Микола Дуров

Микола Дуров — старший брат Павла Дурова, засновника Вконтакте і Telegram. Його оголосили у розшук у Франції 28 серпня, через три дні після арешту Павла. 

Французська газета Le Figaro пише про Дурова-старшого, як про геніального математика і програміста, який став співзасновником і «мозком» російських додатків Вконтакте та Telegram.

Chas News розповідає його біографію, роль у створенні соцмережі «Вконтакте» та месенджера Telegram, та що він говорив про Крим і Донбас.

Біографія Миколи Дурова

Микола народився 21 листопада 1980 році у Ленінграді, він на чотири роки старший за Павла. 

Вони з братом зростали у сім'ї петербурзького філолога-класика Валерія Дурова, але Микола з дитинства виявляв видатні здібності до математики.

Ще школярем він перемагав у міжнародних олімпіадах з математики, а 2000-х став чемпіоном світу зі спортивного програмування у команді Санкт-Петербурзького університету.

У 2001 році він виграв цю колективну нагороду на чемпіонаті світу з програмування у Ванкувері, Канада.

У 2004 році Микола Дуров захистив дисертацію з математики та вирушив до Математичного інституту Макса Планка у німецькому Бонні.

«Микола був людиною, повністю зануреною у свою пристрасть, далекою від грошових, кар'єрних та інших суєтних прагнень. Коли йому доводилося виступати на публіці, він, погойдуючись з ноги на ногу і дивлячись у стелю, коротко описував зміст своїх розвідок і скоріше йшов до дошки, де почувався впевненіше, маючи перед очима формули», — писав у книзі «Код Дурова» журналіст Микола Кононов.

Геній у тіні: історія створення VK та Telegram

Микола швидко застосував свої навички у проєктах, за які взявся разом із молодшим братом. Він став програмістом та технічним директором додатку «Вконтакте» — «російського Facebook», запущеного у 2006 році братами Дуровими.

«У нього два докторські ступені зі складних математичних предметів, і він фахівець з криптографії. Коротше кажучи, Микола Дуров дійсно підходить під кліше непомітного інженера. Такий собі геній у тіні», — описує його геополітичний аналітик Келіан Санс Паскуаль з Cassini Conseil.

Коли Павло розпочав роботу над «Вконтакте», Микола, який жив у Німеччині допомагав брату порадами, а потім, повернувшись до Петербурга, почав брати участь у розробці сайту і згодом обійняв посаду технічного директора соцмережі, яка отримала популярність як VK. Він також залучив до неї своїх знайомих, провідних петербурзьких програмістів.

«Микола Дуров був магнітом, який притягував у цей проєкт талановитих розробників, — сказав у розмові з ВВС журналіст Микола Кононов. — Андрій Лопатін, тренер збірної Росії із програмування, був одним із ключових людей».

Також саме Микола допоміг Павлу запрограмувати сервіс обміну повідомленнями Telegram, який було запущено у 2013 році.

Брати почали працювати над запуском власного месенджера на момент виходу з VK у 2006 році. Як і раніше у випадку з «Вконтакте», за розробку відповідав Микола Дуров і його команда петербурзьких геніїв від програмування. Павло був обличчям компанії, її лідером і брав участь у розробці дизайну інтерфейсів для користувачів.

«Микола Дуров став технічним директором Telegram, тобто головною людиною, яка працювала над протоколом передачі даних, який розробляв усі технічні рішення для того, щоб безперебійно працював цей Telegram, і в ньому швидко ходили повідомлення», — зазначає журналіст Микола Кононов.

Наступним проєктом братів стала розробка власної децентралізованої мережі Telegram Open Network (TON), а на її основі криптовалюти Gram. Цей проєкт виріс із інтересу Миколи Дурова до блокчейн-систем, йшлося у документах первинної пропозиції токенів від Telegram.

Їм вдалося залучити $1,7 млрд від інвесторів, серед яких був і олігарх Роман Абрамович, як писали російські «Ведомости». Але комісія з цінних паперів США заблокувала випуск криптовалюти.

Telegram довелося виплатити штраф, повернути гроші інвесторам та дистанціюватися від TON. Попри це месенджер продовжив поступово інтегрувати її елементи, зокрема криптогаманець, браузер і власний магазин застосунків. Деякі з цих функцій не доступні користувачам у США через жорстке регулювання криптовалют у цій країні.

Але світ блокчейна не витіснив із життя Миколи Дурова теорію чисел та абсолютну геометрію.

Він продовжує бути старшим науковим співробітником Математичного інституту Російської академії наук і публікує наукові роботи на теми систем числення, індуктивних та коіндуктивних конструкцій у математиці, регулярних просторів та регулярних відображень.

Політичні погляди Миколи Дурова

У 2014 році брати Дурови залишили «Вконтакте», а повний контроль над корпорацією отримав холдинг Mail.ru Алішера Усманова. Проте Микола Дуров ще кілька років продовжував вести сторінку у цій соцмережі, де як фото профілю поставив фото українського революціонера-анархіста Нестора Махна.

Найчастіше у своєму профілі він ділився науково-популярними статтями і регулярно коментував політичні події.

Продовжуючи жити в росії Микола писав про «окупацію Криму та Донбасу» російськими військами та «тотальну корумпованість держструктур», а також фальсифікації на виборах.

Судячи з соцмережі, він читав опозиційних політиків та блогерів, яких у росії зараз вважають іноагентами чи екстремістами, від Олексія Навального до Олега Кашина та Аркадія Бабченка.

Ордер на арешт та в чому звинувачують братів Дурових

Видання Politico стверджує, що Франція ще у березні видала ордер на арешт не лише Павла, а й Миколи Дурова. Павло Дуров провів чотири доби під арештом у Парижі, після чого його звільнили під заставу в €5 млн і висунули звинувачення по шести пунктах.

Частково звинувачення пов'язані з тим, що в Telegram відсутня модерація потенційно кримінального контенту, а керівництво компанії не розголошує персональні дані користувачів на запит правоохоронних органів, поки держави не нададуть свідчення, що користувач має відношення до терористичної організації.

Микола Дуров, як і раніше, живе в Петербурзі і займається наукою, пише газета «Коммерсант». Ймовірно, Дуров-старший має й інші громадянства, крім російського.

Після затримання Дурова у світі різко зросла популярність Telegram