Сто другий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

22:00 Російські окупанти знову обстрілюють житлові райони Харкова. Мешканців просять залишатися в укриттях.

21:00 У фінальній грі плей-офф відбору збірна України з рахунком 0:1 поступилася Вельсу та не вийшла на чемпіонат світу 2022 року.

20:00 ЗСУ під Попасною Луганської області ліквідували ще одного рашистського генерала. Вбито генерал-майора Романа Кутузова. Сепаратистські телеграм-канали так званої «ЛНР» повідомляють, що Кутузов загинув, «повівши в атаку підлеглих». Чому генерал безпосередньо командував штурмовим підрозділом, та як взагалі опинився на передовій, наразі невідомо.

19:50 Мустафа Найєм повідомив, що у його брата, Масі Найєма, — важке поранення голови та ока. Він перебував у комі, але іноді приходить до свідомості. Зараз лікарі готують його до операції.

19:00 Рашисти відновили наступ в районі населеного пункту Святогірськ, противник несе значні втрати у живій силі, озброєнні і техніці. Веде штурмові дії у напрямку населеного пункту Старий Караван. Бойові дії тривають.

18:30 Сергію Лаврову, очільнику російського мзс, довелося скасувати свій візит до Сербії 6 червня. Болгарія, Чорногорія та Північна Македонія відмовилися пропустити його літак через свій повітряний простір. Нагадаємо, країни ЄС закрили повітряний простір для російських літаків ще у перші дні війни.

17:50 Відомий український адвокат Масі Найєм, брат колишнього нардепа Мустафи Найєма, під час боїв за Донбас отримав важке поранення в голову. Зараз його везуть у Дніпро, де робитимуть операцію.

17:25 «Світова війна за хліб уже триває, і ми повинні її зупинити. Ми ризикуємо отримати політичну нестабільність в Африці, поширення терористичних організацій, державні перевороти», заявив глава МЗС Італії Луїджі Ді Майо.

17:00 Державний департамент США дав дозвіл двом компаніям, італійській Eni та іспанській Repsol, постачати нафту з Венесуели до Європи. Про це повідомляє Reuters.

16:50 У Донецькій області росіяни за три місяці війни знищили 43 релігійні споруди, більшість з яких належала УПЦ МП. Про це повыдомив глава Донецької ОВА Павло Кириленко.

16:07 США відправляють в Україну гвинтакрили Мі-16.

15:50 Укрзалізниця сьогодні запросить журналістів на зруйнований Дарницький вагоноремонтний завод, щоб всі переконалися, що там немає військової техніки і росія в черговий раз збрехала.

15:20 Франція веде переговори з Об'єднаними Арабськими Еміратами щодо заміщення постачання нафти з Росії. Про це заявив міністр економіки та фінансів Франції Брюно Ле Мер в ефірі радіо Europe 1.

14:56 Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що з Лисичанська вдалося евакуювати 66 людей, з них шестеро — діти.

«Тихо. Без анонсу. Проїхали бомбосховищами. Вмовили. Військові, поліцейські та ДСНСники змогли знову зробити неможливе — 66 людей вже в безпеці», — пише очільник Луганщини.

14:15 Влада готує законопроєкт про списання боргів за кредитами на придбання рухомого та нерухомого майна, яке знищили внаслідок бойових дій. Про це повідомив голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев

13:59 Фаєр-шоу від 80 окремої десантно-штурмової бригади.

 

Фаєр-шоу від 80 окремої десантно-штурмової бригади 💪🇺🇦

Posted by 80 окрема десантно-штурмова бригада ДШВ ЗСУ on Sunday, June 5, 2022

13:41 У разі невивезення зерна з українських портів спалахнуть нові війни в Африці, будуть нові держперевороти та наплив мігрантів до Європи. Розповів глава МЗС Італії Луїджі Ді Майо

13:22 Бойовики так званої «ДНР» викрали та «судитимуть» трьох іноземців, яким світить так звана смертна кара.

12:44 Президент росії володимир путін дав нове інтерв'ю, в якому відповів на запитання про поставки зброї Україні. Деталі за посиланням.

12:19 Окупаційна влада на Херсонщині «віджимає» приватний бізнес у місцевих підприємців. Загарбники хочуть привласнити регіональні АЗС, щоб на них продавати завезене з Криму пальне. Про це свідчить перехоплена СБУ розмова між «гауляйтером» Генічеська Геннадієм Сиваком і так званим радником «голови» Криму Рустемом Німетуллаєвим.

12:00 Попри погрози про притягнення до кримінальної відповідальності, загороджувальні загони з так званих «кадирівців» та посилений контроль з боку «особістів» та прикордонників, російські окупанти всіма можливими способами намагаються залишити територію України.

Командування 30 окремої мотострілецької бригади 2 загальновійськової армії країни-окупанта приховує масові дезертирства та погрожує солдатам розстрілами. Один з підрозділів бригади було затримано при спробі перетину державного кордону в районі пункту пропуску «Шияни» (Бєлгородська область) та насильно повернуто в зону активних бойових дій. Тепер в підрозділі обговорюють можливість здачі в полон захисникам України. Розповідають в українській розвідці.

11:24 Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко розповів, як містянам доводиться виживати під владою окупантів. За словами Андрющенка, для отримання питної води тепер потрібно записуватися в чергу, яка розтягується мінімум на два дні. Основною проблемою є падіння рівня води в природних джерелах забору, а літня спека лише погіршить ситуацію.

11:10 Через нічний обстріл Зеленодольської громади на Дніпропетровищині люди не постраждали. У Великій Костромці та Малій Костромці зруйновані 2 будинки, ще 6 пошкоджені. У Великій Костромці зачепило бібліотеку. Ворог цілеспрямовано ударив по населеним пунктам. Розповів Валентин Резніченко, голова Дніпропетровської ОВА.

10:36 СБУ отримала доступ до пропагандистських методичок російських спецслужб про «правильне висвітлення спецоперації» в Україні. Співробітники 5-го відділу фсб визнають у своїх документах, що населення росії досі не розуміє, чому війна була єдино можливим способом «вирішення цілей рф». Тож намагаються знайти нові аргументи, щоб пояснити це, і виправдати злочини російських військових. Щоб змінити ситуацію, на думку російських спецслужб, треба створювати більше роликів про «гєроєв асвабадітєлєй», порятунок тварин, возз’єднання розлучених сімей.

10:12 

10:00 Держпідприємство «Енергоатом» повідомило, що вранці 5 червня російська федерація вчинила «черговий акт ядерного тероризму». О 5:30 ранку російська ракета, можливо, типу «Калібр», пролетіла на критично низькій висоті над Південноукраїнською АЕС. В «Енергоатомі» припускають, що її запустили в бік Києва, де сьогодні пролунали вибухи

«Рашисти досі не розуміють, що навіть найменший уламок ракети, який може потрапити у працюючий енергоблок, може спричинити ядерну катастрофу та витік радіації», — пояснюють у держпідприємстві.

09:15 За останню добу українські сили здійснили низку контратак в майже повністю захопленому росіянами Сєвєродонецьку та нівелювали «оперативний імпульс», який окупанти здобули за рахунок концентрації бойової міці на цій ділянці.

Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

09:00 Переглянути загальні бойові втрати противника на 5 червня можна за посиланням.

08:38 Станом на ранок 5 червня 2022 року більше ніж 729 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 262 дитини загинуло та понад 467 поранено.

08:37 

08:25 Українські військові збили ще дві ракети окупантів у небі над Миколаївською областю. Завдання виконали екіпажі двох українських військових кораблів. Ракети вдалося знищити за допомогою переносних зенітно-ракетних комплексів, повідомляє ВМС ЗС України у Facebook.

08:03 Переглянути онлайн-карту бойових дій в Україні станом на 5 червня можна за посиланням.

07:55 У ніч на 5 червня війська окупантів завдали ракетного удару по Краматорську з авіації. Про це у Facebook повідомив міський голова Олександр Гончаренко.

Він зазначив, що жертв поки не виявили, але на двох підприємствах Краматорська є серйозні пошкодження.

07:30 Зранку, 5 червня, о 5:01 в Києві пролунала повітряна тривога, після чого жителі столиці почули звук кількох «прильотів» та побачили густий дим в районі Дарниці та Позняків.

«Друзі! Кілька вибухів в Дарницькому та Дніпровському районах столиці. Служби вже працюють на місці. Більш детальна інформація — згодом», — повідомив мер Києва Віталій Кличко.

Крім того, як зазначив міський голова Броварів Ігор Сапожко, близько 6-ї ранку ворог здійснив обстріл територій у безпосередній близькості від Броварської громади.

«Станом на даний момент інформації про руйнування у Броварській громаді немає. Закликаємо зберігати спокій та залишатися у безпечних місцях», — заявив Сапожко.