Розмінування українських портів займе кілька місяців — ООН

Знешкодження мін біля головних українських портів у Чорному морі може тривати кілька місяців.

Про це повідомив Пітер Адамс, спеціальний радник Міжнародної морської організації з морської безпеки ООН, пише Bloomberg.

«Навіть якщо порти захочуть відкритися завтра, знадобиться деякий час, перш ніж судна зможуть увійти або вийти. На повне знешкодження морських мін у портових районах піде кілька місяців», — розповів він.

За його словами, в українських портах лишаються заблокованими близько 450 іноземних моряків на понад 80 суднах. Третина з них — з Філіппін, також багато членів екіпажу з Туреччини, Сирії та Азербайджану. 

Нагадаємо, наразі в Туреччині продовжуються переговори голови МЗС країни Мевлюта Чавушоглу з російським міністром сергієм лавровим щодо розблокування українських портів для вивозу зерна. За даними ЗМІ, розглядався варіант, за якого Туреччина допоможе розмінувати прибережні води та буде супроводжувати торговельні судна до нейтральних вод. А далі вони у супроводі російських військових кораблів йтимуть до Босфору.

Однак, як відзначає Bloomberg, наразі немає жодних ознак прогресу у намаганнях Туреччини досягти якоїсь угоди з цього приводу.

Президент Володимир Зеленський при цьому заявив, що найкращими гарантіями для розмінування українських портів стане надання партнерами необхідної Україні зброї та розміщення її в регіоні.

Росія відправляє крадене українське зерно на Близький Схід — розвідка