.

22:58 Зображення Віктора Медведчука в кайданках виставили на NFT-аукціон. Докладніше — тут.

22:42 Президент Володимир Зеленський оприлюднив відеоролик, який демонструє наслідки агресії рф проти України.

22:10 За час війни на Харківщині загинули 503 мирних жителів, з них  24 дитини.

21:50 Російських блогерів хочуть перевчити і відправити працювати на завод. З такою ініціативою виступив виробник будматеріалів «Техноніколь». Деталі — тут.

21:40 Президент США Джо Байден заявив, що готовий особисто приїхати до України.

21:11 Військові рф завдали ракетного удару по території Дніпропетровської області, одна будівля частково зруйнована.

20:34 Сьогодні гуманітарними коридорами евакуювали 2557 людей, зокрема з Маріуполя — 289.

20:25 Національний банк дозволив українським банкам відновити продаж готівкової іноземної валюти населенню.

19:52 Користувачі Google One з росії та білорусі втрачають свої підписки на гігабайти. Чому і як — читайте тут.

19:44 Губернатор Бєлгородської області РФ В'ячеслав Гладков заявив нібито про обстріл з боку України двох сіл.

19:34 Верховна Рада ухвалила закон щодо вдосконалення відповідальності за колабораційну діяльність. Відтепер максимальне покарання передбачає до 15 років тюремного ув’язнення.

19:30 Оперативна інформація від Генштабу:

  • Противник спробував прорвати оборону в районах Рубіжного, Новотошківського і Мар’їнки. Успіху не мав. Продовжував завдавати авіаційних ударів по Маріуполю.
  • На сіверському напрямку противник проводить перегрупування підрозділів для розміщення у прикордонних з Україною районах. З території Брянської та Курської областей людей переміщують у Бєлгородську і Воронезьку області.
  • На донецькому напрямку ворог, за підтримки авіації та артилерії, продовжує ведення наступу на окремих напрямках. Основні зусилля зосереджує на встановленні контролю над населеними пунктами Попасна, Рубіжне, Сєвєродонецьк та Слов’янськ.
  • Окупанти продовжують підготовку до активних дій в районах населених пунктів Слов’янськ та Барвінкове.

19:13 Google припиняє монетизацію контенту, який розповсюджує фейки про війну росії проти України або заперечує чи виправдує її. Це стосується і матеріалів, які заперечують трагічні події. Таке рішення сильно вдарить по російських пропагандистах. YouTube хоч і припинив монетизацію в росії ще 26 лютого, однак сервіси Google продовжували роботу.

18:55 Фронт бойових дій відсунули від Кривого Рогу на 40-50 км. Про це повідомив Олександр Вілкул, глава обласної військової адміністрації.

18:24 У Верховній Раді оголосили про призупинення діяльності фракції ОПЗЖ. Деталі — в новині Chas News.

18:21 Верховна Рада ухвалила заяву «Про вчинення російською федерацією геноциду в Україні». В ній йдеться, що це перший крок «до викриття істинних намірів російської федерації, її дій щодо знищення українського народу під час збройної агресії проти України й донесення цієї інформації до міжнародної спільноти з метою ініціювання притягнення до відповідальності всіх винних осіб».

17:48 Російські військові обстріляли Велику Писарівку на Сумщині, де розміщений прикордонний пункт. Про це повідомив Дмитро Живицький, голова обласної військової адміністрації.

17:30

17:29 У Києві рівень оплати за комунальні послуги становить 55%, повідомив мер столиці Віталій Кличко.

17:15 Окупанти продовжують обстрілювати мирне населення Чернігівщини з забороненого міжнародним правом озброєння. Сьогодні загарбники поцілили в один з приватних будинків в районі Городні. Попередньо, удар був нанесений з тактичного ракетного комплексу «Точка-У».

16:43 Центр протидії дезінформації при РНБО України повідомляє, що спецслужби ворога розпочали реалізацію плану проведення терактів для нагнітання антиукраїнської істерії в рф. На російському прикордонні сталося вже кілька «терактів», у вчиненні яких керівництво рф звинувачує українські диверсійно-розвідувальні групи.

16:05 Відбувся четвертий обмін військовополоненими. Обміняли 5 офіцерів та 17 військовослужбовців рядового складу. Також звільнено 8 цивільних. Загалом додому їдуть 30 українців.

15:55 Генеральний секретар Міноборони Естонії Кусті Сальм закликав НАТО збільшити кількість військових у країні, щоб застерегти путіна від подальшого вторгнення до Європи.

15:38 Голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький заявив, що в регіоні планується викуп житла для вимушених переселенців.

15:08 76-річний російський гуморист Євген Петросян підтримав російське вторгнення та визвався поїхати на фронт піднімати бойовий дух окупантів. Деталі за посиланням.

14:59 Парламент Молдови ухвалив закон, згідно з яким на території країни забороняється використання георгіївських стрічок, символів «Z» і «V», а також будь-яких знаків, які асоціюються з російською агресією в Україні.

14:52 Інфляція в Україні за підсумками 2022 року може перевищити 20% через наслідки повномасштабної війни, але буде контрольованою, йдеться у повідомленні Національного банку України.

14:24 Сервіс пошуку таксі Uber відновлює роботу в Києві. Про це повідомила компанія у розсилці своїм користувачам.

13:45 «Якщо Швеція та Фінляндія увійдуть до НАТО, довжина сухопутних кордонів альянсу з РФ зросте більш ніж удвічі. Звичайно, ці кордони доведеться зміцнювати. Серйозно посилити угруповання сухопутних сил та ППО, розгорнути суттєві військово-морські сили в акваторії Фінської затоки. У такому разі про жоден без'ядерний статус Балтики йтися вже не зможе — баланс має бути відновлений», — пригрозив Дмитро Медведєв. 

13:19 У Львові заарештували жінку, яка постила у Facebook інформацію про дислокацію військових.

13:01 «Путін не відмовляється від зустрічі із Зеленським, але потрібно підготувати ґрунт, а тексту документа поки що немає», — заявив прессекретар президента рф пєсков.

12:59 

12:41 Зусиллями ГУР МО звільнено двох українських пілотів, які знаходилися в полоні російських окупантів. Іван Пепеляшко та Олексій Чиж потрапили в полон 8 березня біля села Нова Басань (Чернігівська область).

12:30 Є загроза незаконного усиновлення українських дітей росіянами без дотримання всіх необхідних процедур, визначених законодавством України. Про це повідомили у пресслужбі МЗС України.

12:18 У той час як офіційний Кремль відкидає будь-які звинувачення у звірствах російських окупантів, ті охоче обговорюють це у приватних розмовах.

12:08 За кордон через війну виїхало 22 тис. українських вчителів. Такі дані озвучив міністр освіти та науки Сергій Шкарлет під час єдиного ефіру українських телеканалів.

11:54 Понад 60 народних депутатів підписали звернення до посла Швейцарської Конфедерації в Україні Клода Вільда з проханням запровадити санкції проти фактичної дружини російського диктатора путіна Аліни Кабаєвої.

11:46 В Міноборони Великої Британії прогнозують, що міста Краматорська та Костянтинівка стануть мішенями армійської армії, по яких будуть завдаватися невибіркові удари.

11:30 У селі Нова Басань Ніжинського району Чернігівщини 13 квітня мінітрактор з причепом натрапив на протитанкову міну. Водій загинув на місці.

10:43 Втрати противника станом на 14 квітня.

Втрати росії у війні

10:30 «Слуга народу» не підтримує покарання чоловіків, які не повернулися додому під час війни. Деталі за посиланням.

10:22 Тут все, що потрібно знати про російську освіту та мораль. Розграбована окупантами українська домівка.

10:16 Суд наклав арешт ще на 154 об’єкти рухомого і нерухомого майна сім’ї нардепа-втікача Віктора Медведчука. Серед арештованого — квартири, будинки, автомобілі та яхта. Повідомляє Державне бюро розслідувань.

10:12 ЗСУ 15-й раз успішно вдарили по Чорнобаївці. Відео за посиланням.

10:04 НБУ перерахував на потреби військових понад 14,96 млрд грн, на спецрахунку залишилося 3 млн грн.

09:57 «Україна завдасть удару у відповідь, якщо москва вдарить по Києву», — сказав радник глави Офісу президента Олексій Арестович. «Можливості по росії у нас прекрасні»,  — підкреслив він.

09:41 У столичному метро поїзди завтра відновлять рух обома коліями на синій та зеленій лініях. Інтервал руху на всіх лініях скоротять до 30 хвилин, повідомляють у КМДА.

09:33 «Для мене, наприклад, було якимось відкриттям — у нас цвяхи імпортні, не називатиму країну, звідки йде імпорт, — здогадайтеся з трьох разів. Ми навіть цвяхи самі не виготовляємо в країні, яка випускає стільки металу», — сказала спікер ради федерації росії Валентина Матвієнко.  

09:15 Війна в Україні може привести понад 1/5 людства до злиднів, нужденності та голоду в масштабах, не бачених десятиліттями. Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш у своєму Twitter.

08:55 Протягом минулої доби наші військові знищили танк, 4 одиниці броньованої та 6 автомобільної техніки, а також 1 артилерійську систему та 2 винищувача противника. Пишуть у Центрі протидії дезінформації при РНБО України.

08:37 Російський ракетний крейсер «Москва», який герої з острова Зміїний відправили «на**й», справді палає, а внаслідок пожежі на ньому здетонував боєзапас. Про це повідомили у міноборони рф.

08:31 Більше 548 дітей постраждали в Україні з 24 лютого 2022 року внаслідок збройної агресії російської федерації. При цьому 197 дітей загинуло та більше 351 отримали поранення різного ступеню тяжкості. Зазначають у Офісі генерального прокурора.

08:20 Група ССО України підірвала міст з ворожою технікою, що прямувала до Ізюму. Кілька днів тому наші воїни виявили ворожу техніку на Харківщині. Це були бронеавтомобіль «Тигр», «КамАЗ» і три «Урали», що рухалися на підсилення свого угруповання у Харківській області. Повідомляють у Генштабі ЗСУ.
Знищені російська техніка