Військовослужбовці ЗСУ

Сто третій день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

18:55 Президент Володимир Зеленський каже, що має сьогодні достатньо можливостей для запровадження візового режиму з росією. «Вважаю, що це непогана ідея — ввести візовий режим з російською федерацією. Напевно, у мене сьогодні достатньо можливостей, щоб довести це до позитивного для українців результату», — сказав Зеленський.

18:47 Оперативна інформація Генштабу ЗСУ.

  • На Сіверському напрямку у прикордонних районах Брянської та Курської областей противник утримує окремі підрозділи зі складу 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу. У Брянській області біля нашого кордону розташовуються ворожі артилерійські підрозділи.
  • На Слобожанському напрямку противник продовжує ведення бойових дій в прикордонних районах на північ від міста Харкова.
  • На Харківському напрямку ворог веде оборонні бої з метою стримування просування підрозділів Сил оборони до Державного кордону та утримання контролю над автошляхом Бєлгород – Куп’янськ. В районах населених пунктів Шестакове, Перемога та Байрак провів дистанційне мінування ділянок місцевості.
  • Наші підрозділи успішно відбили штурм на напрямку населеного пункту Довгеньке на Слов’янському напрямку. Завдали російським окупантам втрат. Ворог відійшов.
  • На Донецькому напрямку основні зусилля ворог зосереджує на спробах встановлення повного контролю над містом Сіверодонецьк та блокування наших військ у районі населеного пункту Лисичанськ.
  • На Лиманському напрямку, з метою знищення фортифікаційних споруд, ворог обстрілював наші підрозділи із мінометів та артилерії в районах Тетянівки та Пискунівки. Завдав ракетного удару по Миколаївці.
  • На Бахмутському напрямку ворог обстрілює зі ствольної та реактивної артилерії, мінометів райони населених пунктів Берестове, Федорівка і Миронівка. Завдав авіаційного удару вертольотами Ка-52 поблизу Ротів.
  • На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог здійснював обстріли із застосуванням артилерії, мінометів та реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Богоявленка, Володимирівка, Малинівка та Щербаки.
  • На Новопавлівському та Запорізькому напрямках здійснював артилерійські обстріли в районах Богоявленки, Володимирівки, Малинівки та Щербаків.

17:58 В акваторії Чорного моря знаходиться п’ять кораблів рф із можливим сумарним залпом до 34 крилатих ракет морського базування типу «Калібр», заявив речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник.

17:38 Зараз не існує реальних ризиків повторного вторгнення в Україну з території білорусі, вважає президент Зеленський.

17:14 Президент Володимир Зеленський пояснив, які гарантії прийнятні для України для розмінування портів. «Це зброя, яку ми зможемо розташувати в регіоні. Ми працюємо над цим і отримаємо протикорабельні системи. Це не погрози. Це будуть найкращі гарантії», — заявив Зеленський.

16:49 За час повномасштабного вторгнення рф в Україну загинули 32 представники медіа, ще 16 були поранені.

16:32 Голова комітету держдуми з оборони Андрій Картаполов заявив, що у разі постачання Україні ракетних установок  далекої дії росія може завдати ударів по об'єктах транспортної інфраструктури та держустановах в Києві — зокрема по аеропорту, Раді та Міністерству оборони.

16:26 Окупаційна влада вирішила закрити Маріуполь на карантин. Є інформація, що у місті поширюється холера. Про це розповів радник мера міста Петро Андрющенко. За його словами, у прикордонних російських областях вже підготували інфекційні відділення для військових рф. Детальніше — в новині Chas News.

15:49 СБУ нейтралізувала злочинний осередок на Чернігівщині, який готувався допомогти ворогу у разі повторного вторгнення. До складу угруповання входило троє представників кримінальних кіл, яких російські спецслужби залучили до підривної діяльності. У них виявлено зброю та обладнання російського спецназу.

15:11 Туреччина і росія нібито досягли попередньої угоди про забезпечення експорту українського зерна морським коридором з Одеського порту. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на людей, знайомих з обговореннями. Україна інформацію не коментує і до заяв ставиться скептично.

14:47 В результаті активних дій ВМС України по ураженню морських сил противника корабельне угруповання чорноморського флоту рф відкинули від українських берегів на відстань більше 100 км.

14:12 Прем'єр-міністр Ірландії Майкл Мартін вважає, що Україна має вступити до ЄС у найкоротші терміни. Про це він сказав, виступаючи на конференції партії Альянс лібералів і демократів за Європу, пише The Times.

14:01  Велика Британія надасть Україні реактивні системи залпового вогню М270, які можуть вражати цілі на відстані до 80 км, — Міноборони.

13:37 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна не вірить в обіцянки президента рф володимира путіна не використовувати торгові шляхи для нападу на Одесу.

«Путін каже, що не використовуватиме торгові шляхи для нападу на Одесу. Це той самий путін, який сказав канцлеру Німеччини Шольцу та президенту Франції Макрону, що не нападатиме на Україну — за кілька днів до початку повномасштабного вторгнення в нашу країну. Ми не можемо вірити путіну, його слова порожні», — написав Кулеба.

13:29 Німеччина не хоче постачати танки Україні. Є побоювання, що Україна може стати самовпевненою, якщо здобуде низку перемог на полі бою і увірветься на російську територію. Це, мовляв, означатиме, що німецькі танки знову опиняться на території росії, пише Spiegel.

13:00 Національна рада з електронних ЗМІ Латвії вирішила заборонити розповсюдження всіх російських телеканалів на території республіки.

12:45 Окупаційна влада вивозить урожай з Херсонщини до окупованого Криму і там продає його за безцінь. Таким чином окупанти намагаються боротися зі зростаючим невдоволенням населення падінням економіки та близькістю бойових дій.

Херсонські огірки

12:30 У Маріуполі в чергах за допомогою збираються тисячі людей, більшість її так і не отримує. В день видають до 400 наборів. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко

12:00 Ворог безуспішно атакував позиції ЗСУ на Ізюмщині і був змушений відступити. Про це повідомив глава Харківської ОВА Олег Синєгубов.

11:15 Внаслідок обстрілів з боку російських окупантів населених пунктів Успенівка, Оріхів, Кам’янське, що у Запорізькій області, загинуло двоє осіб, ще п’ятеро отримали поранення.

Про це повідомили у Силах оборони Запорізького краю.

10:00 У Миколаєві повідомляють про вибухи. Мер Олександр Сєнкевич повідомив про загрозу артилерійського обстрілу.

09:40 За минулу добу ЗСУ знищили 100 ворожих солдат, 5 танків, 8 БТР, 4 артилерийські системи, 1 систему ППО, 1 літак, 1 гелікоптер, 3 БПЛА та 3 крилаті ракети. 

09:20 Британська розвідка вважає, що російська ракетна атака на Київ у неділю вранці, ймовірно, була спробою зірвати постачання західної військової техніки.

08:55 Окупанти завдали авіаудару по цивільній інфраструктурі Лисичанська. Росіяни також обстріляли пекарню у місті, яка до останнього випікала хліб для місцевих мешканців. Про це повідомив глава Луганської ОВА Сергій Гайдай.

08:50 Велика Британія надасть Україні реактивні системи залпового вогню M270, які можуть вражати цілі на відстані до 80 км. Про це заявив міністр оборони Бен Воллес.

07:50 Губернатор Курської області Російської Федерації Роман Старовойт стверджує, що вранці 6 червня було обстріляно селище Тьоткіне, яке знаходиться близько до кордону з Україною.

07:40 ЗСУ намагаються використати зосередження Росії на Сєвєродонецьку для проведення контратак на інших напрямках наступу.  Українські контратаки, швидше за все, продовжать привертати увагу російських сил до Луганської області і, отже, залишать уразливі місця в захисті Росії у Харківській області та вздовж південної осі, — вважають в Інституті вивчення війни (ISW).

07:20 Масі Найєма прооперовали після важкого поранення голови на фронті. «Брат живий, його прооперували. У нього важке осколкове поранення голови, множинні переломи кісток та внутрішньочерепна гематома. Зараз його стан все ще важкий, він у медикаментозному сні, на апараті штучного дихання. Лікарі кажуть, що наступні кілька діб будуть вирішальними у відновленні», — написав його брат, Мустафа Найєм.

07:10 Володимир Зеленський відвідав командні пункти та передові позиції українських військ на Донбасі. Зокрема, голова держави побував у Соледарі (біля Бахмута) Донецької області та у районі Лисичанська на Луганщині

07:00 6 червня, Рада Безпеки ООН проведе засідання щодо ситуації в Україні. Зазначається, що основна увага приділятиметься сексуальному насильству в контексті війни в Україні.