Ілля Кива

Майже Тарас Бульба на сучасний лад. Арсен Аваков, колишній міністр внутрішніх справ, заявив, що готовий застрелити Іллю Киву, свого колишнього соратника та екс-народного депутата від «ОПЗЖ», позбавленого мандату.

«Я б з ним не розмовляв. Якби в мене була можливість, я б його застрелив», — сказав Аваков в інтерв'ю Наталії Влащенко.

Chas News розповідає, як спочатку Аваков випестив політичну кар’єру Киви, а потім вони опинилися по різні боки барикад.

Буремні часи

Вони завжди багаті не лише на героїв, але й на пристосуванців та аферистів. Революція гідності, анексія Криму, антитерористична операція на Донбасі привели в публічну політику цілу низку діячів з сумнівною репутацією та темним минулим.

Доля щонайменше трьох таких, народних депутатів минулого скликання Євгена Дейдея, Семена Семенченка та скандального Іллі Киви, поєднує спільна «путівка в політичне життя», так чи інакше пов’язана з Аваковим.

Ілля Кива та Арсен Аваков

Нагадаємо, у 2012 році в Одесі Дейдея було засуджено за розбій з відтермінуванням покарання на три роки. Але вже у 2014-му він став куратором добровольчого батальйону МВС «Київ-1», звідки потрапив у виборчі списки «Народного фронту». На початку березня цього року з’явилося повідомлення його про загибель. Втім, у цю новину багато хто не повірив. У будь-якому разі інформацію про смерть політика офіційно не підтвердили, хоч і не спростували.

Семен Семенченко — герой добровольчого батальйону «Донбас», народний депутат минулого скликання, а зараз — фігурант кримінальної справи, звинувачуваний у тероризмі. За повідомленнями ЗМІ, справжнє ім’я Семенченка — Костянтин Гришин, і він мав давні проблеми з законом. Є відомості, що саме Аваков, який на той час вже займав посаду міністра внутрішніх справ, видав йому документи на нове ім’я. В 2017 році Аваков заявив, що Семенченко є професійним аферистом, людиною, яка майже 6 років переховувалася в рф від переслідування за кримінальний злочин.

З полковників у майори і назад

Та найбільш одіозною фігурою з цієї трійці є саме Ілля Кива. Перші кроки в політиці він намагався робити ще до знайомства з колишнім головою МВС. Так, у 2013 році Кива — ще нікому не відомий мешканець Полтавської області, намагався балотуватися на довиборах до Верховної Ради по 223 виборчому округу в Києві. Це були скандальні вибори, де за мандат сперечалися Віктор Пилипишин та Юрій Левченко. За результатами виборів Кива отримав 20 голосів (0,2%).

Відзначимо, що на той час суд у Полтаві розглядав справу проти Киви за звинуваченням у вимаганні хабаря на посаді начальника управління в справах захисту прав споживачів. Йому присудили штраф та заборонили займати державні посади строком на один рік.

Наказ про нагородження Киви зброєю

Примітно, що санкція статті визначала позбавлення волі строком від 8 до 12 років.

У 2014 році Кива став керівником добровольчого батальйону МВС «Полтавщина». Згодом батальйон перейменували в «Мирний», а сам Кива отримав звання майора міліції. Тоді в коментарях місцевій пресі він розповідав, що має звання «полковника залізниці», а міліцейське — йому відповідне.

Також у 2014 році Кива став одним з керівників «Правого сектору», яким російська пропаганда лякала своїх споживачів. Тоді ж він виступав довіреною особою Дмитра Яроша на президентських виборах.

У ЗМІ можна знайти достатньо матеріалів про інвалідність Киви, призначену йому на основі психічного розладу. Ми не беремося оцінювати їхню автентичність, але подальші дії політика натякають на певну неадекватність сприйняття процесів та дій.

Разом з тим, у грудні 2014 року Киву призначили заступником начальника Головного управління МВС у Донецькій області, а в червні 2015 року — на аналогічну посаду в Херсонській області. Тоді ж він отримав від Авакова нагородну зброю (яку забрали лише минулого року).

У Херсонській області Кива також довго не затримався, бо вже в званні полковника ще не реформованої міліції очолив Департамент протидії наркозлочинності. Про це призначення повідомив особисто Аваков у своєму Facebook. Нагадаємо, свого часу Авакова жартома називали міністром Facebook, адже він систематично повідомляв новини чи коментував резонансні політичні події на власній сторінці.

У президенти та депутати

Менше ніж за рік Кива встиг потрапити до низки скандалів — виступав за позасудове покарання наркозалежних, допускав дискримінаційні висловлювання на адресу ЛГБТ та мешканців тимчасово окупованих територій Донбасу.

Також полковник Кива гуляв вагоном потягу з пістолетом напоказ, що є порушенням всіх інструкцій та правил безпеки.

 

Прямо зараз Ківа розгулює вагоном потягу Львів - Київ (Інтерсіті) з пістолетом в трусах. Підкажіть, а це законно...

Posted by Roman Sinicyn on Thursday, April 21, 2016

Одним словом, скандалів за участю Киви для Авакова стало забагато. В 2016 році останній звільнив Киву і їхні дороги розійшлися у протилежних напрямках.

Того ж року Кива знов балотувався на довиборах до Верховної Ради по 183 округу в Херсонській області. І знову програв. Перемогу отримав колишній соратник Авакова по «Батьківщині» Юрій Одарченко. Кива був сьомим з 3,91% голосів.

У 2017 році, несподівано для всіх, Кива очолив Соціалістичну партію України. Сергій Каплін, ще один співголова партії, повідомив про рейдерське захоплення політичної сили та підробку результатів партійного з’їзду. Але це не завадило Киві піти на вибори від Соцпартії, цього разу вже на президентські 2019 року. За результатами першого туру він набрав 0,03% голосів виборців.

Життя одіозного «полковника залізниці» змінив радикальний перегляд політичних симпатій. Йому вдалося потрапити до виборчого списку партії Медведчука — Бойка «ОПЗЖ». Відтоді розпочався «політичний шлюб» Киви з російською п’ятою колоною.

Цікаво, що, не дивлячись на повну протилежність в політичних поглядах, Кива ніколи публічно не критикував Авакова. Наприклад, у травні минулого року журналісти просили Киву прокоментувати слова Авакова про те, що «Медведчук працює на росію». У відповідь той зазначив, що це «оціночне судження, на яке він має право».

Вже перебуваючи в лавах «ОПЗЖ», Кива «прославився» скандальним захистом кандидатської дисертації, під час якого не зміг пояснити значення ним же вигаданої дефініції.

Вибухнув такий скандал, що ступінь кандидата у Киви забрали.

Врешті-решт, Киву спробували виключити навіть з «ОПЗЖ». Втім, рішення Полтавського осередку партії, де на обліку перебував Кива, Медведчук з Рабиновичем якось «зам’яли».

Важко сказати, як би склалася подальша доля одіозного депутата, якщо б не війна і його відверто проросійські висловлювання. Але склалося як склалося. Ще до вторгнення Кива встиг втекти до Іспанії.

Киву позбавили депутатського мандату (до речі, він увійшов в історію як перший народний депутат, якого саме парламент позбавив мандата) і зараз він має статус підозрюваного за двома найважчими статтями Кримінального Кодексу проти держави — посягання на територіальну цілісність) та державна зрада. Якщо Киву вдасться піймати, йому світить довічне ув’язнення.

Політичний світогляд. Чому Аваков — Сенека, а Тищенко послідовник Сократа
«Сім психопатів», «Молодий Папа» та «Горбата гора»