Сто шостий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

18:55 Оперативна інформація Генштабу ЗСУ.

  • На Волинському та Поліському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з прикриття ділянки білорусько-українського кордону в Брестській та Гомельській областях. Для недопущення викриття позицій та місць розміщення військової техніки місцевому населенню заборонено відвідування лісів.
  • На Сіверському напрямку тривають обстріли зі стрілецької зброї та мінометів в прикордонних районах. Ворог веде повітряну розвідку з використанням безпілотних літальних апаратів.
  • На Харківському напрямку противник продовжує вогневий вплив на підрозділи наших військ з метою недопущення їх просування вглиб тимчасово захопленої території.
  • На Слов’янському напрямку ворог активних дій не проводив, намагається закріпитись на досягнутих рубежах. Основні зусилля зосереджує на поповненні запасів та перегрупуванні підрозділів. Здійснював артилерійські обстріли вздовж лінії зіткнення.
  • В районі населеного пункту Долина артилерійські підрозділи Сил оборони завдали вогневого ураження по скупченню особового складу та військової техніки  ворога. Втрати противника уточнюються.
  • На Сєверодонецькому напрямку окупанти вели штурмові дії в місті Сєвєродонецьк, успіху не мають, бойові дії тривають. На північно-західній околиці населеного пункту Тошківка українські воїни успішно відбили ворожий штурм.
  • Ворог має частковий успіх у напрямках на населені пункти Комишуваха та Роти.
  • На Бахмутському напрямку окупанти завдали ракетного удару в районі міста Краматорськ. З метою визначення маршрутів висування та слабких місць в обороні наших військ противник здійснив розвідку в районі населеного пункту Нагірне. Наші воїни дали рішучу відсіч і змусили противника відійти.

18:22 На сьогодні загальна сума прямих збитків економіки України від руйнування будівель та інфраструктури становить $103,9 млрд. Це порахували в Київській школі економіки.

18:16 Голова Нацагентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков заявив, що російський олігарх Михайло Фрідман розглядає можливість отримати громадянство України. «Наскільки мені відомо, Михайло Фрідман консультується з українською владою стосовно того, щоб отримати українське громадянство та перереєструвати основні активи до України», — сказав Новіков

17:29 ЗСУ зупинили наступ на Бахмутському напрямку - ворог зазнав втрат і відступив. Попри втрати, збройні сили рф не припиняють вести виснажливі високоінтенсивні бойові дії на широкому фронті. Про це повідомив Олексій Громов, заступник начальника ГОУ Генштабу ЗСУ.

16:42 Росія хоче приєднати самопроголошені «ДНР» та «ЛНР», а також окуповані території Херсонської та Запорізької областей і об'єднати їх в один федеральний округ у складі рф. Про це виданню «Медуза» розповіли три джерела, близькі до адміністрації президента рф.

16:19 Мер Києва Віталій Кличко пропонує створити у столиці військове кладовище для почесних поховань захисників України.

15:46 Кількість загиблих унаслідок російських обстрілів сьогодні у Харкові зросла до 3 людей, а кількість поранених – до 5, повідомляє ДСНС.

15:41 «Укрпошта» розпочала голосування за найкращий ескіз для марки «Доброго вечора, ми з України!». Залишити свій голос можна з 9 по 15 червня у додатку «Дія» або в соцмережах «Укрпошти». Побачити всі ескізи — за посиланням.

15:23 Київрада позбавила Мінськ статусу міста-побратима столиці. «Мінськ уже навряд чи можна назвати містом-побратимом Києва. Тож нам нічого не заважало ухвалити рішення про позбавлення такого статусу столиці Білорусі. Країни, з території якої летіли ракети в українська міста та селища і відбувалося вторгнення російських військ до нашої держави»,— зазначив мер Віталій Кличко.

14:40 Сергій Шкарлет, міністр освіти і науки, заявив, що 26 тис. вчителів виїхали з України через війну. Деталі — в новині Сhas News.

14:14 Під Балаклією на Харківщині від рашистських обстрілів горять ліси, повідомляє ДСНС.

14:11 Виявлено розсилку текстових повідомлень, у яких йдеться про можливий повторний наступ агресора у Київській області. В ЗСУ просять не піддаватися на провокації і запевняють, що пильно стежать за діями російської армії на кордонах і контролюють ситуацію.

13:44 Майже половина українців — 42,9% — не бачить майбутнього для своїх дітей чи онуків в Україні, якщо триватиме війна чи зберігатиметься небезпека. Такі дані соціологічного дослідження Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

13:29 Адам Делімханов, депутат Держдуми від Чечні та двоюрідний брат Рамзана Кадирова, заявив, що війна в Україні може завершитись до кінця 2022 року. Каже, «для цього э передумови».

13:00 Щодня на фронті гинуть до сотні українських військових і до 500 — отримують поранення. Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

12:40 Компанія Starlink Ukraine, офіційний представник SpaceX в Україні, отримала ліцензію оператора. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

11:59 Окупанти розглядають спосіб «розмінувати» Маріуполь, випустивши полонених українців на мінні поля. Для цього навіть придумали новий термін: «разминирование естественным путем». СБУ стало відомо про ці жахливі наміри загарбників із перехоплених телефонних розмов.

11:40 Генштаб ЗСУ просить допомоги у пошуках пунктів управління безпілотними комплексами «Орлан-10». Деталі за посиланням.

10:45 Протягом останніх двох днів російські війська активізували зусилля для просування південніше Ізюма. Про це йдеться у новому зведенні британської розвідки.

10:19 В ніч на 9 червня росія завдала ракетного удару по Новоград-Волинському. Постраждала багатоповерхівка. Про це повідомив Віталій Бунечко, голова Житомирської ОВА.

«Близько першої години ночі 9 червня російською ракетою була пошкоджена багатоповерхова будівля у Новоград-Волинському», — зазначив він.

09:56 Польща передала Україні понад 240 танків та майже 100 одиниць іншої бронетехніки. Про це польський президент Анджей Дуда розповів німецькому виданню Bild.

09:26 Генеральний штаб ЗСУ повідомляє, що станом на 9 червня українські захисники та захисниці ліквідували вже 31,7 тис. російських окупантів. 

08:43 Пізно ввечері 8 червня російські війська обстріляли Новобаварський район Харкова. У результаті загинули дві особи та ще чотири отримали травми. Деталі за посиланням.

08:30 Знешкодження мін біля головних українських портів у Чорному морі може тривати кілька місяців. Про це повідомив Пітер Адамс, спеціальний радник Міжнародної морської організації з морської безпеки ООН

08:00 Переглянути онлайн-карту бойових дій в Україні можна за посиланням.

07:30 За минулу добу захисниками та захисницями України на Донецькому та Луганському напрямках відбито сім атак ворога, знищено три танки, дві бойові броньовані машини та чотири одиниці автомобільної техніки противника. Підрозділи протиповітряної оборони збили шість безпілотних літальних апаратів типу «Орлан-10». Повідомили у Генштабі ЗСУ.