Дев’яностий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

22:48 Мільярдер-фінансист Джордж Сорос вважає, що вторгнення Росії в Україну, можливо, стало початком Третьої світової війни і тому зараз важливо завдати поразки володимиру путіну. Деталі — в новині Сhas News.

22:23 Джоан Роулінг виклала у вільний доступ книги про Гаррі Поттера українською мовою.

22:19 За час повномасштабного вторгнення рф задіяла в Україні майже 170 тисяч живої сили, більше 90 батальйонно-тактичних груп. Ще близько 30 БТГ росія може ввести в дію впродовж півтора-двох місяців, повідомляють в Міноборони. На кінець травня ЗСУ повністю знищили 17 російських батальйонно-тактичних груп.

21:51 Президент Польщі звинуватив Німеччину у зриві обіцяного обміну танками. Подробиці — тут.

21:39 На Херсонщині поглиблюється спровокована російськими окупантами енергетична криза. Зазнали руйнувань десятки сонячних та вітрових електростанцій — їх або розікрали, або побили під час обстрілів.

21:03 Президент Володимир Зеленський наголосив, що переговори з рф можна поновлювати лише пысля того, як Україна поверне собі всі території, які після 24 лютого 2022 року окупували росіяни. Про це глава держави сказав в інтерв'ю японському виданню NHK.

20:32 У Міністерстві оборони України вважають, що росія готується до довготривалої військової операції в Україні. «Дії російської армії говорять про те, що росія здійснює підготовку до довготривалої військової операції. Зараз ми спостерігаємо найактивнішу фазу повномасштабної агресії, яку росія розв’язала проти нашої держави», — сказав Олександр Мотузяник, речник Міноборони.

20:28 Путін остаточно ухвалив рішення про вторгнення 23 лютого — глава розвідки. Детальніше — за посиланням.

20:07 Голова Херсонської ОВА Геннадій Лагута заявив, що територію області залишило 50% населення, оскільки люди не хочуть жити в окупації.

20:05 Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан оголосив надзвичайний стан у країні через війну в Україні. Він дасть уряду «простір для маневру та можливість негайного реагування» на наслідки війни в сусідній Україні, пояснив Орбан.

19:48 У Київській області вже виявлено 1297 тіл загиблих мирних мешканців від рук російських загарбників.  Більшість з них були вбиті саме зі стрілецької зброї.

19:26 Іменну ручку Байдена продали на аукціоні за 600 тис. грн: гроші підуть на ЗСУ.

19:12

18:42 Зомбоящик від асвабадітєлєй.

18:40 Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ.

  • На Донецькому напрямку ворог продовжує ведення активних наступальних дій, намагається прорвати оборону українських військ та вийти на адміністративні кордони Луганської області.
  • На Сіверському напрямку ворог продовжує вживати заходів з прикриття ділянки українсько-російського кордону та обладнання опорних пунктів на території Брянської області. Агресор завдав авіаційних ударів по об’єктах цивільної та військової інфраструктури у Сумській області.
  • На Донецькому напрямку ворог завдав авіаційних ударів по об’єктах цивільної інфраструктури в населених пунктах Краматорськ, Лиман та Слов’янськ.
  • На Лиманському напрямку противник активізував ведення бойових дій. За підтримки артилерії та авіації, веде наступ у напрямку населеного пункту Лиман.
  • На Сєвєродонецькому напрямку, за підтримки вогню артилерії, ворог веде наступ у напрямку населеного пункту Сєверодонецьк, бойові дії тривають.
  • На Бахмутському напрямку противник наступає в районах населених пунктів Липове та Білогорівка.
  • На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти здійснювали удари штурмовою та армійською авіацією. Водночас, противник не припиняє мінометних та артилерійських обстрілів позицій Сил оборони та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Авдіївка, Піски і Мар’їнка.

18:07 У росії заочно заарештували Максима Марченка, голову Одеської ОВА. Той відреагував анекдотом в одеському стилі. Читайте його — в новині Chas News.

17:39 З початку війни в Україні зруйновано 300 штучних споруд —  мости, шляхопроводи, тощо. Також зруйновано 24 тис. км доріг. З них наразі відновлено 760 км. Про це поінформував «Укравтодор».

17:09 Голова курортної Кирилівки (Запорізька область) знову потрапив у полон. Окупанти вдруге викрали селищного голову Івана Малєєва, а також його заступника Ігоря Коробку та голову місцевого будинку культури Світлану Шиян.

16:50 Військові російської армії вперше з часу нападу на Україну провели спільні військові навчання з Китаєм. Деталі — тут.

16:06 УЄФА презентувала м’яч фіналу Ліги чемпіонів 2021/22. Він міститиме заклик до миру в Україні.

15:44 Євросоюз на рік скасував мита на весь експорт із України.

15:38 Кіберполіція викрила 33-річного мешканця Києва у підтримці «руского міра». У соціальних мережах він вів стрімінг-трансляції для 10-тисячної аудиторії, де всіляко підтримував дії ворожої держави. У власних акаунтах чоловік розміщував пропагандистський контент із закликами на підтримку російської федерації у війні. Йому повідомили про підозру у «виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікаціі її учасників». Йому загрожує до п’яти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

15:31 З 25 травня в Одесі та області змінять час комендантської години, тепер вона триватиме з 23:00 до 5:00. До цього було з 22:00.

15:17 Рада Європейського Союзу 24 травня погодила четвертий транш безпекової допомоги Україні через Європейський інструмент миру (EPF) у розмірі €500 млн. З виділених коштів €490 млн будуть направлені на надання Україні летального озброєння для оборонних цілей, а ще €10 млн — на закупівлю боєприпасів та захисного спорядження, палива та аптечок.

14:57 Міністр оборони рф сергій шойгу заявив, що росія нібито спеціально гальмує темпи наступу в Україні. Він пояснив це намаганнями «уникнути жертв» серед мирного населення, повідомляє пропагандистський ресурс «РИА-Новости». Шойгу розповів, що окупанти нібито створюють гуманітарні коридори та допомагають цивільним евакуюватися, що й сповільнює наступ. 

14:11 

13:35 СБУ викрила спецслужби рф на використанні смартфон-ігор для вербування українських дітей. В одному з додатків учасники мають шукати так звані «коробки» з віртуальними призами, які можна обміняти на електронні гроші. Під час проходження маршруту діти здійснюють фотофіксацію місцевості, об’єктів військової та критичної інфраструктури на території різних населених пунктів. При цьому доступ до адміністрування цього застосунку має підконтрольна спецслужбам рф ІТ-компанія, яка зареєстрована в одній з європейських країн і займається розповсюдженням інтерактивних платформ.Таким чином, ворог «в темну», тобто без їх відома, використовував українських дітей для збору інформації про розташування стратегічно важливих об’єктів.

13:05 Секретар ради безпеки рф Микола патрушев заявив, що всі цілі, поставлені путіним, будуть виконані.

«Ми не женемося за строками. Усі цілі, поставлені президентом Росії, будуть виконані. Інакше й бути не може, оскільки правда, зокрема історична, на нашому боці», — сказав він. 

12:37 Всього 10% українців готові до територіальних поступок росії заради якнайшвидшого закінчення війни, слідує з опитування Київського міжнародного інституту соціології. 82% опитаних не вважають за прийнятні жодні територіальні поступки. 

12:12 Шанси на те, що Україна найближчим часом стане кандидатом на вступ до Європейського союзу, невеликі. ЄС може обмежитися тим, що назве її потенційним кандидатом. Розповів прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

11:29 Російських окупантів не дарма називають орками – деякі з них дійсно фанатіють від цих персонажів «Володаря кілець» і насолоджуються вбивствами мирних українців Нове перехоплення СБУ шокує, і це вже не фантастика, а звичайний звірячий рашизм і садизм.

10:50 Маріуполь. Могильник. При розборі завалів багатоповерхівки в районі приміської АЗС-2 по пр. Миру в підвалі знайшли біля 200 тіл загиблих під завалами з високим ступенем розкладання. Через відмову місцевих збирати та упаковувати тіла загиблих, МЧС росії залишило місце робіт. Тіла загиблих залишились на місці, через частково розібрані завали сморід чутно майже у всьому кварталі. Написав радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

10:43 Рівно через три місяці від початку війни відновив роботу харківський метрополітен.

10:18 Моряки каспійської флотилії рф відмовляються виконувати бойові завдання через аварійний стан кораблів.

Запроваджені проти країни-окупанта міжнародні санкції не дозволяють повноцінно обслуговувати та ремонтувати навігаційне обладнання і дизельне устаткування бойових кораблів флотилії. Щоб забезпечити плавучість на деяких кораблях, у тому числі носіях крилатих ракет, замість оригінальних блоків було встановлено агрегати від побутової техніки китайського виробництва, які придбали за завищеною в кілька разів ціною. Тепер кожен вихід в море обізнані з «імпортозаміщенням» окупанти сприймають як квиток в один кінець. Адже він може стати для них останнім та ще й призвести до екологічної катастрофи у регіоні. Розповідають в українській розвідці.

10:16 Реактивна артилерія 24 окремої механізованої бригади імені короля Данила нищить ворога на Луганщині.

 
На Луганщині артилеристи 24 омбр знищують ворога

Реактивна артилерія 24 окремої механізованої бригади імені короля Данила нищить ворога на Луганщині.

Posted by Оперативне командування "Захід" on Monday, May 23, 2022

09:50 У ніч на 24 травня російські війська завдали ракетного удару по Дніпропетровській області. Про це повідомляє голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Ракета влучила в поле у Павлоградському районі та утворила вирву глибиною 4 м. Від удару ніхто не постраждав.

08:52 Вночі 24 травня, відбулось багато ворожих обстрілів по всій лінії зіткнення, зокрема у Криворізькому районі окупанти завдали удару по селу Костромка. Про це повідомив голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

За його словами, українську територію остріляли з РСЗВ «Ураган». «15 «приходів», зруйновано домівки, жертв немає», — написав Вілкул.

08:14 Росія посилила інтенсивність своїх операцій на Донбасі, намагаючись оточити Сєвєродонецьк, Лисичанськ і Рубіжне. Наразі північну та південну осі цієї операції розділяють приблизно 25 км території, яку контролює Україна. Розповідають у розвідці Британії. 

07:59 Окупанти на Миколаївщині спрямували машини з цивільними на заміновану місцевість та розстріляли тих, хто вижив після вибуху. Тіла та знищені автівки виявили українські підрозділи під час просування в бік Херсонщини, повідомляє ОК «Південь».

07:20 Ворог продовжує використовувати тактика терору проти українського цивільного населення на захоплених територіях, триває погіршення соціально-економічної ситуації на півдні та сході України. Повідомляють у Генштабі ЗСУ.