Бахмут

Сто двадцять восьмий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

18:45 Оперативна інформація Генштабу.

  • На Слов’янському напрямку ворог обороняє раніше зайняті рубежі, здійснює перегрупування, намагається покращити тактичне положення.
  • Ворожу спробу розвідки боєм у напрямку Лисичанського желатинового заводу українські воїни успішно та грамотно відбили. Окупанти відійшли.
  • У готовності до ракетних ударів по об’єктах на території України окупанти утримують у Чорному морі два носії високоточної зброї.
  • Зенітним ракетним підрозділом Повітряних Сил ЗСУ на Миколаївщині знищено російський БПлА “Форпост”, приблизною вартістю 7 мільйонів доларів США.
  • У зв’язку зі значними втратами особового складу військових частин зі складу Східного військового округу рф, на його території проводиться активна призовна компанія. Зокрема розгорнуто пункт призову мобілізаційного резерву у місті Владивосток та у Сергєєвці, пункті постійної дислокації 127-ї мотострілецької дивізії 5-ї загальновійськової армії.

18:07 ЄС скасував мито і ПДВ на імпорт гуманітарної допомоги для українців. Рішення затвердили на запит держав-членів ЄС. Він застосовуватиметься заднім числом — від 24 лютого — і діятиме до 31 грудня 2022 року.

17:40 Біля Кримського мосту сьогодні спостерігали сильну задимленість, влада каже про «навчання». Деталі — тут.

17:12 У Маріуполі знищена вся інфраструктура громадського транспорту. Окупанти знищили майже весь транспорт, закуплений за останні п‘ять років: 259 автобусів, тролейбусів та трамваїв пошкоджено, близько 90% знищені та не підлягають оновленню. Те, що вціліло, окупанти ремонтують та відправляють до Донецьку. Зруйновано 95% тролейбусної та трамвайної контактної мережі —понад 50 км. На відновлення знадобиться 2-3 роки активної роботи та мільйонні інвестиції. Про це розповів мер міста Вадим Бойченко.

16:48 Європейський Союз розпочав роботу над наступним, сьомим пакетом санкцій, у межах якого зокрема може бути запроваджене ембарго на імпорт золота з Росії. Про це повідомило видання Bloomberg.

16:30 Мінцифри разом з фандрейзинговою платформою United24 та Генштабом оголосили про початок збору на Армію дронів. Про це  повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Деталі — в новині Сhas News.

15:18 Сьогодні вранці по Миколаєву російські загарбники випустили 12 ракет, частину збили сили ППО. Про це повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім. «Сьогодні до нас прилетів цілий дивізіон – 12 ракет, частину збила ППО. Жертв немає»,  сказав Кім.

14:55 На кордоні з Україною перебуває сім батальйонів збройних сил білорусі. Загроза вторгнення білоруської армії на територію України, з військової точки зору, зберігається. Однак зараз прямий військовий наступ з білорусі малоймовірний. Про це повідомив Вадим Скібіцький, представник української розвідки.

14:16 Зросла кількість жертв ракетної атаки по мирним жителям Одеської області. У Сергіївці загиблих вже 20: 16 осіб – житловий будинок, та 4 особи – база відпочинку, з них 1 дитина. Постраждалих – 38. Серед них 37 людей знаходились у житловому будинку, а одна особа - на базі відпочинку.

14:00 Сьогодні на позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини за зверненням Міністерство культури та інформаційної політики України було внесено елемент “Культура приготування українського борщу” до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує негайної охорони.

13:14 Верховна Рада 250 голосами за ухвалила, Дмитра Лубінця на посаді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

12:40 Навчання білоруської армії продовжено як мінімум до 9 липня. Про це повідомляє моніторингова група «Беларускі гаюн».

11:50 За оновленими даними, влучання ракети у багатоповерхівку в Білгород-Дністровському районі призвело до загибелі 19 осіб.

11:30 Рятувальники завершили пошук постраждалих та тіл у багатоповерхівці в Одеській області, зруйнованій вранці вибухом російської ракети. В помешканнях поки що залишаються домашні тварини.

10:15 За останню добу ЗСУ знищили 150 солдатів ворога, 4 танка, 10 БМП, 6 артилерийських систем, 1 установку ППО, 1 гелікоптер, 4 БПЛА, 1 катер, 8 вантажівок та цистерн з паливом. 

08:30 Окупанти ведуть штурм Лисичанського нафтопереробного заводу на Луганщині, утримують північно-західну та південно-східну частини заводу, повідомив очільник ОВА Сергій Гайдай.

08:00 Більше ніж 978 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 343 дитини загинуло та понад 635 поранено.

07:40 На Донецькому напрямку противник основні зусилля зосереджує на оточенні наших військ в районі Лисичанська з півдня та заходу, встановленні повного контролю над Луганською областю. Веде штурмові дії з метою блокування логістичного забезпечення наших підрозділів. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

07:20 Російські окупанти продовжують спроби захопити трасу Бахмут — Лисичанськ, бої за місто тривають. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

07:00 В ніч на 1 липня російські окупанти нанесли ракетний удар по Одеській області з літаків стратегічної авіації. Про це повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук у Telegram. Одна ракета влучила в 9-поверховий житловий будинок, друга — в базу відпочинку в Білгород-Дністровському районі. Наразі виявили 17 загиблих. Рятувальники продовжують розбирати завали. Внаслідок влучання один з під’їздів в житловому будинку повністю зруйнований. станом на 06:00 ранку 14 людей загинуло, травмовані — 30, з них три дитини. На базі відпочинку загорання на виявлено, лише руйнування. Станом на 06.00 ранку, виявили троє загиблих, серед них — одна дитина. Ще одну людину госпіталізували.