Вісімдесят четвертий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

22:51 Бюро економічної безпеки (БЕБ) арештувало активів росії та білорусі на загальну суму у понад 30 млрд грн. Детальніше — за посиланням.

22:26 Керівництво НАТО вважає, що в найближчі тижні ані Україна, ані Росія не зможуть досягнути суттєвої переваги в бойових діях. Про це неназваний посадовець НАТО сказав в коментарі CNN.

21:48 «Велика сімка» готує пакет економічної підтримки України на $15 млрд. Про це пише The Washington Post.

21:33 Роскомнадзор пред’являє претензії англомовній «Вікіпедії» через «рашизм». Деталі — тут.

20:55 Посольство США відновило роботу в Києві.

20:51 По всій Україні триває повітряна тривога. З’явилась інформація про серію вибухів у різних регіонах.

20:36 Міністерство закордонних справ рф оголосило персонами нон грата 27 іспанських дипломатів.

20:20 У Чорному морі напоготові до ракетних ударів 4 кораблі рф з більш як 30 крилатими ракетами — оперативне командування «Південь».

20:08 Рашисти не припиняють обстрілювати прикордонні території Сумщини та Чернігівщини. Сьогодні з території росії відбулося 7 обстрілів: п'ять по Сумщині, два по Чернігівщині. Ворог застосовував крупнокаліберні кулемети, автоматичні гранатомети, ствольну та реактивну артилерію.

19:33 Окупанти ОРДО розпочали «націоналізацію» банківських структур України. Про це інформує українська розвідка. Деталі — в новині Сhas News.

18:58 Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ.

  • На Волинському та Поліському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з прикриття українсько-білоруського кордону. В збройних силах республіки білорусь до 21 травня триває другий етап перевірки бойової готовності.
  • На Сіверському напрямку підрозділи противника обстріляли з артилерії та мінометів населені пункти Янжулівка і Прогрес, Чернігівської та Сумської областей відповідно.
  • На Слобожанському напрямку, у прикордонних районах Бєлгородської та Воронезької областей, окупанти продовжують підтримувати у готовності до застосування підрозділи зі складу 32-ї дивізії протиповітряної оборони 6-ї армії військово-повітряних сил та протиповітряної оборони військово-космічних сил збройних сил російської федерації.
  • На Харківському напрямку основні зусилля противник зосереджував на утриманні зайнятих рубежів і вогневому ураженні підрозділів наших військ. Ворог намагався проводити контратаки з метою відновлення втрачених позицій. За результатами наступу наших військ звільнено населений пункт Дементіївка. Противник веде наступ в районі населеного пункту Тернова, бойові дії тривають.
  • На Слов’янському напрямку окупанти, за підтримки артилерії, вели бойові дії в районі Довгенького, де зазнали втрат. Ворог підвищив інтенсивність ведення повітряної розвідки із застосуванням БПЛА.
  • На Донецькому напрямку противник обстрілював позиції підрозділів наших військ вздовж лінії зіткнення з усього спектру озброєння, включно з авіацією.
  • На Бахмутському напрямку противник веде наступальні дії, намагається покращити тактичне положення. Вів штурмові дії в районі населеного пункту Катеринівка, успіху не має.
  • На Авдіївському напрямку ворог вів наступальні дії в районі населеного пункту Новоселівка, зазнав втрат, відступив. Штурмові дії російських окупантів поблизу населених пунктів Новобахмутівка та Веселе були безуспішними.
  • На Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти активних бойових дій не проводили, здійснювали артилерійські та мінометні обстріли об’єктів інфраструктури та житлових будинків в районах населених пунктів Новоандріївка, Кам’янське, Оріхів, Ольгівське і Полтавка.
  • На Південнобузькому напрямку противник обстрілював населені пункти Лупареве, Посад-Покровське, Висунськ, Осокорівка та Нововоронцовка. Ворог продовжував заходи інженерного обладнання позицій. З метою коригування вогню артилерії використовував БПЛА “Орлан-10”.

18:56 У США пояснили, чому поки що не можуть конфіскувати заарештоване майно рф на користь України.

18:33 Якщо росія зважиться застосувати проти України ядерну зброю, США можуть завдати удар по російських військах в Україні кінетичною зброєю. Про це в інтерв’ю Chas News сказав Бен Ходжес — відставний генерал армії Сполучених Штатів, який виконував обов'язки командуючого армії Сполучених Штатів у Європі. Повністю інтерв’ю читайте за посиланням.

17:54 Воєнний стан в Україні продовжують ще на 90 днів — до 23 серпня.

17:47 У Києві можливе задимлення у зв'язку із пожежами в області, зокрема в зоні відчуження. Державне агентство з управління зоною відчуження інформує, що радіаційний стан перебуває в межах контрольних рівнів. Можливе переміщення задимлення в сторону Вишгорода та Києва як від пожеж у зоні відчуження, так і від пожеж біля Іванкова та с. Страхолісся за межами зони відчуження.

17:18 На виїзді з Херсонської області утворився багатокілометровий затор із тисяч автомобілів, які по декілька діб не пропускають російські загарбники. Про це повідомила уповноважена з прав людини Верховної Ради Людмила Денісова.

17:10 Туреччина заблокувала переговори щодо вступу Швеції та Фінляндії до НАТО.

16:49 У Мелітополі дистанційно підірвали бронепотяг з російськими окупантами. Вибух стався під вагоном з особовим складом

16:42

16:19 Російські загарбники без вагань розстрілюють мирне населення, яке намагається вирватися з тимчасово окупованих територій. Перехоплення СБУ:

 
Російські загарбники без вагань розстрілюють мирне населення, яке намагається вирватися з тимчасово окупованих територій

Російські загарбники без вагань розстрілюють мирне населення, яке намагається вирватися з тимчасово окупованих територій Про це свідчать нові телефонні розмови окупантів, які вдалося перехопити СБУ. «Им сейчас деваться некуда, они по ночам пытаются проходить. Мы их ху*рим. Мне их не жалко, даже мирное население. Кто хотел – тот уже уехал. Так что мы хе*ачим и пох*р», – розповідає російський окупант своїй дружині. Його підрозділ досі стоїть на сході України і винищує українців, які намагаються врятувати свої життя та втекти від «асвабадітєлєй». СБУ системно документує ці та інші факти для міжнародних судів. Бо дії рашистів є грубим порушенням законів і звичаїв війни. #СБУ #ЗупинимоОкупантів #stoprussia

Posted by Служба безпеки України on Wednesday, May 18, 2022

16:10

15:57 Державне бюро розслідувань перевіряє можливу причетність заступника генерального директора Чорнобильської атомної електростанції до захоплення АЕС російськими військовими наприкінці лютого.

15:56 Влада так званої «лнр» не виплачує компенсації сім’ям загиблих та поранених в ході війни з Україною. З цією метою медичні працівники всіляко спотворюють діагнози пораненим. У виписках фігурують «остеохондроз», «виразка» або інші хвороби, які не передбачають компенсаційних виплат, повідомляє ГУР МО України.

15:26 ДСНС отримала 85 безпілотників DJI Mavic 3 Fly More Combo. Вони будуть задіяні передусім для гарантування надійної та безпечної роботи гуманітарних коридорів, здійснення розвідки пожеж в екосистемах, огляду зон надзвичайних ситуацій та супроводу заходів з розмінування територій та здійснення інших заходів у сфері діяльності Служби

14:58 Маріупольська міська рада повідомила, що російські окупанти намагаються відновити роботу морського порту, щоб вивезти та продати зерно, металопродукцію і глину на мільйони доларів. Деталі історії за посиланням.

14:19 «За оцінками ФАО, щонайменше 20% врожаю може бути незібраним або невирощеним, що призведе до подальшого скорочення постачання і матиме серйозні наслідки для Європи, Центральної Азії та інших країн, які залежать від постачання продовольства з України», — розповіла на брифінгу представник Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Вікторія Михальчук

14:14 Як змінились вартість оренди квартир в Україні після початку війни — читайте за посиланням

13:55 Внаслідок вчорашнього ракетного удару російських військ по Десні Чернігівської області кількість жертв зросла до 11. Постраждалих вже 14.

13:49 Влада так званої «ЛНР» не виплачує компенсації сім’ям загиблих та поранених в ході війни з Україною. З цією метою медичні працівники всіляко спотворюють діагнози пораненим. Після лікування поранень та контузій вояки «ЛНР» отримують виписки в яких зазначено «остеохондроз», «виразка» або інші хвороби, які не передбачають компенсаційних виплат. Повідомляють в українській розвідці. 

13:35 Росія висилає з країни більше 34 співробітників французьких дипломатичних установ.

13:05 Президент Володимир Зеленський пропонує продовжити термін воєнного стану в Україні, повідомляється на сайті Верховної Ради.

12:04 За даними воєнної розвідки України, попри прихований саботаж, кілька підрозділів 70 гвардійського мотострілецького полку вже відкрито відмовилися брати участь у війні та висунули вимогу повернути їх у місця постійної дислокації. Командири частин всіляко намагаються приховати факти непокори. Найбільш активних військовослужбовців, які вимагають повернення на територію росії, сподіваючись на їхню швидку загибель, відправили на найбільш небезпечну ділянку фронту.

11:35 Російські загарбники бояться нічної «партизанщини» і починають вчити українську мову. У телефонних розмовах між собою окупанти бідкаються на постійні атаки українських захисників на Запоріжжі і вже прощаються фразами «До побачення». Про це йдеться у новому перехопленні СБУ.

11:22 Відновлення України після завершення війни з Росією стане завданням цілого покоління. Євросоюз разом з урядом України вже провів первинну оцінку того, наскільки масштабною і дорогою може бути реконструкція країни. Про це заявив єврокомісар з економічних питань Паоло Джентілоні, повідомляє Die Welt.

10:45 Росіяни знищили на Донеччині ще один навчальний заклад — Авдіївську школу №1. Сьогодні вночі російська армія обстріляла її забороненими фосфорними боєприпасами. Школа згоріла вщент. На щастя, обійшлося без постраждалих: у будівлі перебували тільки чергові, їм вдалося врятуватися.

10:17 По Одещині нанесено черговий ракетний удар з акваторії Чорного моря. Ворог продовжує спроби руйнування інфраструктури та психологічний тиск на мирних мешканців, атакуючи на світанку населені пункти регіону.

За попередньою інформацією суттєвих руйнувань та постраждалих нема, повідомляють в ОК «Південь»

10:06 БМПТ «Терминатор»: що відомо про нову техніку окупантів, яка з’явилась на фронті в Україні читайте за посиланням.

09:35 Втрати окупантів станом на 18 травня.

Втрати росії у війні: 18 травня

09:22 Швеція і Фінляндія офіційно подали заявки про вступ до НАТО.

Швеція і Фінляндія офіційно подали заявки про вступ до НАТО.

09:01 Країни Балтії та Польща попросили НАТО значно розширити військову присутність на їхній території: прислати більше військ і розмістити системи протиповітряної оборони. Про це пише Washington Post.

08:37 У ЗСУ показали, як нищать бойову машину ворожої піхоти.

 

Доброго ранку, Україно! Починаємо день з приємних новин! Бойова машина піхоти знищена, а деякі російські окупанти вже не блукатимуть по нашій землі. Далі буде... Січеславці обіцяють. Слава Україні!

Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Tuesday, May 17, 2022

08:15 Більше ніж 653 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації. За офіційними даними ювенальних прокурорів 229 дітей загинуло та понад 424 поранено.

08:04 Канада у рамках санкцій запроваджених проти рф, заборонила в’їзд тисячі громадян російської федерації, включно з президентом путіним.

07:32 Тривожна ніч і неспокійний ранок у Дніпрі.
 

07:15 На Донецькому та Луганському напрямках за минулу добу відбито дванадцять атак ворога, знищено три танки, три артилерійські системи, шість одиниць бойової броньованої техніки та сім автомобілів противника. Повідомляють у Генштабі ЗСУ.