Сто четвертий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

18:51 Оперативна інформація Генштабу ЗСУ.

  • Агресор продовжує завдавати ракетних та авіаційних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури на території України і не полишає спроб встановити контроль над містом Сєверодонецьк.  
  • Протягом дня ворог обстріляв населені пункти Сеньківка Чернігівська області, Сопич, Константинівка, Старі Вирки та Велика Писарівка Сумської області.
  • На Харківському напрямку противник веде бої з метою утримання зайнятих рубежів, продовжує обстріли наших військ, мінує місцевість.
  • На Слов’янському напрямку ворог основні зусилля зосереджує на підготовці військ до наступу на місто Слов’янськ. Обстріляв райони населених пунктів Велика Комишуваха, Долина, Курулька, Грушуваха, Червона Поляна та Шнурки.
  • На Сєвєродонецькому напрямку ворог обстрілював підрозділи наших військ та цивільну інфраструктуру із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Лисичанськ, Борівське та Метьолкіно.
  • На Бахмутському напрямку українські воїни успішно стримують штурмові дії в районі населеного пункту Комишуваха. Також, безуспішними виявилися спроби рф штурму у напрямку Світлодарська та Вуглегірської ТЕС.
  • Біля Нагірного, наші захисники завдали вогневого ураження підрозділам окупантів. Після невдалої спроби штурму, ворог відійшов на позиції, що займав раніше.
  • На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти активних бойових дій не вели.
  • На Південнобузькому напрямку противник основні зусилля зосереджував на веденні розвідки, утриманні займаних рубежів. Рашисти вогнем артилерії намагаються не допустити створення сприятливих умов для ведення контрнаступу нашими військами у Херсонській та Миколаївській областях.

18:29 При Міністерстві культури та Інституті нацпамʼяті створять новий дорадчий орган  раду з питань дерусифікації, декомунізації та деколонізації, інформує Мінкульт.

18:01 В акваторії Чорного моря росія утримує п’ять кораблів із можливим сумарним залпом до 34 КРМБ типу «Калібр». Про це повідомив речник Міноборони Олександр Мотузяник.

17:56 рашисти знову обстріляли спальний район Харкова. На даний момент відомо про 3 поранених та 1 загиблого.

17:24 Світова спільнота не повинна тиснути на президента Володимира Зеленського, щоби він уклав невигідний мирний договір із росією. Про це заявив прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон на зустрічі з британськими міністрами

16:51 IBM припиняє роботу в росії. Це один із найбільших світових виробників усіх видів комп'ютерів, програмного забезпечення та провайдерів глобальних інформаційних мереж.

16:16 У Маріуполі окупанти дали вказівку вчителям, робітникам дитячих центрів та дитсадків до Дня росії 12 червня зробити відеозапис співу дітьми гімну росії та «молодих республік», повідомив радник мера Петро Андрющенко.

16:01 Росія передала лише частину загиблих військових з «Азовсталі». Коли Україна отримає всі тіла захисників з Маріуполя — невідомо. Деталі — в новині Сhas News.

15:43 СБУ викрила агента рф, який створив 20 проросійських інтернет-ЗМІ в Україні. За даними кібердепартаменту Служби безпеки України, зловмисником виявився мешканець Києва. Його курували спецслужби країни-агресора, щоб максимально поширити ідеї “русского мира” в нашій державі.

15:23 Рашисти посилили обстріли Миколаєва, влада радить людям не повертатися поки додому. Наразі по області 3700 об’єктів, які пошкоджені або знищені. Цифра зростає щодня. За весь період війни втрачено понад 300 людей, за минулу добу загинуло дві людини. «Наразі вирішується питання з питною водою, у кранах є лише технічна вода, але все завозять. Працюють лікарні, магазини, аптеки, навіть ресторани. Гуманітарної кризи немає. Єдина криза  це окупанти з росії», — зазначає Віталій Кім, голова Миколаївської ОВА.

14:37 У Чернігівській області від сьогодні скорочують тривалість комендантської години — вона триватиме з 23:00 до 4:00.

14:12 Сьогодні у Херсоні близько 12:40 пролунав вибух у ресторані «Ностальжі» по вулиці Старообрядницькій. Цю інформацію підтвердив голова Херсонської ОВА Генадій Лагута.

13:40 Ситуація в Сєвєродонецьку. У місті залишається 10-11 тис. людей. Ситуація стабільно складна. ЗСУ укріпилися на позиціях та тримають місто. Разом з тим все ще точаться вуличні бої, рашисти зосередили багато артилерії, ЗСУ роблять максимум, щоб відстояти Сєвєродонецьк. Люди, яких рашисти депортували з Сєвєродонецька почали виходити на зв'язок, але повернутися до міста вони не можуть.Комунікації в місті втрачено майже 1,5 місяця тому, вони потребують капітального відновлення.

12:46 Служба безпеки України у Житомирській області затримала колишнього «ДНРівця», який намагався вступити до лав ЗСУ. Деталі історії за посиланням.

12:31 «Сьогодні зранку багато запоріжців чули вибух. Хочу вас заспокоїти, це спрацювали сили нашої ППО. Близько 7.30 українські військовослужбовці збили ворожу ракету у Запорізькій області», — написав секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв.

11:50 Прикордонники та працівники митниці пропускають бензовози, які їдуть в нашу країну з Європи без черги. Про це повідомляє пресслужба Держприкодонслужби.

10:47 Генеральний штаб ЗСУ повідомляє, що станом на 7 червня українські захисники та захисниці ліквідували вже 31,36 тис. російських окупантів. 

09:59 Росія досягла успіхів на попаснянському напрямку протягом травня, але зараз її просування у цьому районі загальмувалося. Про це йдеться у щоденному звіті британської розвідки.

09:32 На доручення Президента України Уряд розробляє грантову програму підтримки малого й середнього бізнесу. Написав Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Основні принципи такої програми обговорили на нараді за участі Мінекономіки, Мінфіну, Фонду зайнятості та Фонду розвитку підприємництва.

Завдяки грантовій підтримці українських малих і середніх підприємців та виробників розраховуємо розігріти економіку, простимулювати створення нових робочих місць та задовольнити попит українців на якісну продукцію.

09:30 Російські окупанти намагаються укласти фіктивні шлюби, щоб втекти з війни. Найвигадливіші з них відпрошуються у командирів, щоб нібито встигнути на власне весілля. Про це свідчать телефонні розмови російських загарбників, які перехопила СБУ.

09:14 У вівторок вранці, 7 червня, російські війська обстріляли прикордонне місто у Сумській області. Деталі за посиланням

08:28 Станом на ранок 7 червня 2022 року більше ніж 730 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 263 дитини загинуло та понад 467 поранено.

08:00 Переглянути онлайн-карту бойових дій на фронті можна за посиланням

07:43 Неспокійно на Дніпропетровщині. Криворізький район знову під обстрілами. Вночі ворог ударив з «Ураганів» по Зеленодольській громаді. У Великій Костромці поранений 46-річний чоловік. Він у лікарні. У селі пошкоджені будинки. Повідомив Валентин Резніченко, голова ОВА.

07:20 За минулу добу на Донецькому і Луганському напрямках відбито десять атак ворога, знищено один танк, три артилерійських системи, дві бойові броньовані машини, один автомобіль та два склади з боєприпасами. Підрозділи протиповітряної оборони збили два безпілотних літальних апарати типу «Орлан-10». Повідомили у Генштабі ЗСУ.